Σημαντικό βήμα έγινε στη μάχη κατά της ελονοσίας, καθώς το Καμερούν ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο, το οποίο εκτιμάται ότι θα σώζει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Αφρική κάθε χρόνο.
Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τη δημιουργία του, το εμβόλιο RTS,S, το οποίο ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία GSK θα αξιοποιηθεί παράλληλα με υπάρχοντα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, που κάθε χρόνο κοστίζει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Αφρική.
Έπειτα από επιτυχείς δοκιμές, μεταξύ άλλων στην Γκάνα και την Κένυα, το Καμερούν είναι η πρώτη χώρα που θα χορηγεί δόσεις μέσω προγράμματος εμβολιασμού, που άλλες 19 χώρες στοχεύουν να ξεκινήσουν φέτος. Περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά θα κάνουν το εμβόλιο για την ελονοσία την περίοδο 2024-2025, σε αυτές τις χώρες.
«Περιμέναμε αυτή την ημέρα εδώ και καιρό», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών της Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί παράγοντες- μεταξύ άλλων και η πανδημία του κορωνοϊού- έβαλαν εμπόδια στη μάχη κατά της ελονοσίας, με συνέπεια τα κρούσματα να αυξηθούν κατά περίπου 5 εκατομμύρια το 2022, σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συνολικά περισσότερες από 30 χώρες της Αφρικής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ξεκινήσουν τη χορήγηση του εμβολίου, ενώ οι φόβοι που υπήρχαν για τυχόν ελλείψεις καθησυχάστηκαν καθώς ένα δεύτερο εμβόλιο πέρασε από τις ρυθμιστικές αρχές τον Δεκέμβριο.
Πρόκειται για το R21, η χρήση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε «επαρκή διαθεσιμότητα εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ζήτηση και να χορηγηθεί σε εκατομμύρια περισσότερα παιδιά», δήλωσε η Κέιτ Ο’ Μπράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Τα δύο εμβόλια για την ελονοσία θα βοηθήσουν να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά και αυτό θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, ειδικά στην Αφρική», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς.