Σε μια νέα διάσταση σκοπεύει να ανεβάσει τη δανέζικη γαστρονομία ένας σεφ που θέλει να δημιουργήσει ένα γεύμα στη στρατόσφαιρα.
Ο σεφ Ράσμους Μουνκ, όπως ανακοίνωσε το εστιατόριο του θέλει να δημιουργήσει το γεύμα μέχρι το 2025. «Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί πάνω στο διαστημικό σκάφος Neptune της Space Perspective (…) όπου έξι επιβάτες θα επανακαθορίσουν τη γαστρονομία απολαμβάνοντας το γεύμα μιας ολόκληρης ζωής παρατηρώντας την ανατολή του ηλίου στην καμπύλη του πλανήτη μας», αναφέρει σε δελτίο τύπου το εστιατόριο «Αλχημιστής», βραβευμένο με δύο αστέρια Μισελέν.
Το εστιατόριο αυτό αποτελεί μέρος της νέας γαστρονομικής σκηνής στη Δανία, η οποία παρόλο που ήταν ανύπαρκτη πριν από δύο δεκαετίες, πλέον εγκωμιάζεται σε παγκοσμίως για την εφευρετικότητά της. Καταβάλλοντας το ποσό των 453.000 ευρώ ανά εισιτήριο, οι έξι τουρίστες θα επιβιβαστούν για έξι ώρες σε μια διαστημική κάψουλα με συμπίεση, η οποία θα υψωθεί στην στρατόσφαιρα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας χάρη στο SpaceBalloon, που προωθείται με κυψέλες υδρογόνου. Ο 32χρονος σεφ Ράσμους Μουνκ, που δηλώνει παθιασμένος θαυμαστής του διαστήματος, θα συμμετάσχει και ο ίδιος στο ταξίδι.
Ο Δανός σεφ υπόσχεται στους επιβάτες ένα μενού εμπνευσμένο «από τον ρόλο της εξερεύνησης του διαστήματος τα τελευταία 60 χρόνια στην ιστορία της ανθρωπότητας και τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία μας, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο». Μοναδικός περιορισμός που τίθεται είναι ότι ο σεφ δεν θα μπορεί να «πυρπολήσει» τα εδέσματα, σερβίροντάς τα φλαμπέ.
Πολλά στοιχεία θα προετοιμαστούν στην κουζίνα του σκάφους απ΄ όπου θα απογειωθεί η κάψουλα, διευκρίνισε ο Αλχημιστής. Σημειώνεται ότι το εν λόγω εστιατόριο, σύμφωνα με τον οδηγό World’s Best 50 Restaurants, είναι το πέμπτο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2023.