Στις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει πειστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος, ως ομιλητής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα «συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου του Κρατιδίου του Βερολίνου επί οικονομικών και άλλων θεμάτων».
Λαμβάνοντας τη “σκυτάλη” από την αναφορά του Προέδρου της φιλοξενούμενης Επιτροπής πως «η Αθήνα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας», ο Π. Κουκουλόπουλος καλωσόρισε την αντιπροσωπεία σημειώνοντας πως «για τους Ευρωπαίους πολίτες το Βερολίνο είναι φωτεινό παράδειγμα όπου άνθισε η πιο σύγχρονη μορφή της Δημοκρατίας, η φιλελεύθερη Δημοκρατία, καθώς υπήρξε ένα από τα πιο φιλόξενα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου σε νεωτερικές ιδέες και στην προαγωγή της διαλεκτικής μεθόδου».
«Η φιλελεύθερη Δημοκρατία, όμως, στις μέρες μας αμφισβητείται όλο και εντονότερα από τους πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, απέχουν ή -όταν δεν απέχουν- ενισχύουν ακραίες και κατά κανόνα αδιέξοδες φωνές. Αυτή η κρίση θα συνεχίζεται, όσο αδυνατούμε συλλογικά στην Ε.Ε. να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε δύο μέτωπα: την κλιματική κρίση και τις ανισότητες», υπογράμμισε.
Ειδικά δε για την Ευρώπη, πρόσθεσε δύο επιπλέον κρίσιμες παραμέτρους, το δημογραφικό και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. «Η Ε.Ε. -και η Ελλάδα ειδικότερα- αντιμετωπίζει τη μεγάλη απειλή του δημογραφικού, κινδυνεύει να μην μπορέσει να κρατήσει όρθιο το Κοινωνικό Κράτος, εάν συνεχίσει να γερνά μ’ αυτούς τους ρυθμούς» τόνισε για το δημογραφικό. Όσον αφορά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, επισήμανε ότι «για την Ελλάδα οι αμυντικές δαπάνες είναι μια διαρκής “αιμορραγία”, όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επιδιώκουμε φιλικές σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, πλην όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εξοπλιζόμαστε, γιατί δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική κυριαρχία μας».
Περαιτέρω, εστιάζοντας στη δίκαιη πράσινη μετάβαση, είπε πως «από την πολυετή θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωρίζω καλά πως το Βερολίνο πρωτοπόρησε σε καλές πρακτικές πράσινης μετάβασης, όπως με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που παράγουν ενέργεια με πάνελ φωτοβολταϊκών. Πετύχατε πολύ νωρίς τους στόχους της Ε.Ε. Η εμπειρία σας, λοιπόν, μας είναι πολύτιμη, διότι στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο η ανάπτυξη των ΑΠΕ να έχει περιοριστεί σε δικαίωμα μιας ενεργειακής ολιγαρχίας. Γενικότερα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη μετάβαση μ’ έναν αρκετά αλόγιστο τρόπο. Αρκεί να δούμε τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας στη βιομηχανία, αλλά και όσα διαδραματίζονται στον αγροτικό τομέα».
Ο Π. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως «το ΠΑΣΟΚ, πριν πολλά χρόνια, ήταν το 1ο κόμμα στην Ελλάδα που μίλησε για πράσινη ανάπτυξη, από τα πρώτα σε όλη την Ε.Ε.», καθιστώντας σαφές ότι «παραμένουμε σταθεροί σ’ αυτήν την κατεύθυνση, με προτεραιότητα την Ενεργειακή Δημοκρατία. Με συνεργασία των κρατών – μελών, μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, αξιοποιώντας εφαρμοσμένα βέλτιστα παραδείγματα της Χώρα σας, για τις ενεργειακές κοινότητες, ιδιοπαραγωγή σε κάθε σπίτι, με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αγροτών και της μεταποίησης».
Στο πέρας της τοποθέτησής του, ανέδειξε ότι «πρέπει να ομολογήσουμε ότι βρισκόμαστε μακριά από αυτό που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ε.Ε. Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε τη θέλησή μας να προχωρήσουμε μπροστά. Οι παράμετροι που προανέφερα, από την κλιματική κρίση μέχρι τις ανισότητες, το δημογραφικό, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την Ενεργειακή Δημοκρατία, αποτελούν ανοιχτά μέτωπα συνεργασίας μας. Η ήπειρος που ονειρευόμαστε, με σωστές πρωτοβουλίες, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».