Η Ελλάδα έχει πιάσει τους στόχους όσον αφορά την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε δεσμευτεί στην ΕΕ, ενώ σε 10 χρόνια θα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σε φόρουμ με θέμα την «υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», στο ελληνικό περίπτερο του Νταβός.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, η Διευθύντρια, Επικεφαλής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bpifrance Ιζαμπελ Μπεμπεάρ και ο δρ Μαξιμίλιαν Μαρτιν, παγκόσμιος επικεφαλής φιλανθρωπίας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου Bank Lombard Odier.
«Παίρνουμε πολύ σοβαρά τα κριτήρια βιωσιμότητας»
Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι η Ελλάδα παίρνει πολύ σοβαρά σε κάθε επένδυση τα κριτήρια βιωσιμότητας, κάτι που πλέον είναι ενσωματωμένο στους οικονομικούς θεσμούς της χώρας.
Τόνισε ότι υπάρχει πλάνο γιγαντιαίων επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή σταθερότητα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα, πέραν των ΑΠΕ, στο πράσινο υδρογόνο.
Όπως είπε, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπήρξαν πολλές συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρίες και funds. Όπως είπε, διατηρείται το μομέντουμ που δημιούργησε η κυβέρνηση, να καταστήσει την Ελλάδα τον πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Πλέον, τόνισε, η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο Νταβός πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις που ανέδειξαν πολλές δυνατότητες, είπε ακόμα ο κ. Τσακίρης, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά επενδύσεις σε ελληνικά funds.
«Παράμετρος-κλειδί η βιωσιμότητα»
Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί παράμετρο – κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά φροντίζει να τηρούνται πάντα τα κριτήρια αυτά στις επενδύσεις.
Η αναπτυξιακή τράπεζα, ανέφερε, προσπαθεί να έχει μια καινοτόμο προσέγγιση στην προσέλκυση διαχειριστών κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικές start ups. Όπως είπε τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφηκε ρεκόρ επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις. «Η Ελλάδα έχει πιάσει όλους τους στόχους βιωσιμότητας και βάσει αυτού προσπαθούμε να δομήσουμε τις διεθνείς επαφές μας», ανέφερε.
Εξήγησε ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να διοχετευτούν τεράστια κεφάλαια στην Ελλάδα για επενδύσεις στους τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αρκούν οι δημόσιοι και κοινοτικοί πόροι, αλλά χρειάζονται και ιδιωτικά κεφάλαια. Αναφέρθηκε δε στις συμφωνίες που έχει υπογράφει η Αθήνα με το Άμπου Ντάμπι. Όσον αφορά τις εμβληματικές εξαγορές ελληνικών start ups από ξένες εταιρείες, ανέφερε την απόκτηση της Viva Wallet από την JP Morgan.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχημένη επειδή οι υπουργοί της συνεργάζονται. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τις αγοράς, ανταλλάσσουμε ιδέες, δεν λέμε ότι τα ξέρουμε τα πάντα. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της αγοράς», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, τονίζοντας ότι όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα, με βάσει πάντα τις ευρωπαϊκές συντεταγμένες.
Κάλεσε για επενδύσεις στα ελληνικά funds, ενώ τόνισε την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα.
«Καθοριστικός ο ρόλος των start ups στην επανεκβιομηχάνιση»
Η Ιζαμπέλ Μπεμπεάρ ανέφερε ότι το οικοσύστημα των ευρωπαϊκών start ups θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία επανεκβιομηχάνισης της Γαλλίας και ευρύτερα της Ευρώπης. Σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιταχύνει την πράσινη μετάβαση λόγω της πίεσης που άσκησε στον τομέα της ενέργειας, Η πράσινη μετάβαση είναι ένας τρόπος να έρθουν διάφοροι άνθρωποι κοντά, είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι μεγάλοι και θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος, ο Μαξιμίλιαν Μάρτιν ανέφερε ότι χρειάζεται αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού η βιώσιμες επενδύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά από την άλλα ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τις κατευθυντήριες γραμμές και τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει σε παραγωγή και κατανάλωση η γενιά των millennials, ενώ κάλεσε να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα «να κάνουν λάθη και πειράματα».
Πηγή ΟΤ