More

    Γερμανία: Για «αποτυχία» κατηγορούν τον Σολτς επειδή δεν στέλνει Leopard στο Κίεβο

    Η Γερμανία «απέτυχε σε μια ιστορική δοκιμασία», όταν αρνήθηκε να στείλει στην Ουκρανία άρματα μάχης, είπαν στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το Σάββατο.

    Η «αποτυχία» του Βερολίνου να δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγωγή των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard, στη συνάντηση της Παρασκευής στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, προκάλεσε επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σημειώνει σε άρθρο της η βρετανική εφημεριδα The Telegraph.

    Η εσωτερική πίεση

    «Η ιστορία μάς κοιτάζει και δυστυχώς η Γερμανία μόλις απέτυχε», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή).

    Η Μαρί Στραλ – Ζίμερμαν, μέλος του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γελάει με τη γερμανική αναποφασιστικότητα.

    «Τουλάχιστον, θα ήταν το σωστό να δώσουμε στους εταίρους μας το πράσινο φως», είπε.

    Περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να παραδώσουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν χωρίς την άδεια του Βερολίνου.

    Ο Γερμανός καγκελάριος αρνήθηκε να χορηγήσει τις άδειες εξαγωγής, εκτός εάν οι ΗΠΑ στείλουν άρματα μάχης M1-Abrams, κάτι που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να κάνει, επειδή είναι πολύ δαπανηρά και δύσκολα στη συντήρηση σε σύγκριση με τα Leopards.

    Ο Σολτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πρόκλησης ενός ευρύτερου πολέμου με την Ρωσία, φάνηκε να υπαναχωρεί στην απαίτησή του πριν από το Ράμσταϊν, γεγονός που αύξησε τελικά τις ελπίδες ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να τερματιστεί στη σύνοδο κορυφής για τις αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ.

    Η Στρακ – Ζίμερμαν, η οποία προέβλεψε ότι τα Leopard θα σταλούν τελικά, χαρακτήρισε «καταστροφή» την επικοινωνία του Όλαφ Σολτς γύρω από το θέμα.

    Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία στέλνει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, η αναποφασιστικότητα γύρω από τα Leopard έδωσε την εντύπωση ότι το Βερολίνο την καθυστερούσε.

    Ο Μπόρις Πιστόριους, ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα προβεί σε απογραφή των αρμάτων μάχης Leopard μετά τη συνάντηση 50 κρατών στο Ράμσταϊν, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ληφθεί απόφαση ή ποια θα είναι αυτή.

    Ο Roderich Kiesewetter, εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του αντιπολιτευόμενου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, δήλωσε ότι είναι «ντροπιαστικό και τρομακτικό» το γεγονός πως η απογραφή των αρμάτων μάχης είχε μόλις παραγγελθεί σχεδόν ένα χρόνο μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία.

    «Η Γερμανία έχει προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ουκρανία και στη δική της μελλοντική θέση», είπε.

    Ο Johann Wadephul, μέλος της Bundestag από το CDU, δήλωσε: «Είμαστε μάρτυρες της πλήρους αποτυχίας της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή. Είτε από πείσμα είτε από δειλία, ο Σολτς αφήνει την Ουκρανία εκτεθειμένη».

    Η επίθεση από τα γερμανικά ΜΜΕ

    Η γερμανική εφημερίδα Bild ήταν καυστική για την αποτυχία αποστολής των τανκς. «Η Γερμανία γελοιοποιήθηκε σε αυτό το τραπέζι», έγραφε ο τίτλος της σημαίνουσας ταμπλόιντ πάνω από μια εικόνα των συζητήσεων.

    Διακωμώδησε την απόφαση να ελεγχθούν τα επίπεδα των αποθεμάτων του γερμανικού στρατού «σαν να μην ξέραμε τι υπήρχε στο γκαράζ».

    Η Die Welt χαρακτήρισε τον Πιστόριους «αρχηγό της γυμνής ομάδας», καθώς ανέφερε ότι τέσσερα από τα έξι τάγματα της Γερμανίας έχουν λιγότερα από δέκα άρματα μάχης έτοιμα για δράση, ενώ θα έπρεπε να διαθέτουν 264 Leopard 2.

    Ο πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, Hans-Lothar Domröse, δήλωσε στην Bild ότι «χάνεται χρόνος που δεν έχει η Ουκρανία».

    Θα χρειαστούν δύο μήνες για να είναι τα άρματα έτοιμα για χρήση στο μέτωπο μόλις ληφθεί απόφαση εξαγωγής, προειδοποίησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και εμείς συζητάμε».

    Ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου θα ξεκινήσουν εκπαίδευση στα άρματα Leopard στην Πολωνία. «Θα ξεκινήσουμε με αυτό και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε», είπε.

    Την Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στην «προπαρασκευαστική εκπαίδευση» στα Leopard, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε ακόμη να υποχωρήσει και να συμφωνήσει να στείλει τα άρματα μάχης.

    «Κάθε μέρα κάνουμε πιο σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην απόφαση για τα άρματα μάχης», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στο Ράμσταϊν.

    Η πίεση των συμμάχων

    Η Γερμανία δέχθηκε συνεχείς πιέσεις από συμμάχους, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Ράμσταϊν.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε 14 άρματα μάχης Challenger στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Σολτς να υποχωρήσει, ενώ η Βαρσοβία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στείλει έναν λόχο 14 Leopard χωρίς την άδεια της Γερμανίας.

    «Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την πρόθεση της Πολωνίας να παράσχει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard.

    Το πρωί του Σαββάτου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία προέτρεπαν το Βερολίνο να «παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία τώρα».

    Η Μόσχα «απολαμβάνει»

    Στη Ρωσία, υπήρχε κάτι περισσότερο από μια δόση… σχολαστικότητας για την αποτυχία να τερματιστεί η αντιπαράθεση.

    Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Δυτική Ευρώπη είναι οι «άμεσοι κληρονόμοι» του Ναπολέοντα και του Χίτλερ.

    «Ο πόλεμος, επομένως, μαζί τους είναι ένας νέος πατριωτικός πόλεμος. Και η νίκη θα είναι δική μας. Όπως έγινε το 1812 και το 1945», είπε.

    Στη δημοφιλή, φιλική προς το Κρεμλίνο, εφημερίδα Izvestia, ο Sergei Ordzhonikidze, πρώην γενικός διευθυντής του ΟΗΕ και ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε ότι η γερμανική πολεμική ενοχή για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί, την εμπόδισε να εγκρίνει την ανάπτυξη των αρμάτων μάχης Leopard.

    Ο στρατιωτικός αναλυτής, Αντρέι Φρόλοφ, υποστήριξε ότι η απόφαση να μην σταλούν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία υποδηλώνει πως τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι είχαν αφήσει προηγουμένως να εννοηθεί.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news