«Η Κυβέρνηση έχει δύο προτεραιότητες. Τα κέρδη των ολιγοπωλίων και τα συμφέροντα του 20% των πολιτών που τα “φέρνουν βόλτα” με σχετική άνεση. Για το υπόλοιπο 80% της κοινωνίας αδιαφορεί. Την 9η Ιουνίου θα λάβει την απάντηση», υπογράμμισε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης περί δήθεν “προστασίας του καταναλωτή”.
Εκκινώντας από τα επίσημα στοιχεία, σημείωσε πως «η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, ως προς το μέσο εισόδημα βρίσκεται στη 18η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ως προς την αγοραστική δύναμη διολισθαίνει στην 26η. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη ενδογενών γενεσιουργών αιτίων, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. περί αποκλειστικά εισαγόμενου προβλήματος. Από το 2019 μέχρι το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα της AMECO (βάση δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.), όσον αφορά την προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, ο συσχετισμός μισθών και κερδών, ενώ ήταν 59,3 προς 40,7, μετατράπηκε σε 54,9 προς 45,1, με απλά λόγια συρρικνώθηκε η συμμετοχή των μισθών στο ΑΕΠ».
Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια αποκαλυπτική αναδρομή στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, αντιπαραβάλλοντας τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι «ήδη από το 2021, η αείμνηστη Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη ΔΕΘ είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια και, πρωτίστως, στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών ελέγχου. Παίρνοντας τη “σκυτάλη” ο Νίκος Ανδρουλάκης, άμεσα μετά την εκλογή του, εστίασε στο πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Τότε, όμως, η Κυβέρνηση επαναπαυμένη, απολάμβανε τη δημοσιονομική χαλάρωση από πλευράς Ε.Ε.. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για “εισαγόμενη ακρίβεια που έχει όνομα Putin”, με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης να επιδίδεται σε τηλεοπτικά shows με “ελέγχους” σε ζωντανή σύνδεση. Οι φιέστες των ελέγχων αποδομήθηκαν, όταν το Σεπτέμβρη του 2023 ο νυν Υπουργός προχώρησε σε εσπευσμένη προκήρυξη για άρον – άρον δεκάδες αποσπάσεις στη ΔΙΜΕΑ, η οποία είχε προθεσμία μόλις τεσσάρων ημερών. Στις αρχές του 2023, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως “τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει”. Μετά τις εκλογές, κάτι ψέλλισε για μη αποκλειστικά εισαγόμενο χαρακτήρα και για τις πολυεθνικές, όμως χρειάστηκε τόσους μήνες, για να στείλει τελικά τώρα προεκλογικά ένα γράμμα στην Φον Ντερ Λάιεν, κίνηση αμιγώς επικοινωνιακή».
«Η Κυβέρνηση επιδίδεται συστηματικά σε μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών οπουδήποτε εκτός από την ίδια. Όταν όλη η Ευρώπη μιλούσε για “ουρανοκατέβατα” ενεργειακά κέρδη, η Ν.Δ. αρνούνταν επίμονα να τα φορολογήσει. Όταν εισηγηθήκαμε μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη όπως στις Χώρες της Ιβηρικής, πάλι αρνούνταν, άλλωστε την ένοιαζε η εξασφάλιση δωρεάν γονικών παροχών στους εκατομμυριούχους. Όταν αναδείξαμε το ρόλο των ολιγοπωλίων παντού, από την ενέργεια, τον καφέ, τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ούτε αυτό δεν το παραδεχόταν, τελικά το επιβεβαίωσε επίσημα η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ελέγχων. Έχω αναφερθεί ήδη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στο ερώτημα που μας έρχεται από την αγορά, ότι ένα από τα “κλειδιά” βρίσκεται στις αθέμιτες ενδοομιλικές πρακτικές, ζήτημα που χρήζει έρευνας από εξειδικευμένες αρμόδιες Υπηρεσίες», τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Τεκμηριώνοντας, τέλος, τον πολύπλευρο χαρακτήρα της ακρίβειας, διακριτές υπήρξαν οι εμφατικές αναφορές του αφενός μεν στη στεγαστική κρίση αφετέρου στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προ πολλού ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, ώστε να είχε αποφευχθεί η εξάρτηση της Χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθώς και την αναβάθμιση δικτύων και αποθήκευσης, προκειμένου να μην πετάμε ενέργεια όπως τώρα».