More

    Μαίνεται η άνοδος της τιμής του καφέ

    Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στον καφέ, με τις επιχειρήσεις του κλάδου να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του αυξημένου κόστους που προκαλούν τα limit ups στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

    Συγκεκριμένα με βάση όσα ανέφερε στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους του τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κ. Τάσος Γιάγκογλου, «οι εταιρείες έχουν αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων εδώ και ένα πεντάμηνο, αλλά αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρησης από τώρα και στο εξής».

    Ο ίδιος, επισήμανε ότι η τελευταία ανατίμηση στον κλάδο ήταν το 2022 και τοποθέτησε το εύρος των επικείμενων αυξήσεων στις τελικές τιμές μεταξύ 5% έως και 15% στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα στην αγορά του καφέ, υπάρχει άνοδος τιμών στις ποικιλίες Robusta (38% της παγκόσμιας παραγωγής) που συμπαρέσυραν και τις τιμές της ποικιλίας Arabica (62% της παγκόσμιας παραγωγής). Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% στη μέγιστη τιμή τους και στο 30% οι ποικιλίες Arabica στη μέγιστη τιμή που έχει πιάσει η ποικιλία. Σε ό,τι αφορά στα αποθέματα καφέ που διατηρούν οι επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τις 60 μέρες. Σημειώνεται ότι η δυναμική της εγχώριας αγοράς καφέ στο ράφι μεταφράζεται σε τζίρο 340 εκατ. ευρώ ( σ.σ. οι μετρήσεις αφορούν μόνο την λιανική καθώς για το κανάλι HoReCa δεν υπάρχουν στοιχεία). Το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 1,6% σε όγκο και κατά 3,2% σε αξία στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Συνολικά και στα δύο κανάλια, η εγχώρια κατανάλωση υπολογίζεται σε 40 χιλιάδες τόνους ετησίως. Αυτή τη στιγμή η αναλογία κατανάλωσης εκτιμάται ότι διαμορφώνεται 60% εντός σπιτιού και 40% εκτός σπιτιού. Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό της κατανάλωσης στο οργανωμένο λιανεμπόριο σε όγκο πρώτος σε ποσότητες είναι ο ελληνικός με ποσοστό 50%, ενώ σε αξία καταλαμβάνει μερίδιο 30%. Ακολουθεί ο στιγμιαίος με ποσοστό 18% σε όγκο και σε αξία 30%, o εσπρέσο με 15% σε όγκο και 25% σε αξία. Ο φίλτρου έχει μερίδιο 17% σε όγκο και 13% σε αξία. Η κάψουλα από τη συνολική κατανάλωση του εσπρέσο έχει μερίδιο 50% σε όγκο και σε αξία 71%.

    Σχετικά με το πάγιο αίτημα του κλάδου για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δε φέρεται να γίνεται αποδεκτό, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά «σέρβιρε» στα κρατικά ταμεία περί το 1 δις ευρώ από το 2017, όταν επιβλήθηκε ο φόρος, μέχρι και το 2023. «Ο ΕΦΚ στον καφέ αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι «η κατάργησή του θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή κατά τουλάχιστον 10%». Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό) καφέ και 3 ευρώ είναι στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ είναι στον στιγμιαίο. Την ίδια ώρα οι ποσότητες που διακινούνται παράνομα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 10% έως και 15% με βάση της εκτιμήσεις της αγοράς. Οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καφέ εισάγονται από τα βόρεια σύνορα της χώρας.

    Πηγή:halkidikifocus.gr

    Html code here! Replace this with any non empty text and that’s it.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news