Πέρυσι η είδηση που είχε αποκαλύψει το Forbes για τον Nicolas Puech, απόγονο πέμπτης γενιάς του ιδρυτή του εμβληματικού οίκου Hermès, που ήθελε να κάνει τον υπάλληλο-κηπουρό του νόμιμο κληρονόμο, είχε κάνει το γύρο του κόσμου, αποκαλύπτοντας ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της γαλλικής εταιρείας πολυτελείας παρασκήνιο.
Ο κληρονόμος όμως δεν φαίνεται να έχει να περιμένει πολλά. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Puech κατηγόρησε τον πρώην διαχειριστή της περιουσίας του, Eric Freymond, ότι την… εξαφάνισε, ισχυρισμό που ωστόσο απέρριψε πρόσφατα ένα ελβετικό δικαστήριο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Puech ισχυρίστηκε ότι ο πλούτος του προερχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις μετοχές του στην Hermès και ότι δεν κατέχει πλέον καμία από αυτές, αλλά δεν το συνειδητοποίησε επειδή ο Freymond έλαβε όλες τις τραπεζικές του δηλώσεις. Το δικαστικό έγγραφο περιγράφει μια περίοδο 24 ετών κατά την οποία ο Puech βασίστηκε στον Freymond για τη διαχείριση της περιουσίας του.
Κληρονόμος Hermès: Η περιουσία αγνοείται
Οι δικηγόροι του Puech δήλωσαν στο δικαστήριο ότι δεν κατέχει πλέον τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία: περίπου 6 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Hermès International SCA.
Το μερίδιο αυτό θα τον καθιστούσε τον μεγαλύτερο επενδυτή στην εταιρεία που είναι διάσημη για τις τσάντες Birkin και τις χαρακτηριστικές πολύχρωμες μεταξωτές εσάρπες που ιδρύθηκε το 1837.
Έκτοτε ο οίκος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας πολυτελείας και έχει καταστήσει την οικογένεια Hermès την πλουσιότερη της Ευρώπης, με περισσότερα από 100 μέλη και καθαρή αξία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Απάτη μεγατόνων ή πέτρα σκανδάλου;
Η απόφαση του εφετείου της Γενεύης στις 12 Ιουλίου δεν διαπίστωσε ότι υπήρχαν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν πως ο οικονομικός σύμβουλος Eric Freymond διαχειρίστηκε με τον κάκιστο τρόπο την περιουσία του Puech ή ότι ο απομονωμένος κληρονόμος πέμπτης γενιάς της Hermès εξαπατήθηκε.
«Η “γιγαντιαία απάτη” της κατηγορίας δεν έγινε με κάποιο τρόπο αντιληπτή», αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν σαφείς και δεν είχαν επαρκή υποστήριξη.
Ο δικηγόρος του Puech, Gregoire Mangeat, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι του Freymond, Γιάννης Σακκάς και Stephane Grodecki, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που περιλαμβάνει «σκληρά λόγια» κατά του ενάγοντος.
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά
Η δικαστική απόφαση αποτελεί μέρος των συνεπειών της προσπάθειας του μεγιστάνα της πολυτέλειας Bernard Arnault, ιδρυτή της μητρικής του Louis Vuitton (LVMH), να αποκτήσει τον έλεγχο της Hermès πριν από μια δεκαετία. Απέτυχε μεν τότε, ωστόσο η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Puech να γίνει απόβλητος της οικογένειας λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στον τρόπο με τον οποίο ο Arnault συγκέντρωσε κρυφά μερίδιο στην εταιρεία.
Η τύχη του ποσοστού του Puech, περίπου 5,7%, παραμένει άγνωστη μετά την τελευταία αποτυχημένη απόπειρα του Arnault το 2014, όταν απέκτησε το 23% της εταιρείας και ο Puech αποχώρησε από το εποπτικό συμβούλιο της Hermès.
Σε μια ένδειξη ότι η συμμετοχή εξακολουθεί να απασχολεί, σε μια κλήση κερδών την Πέμπτη, ένας αναλυτής ρώτησε τον εκτελεστικό πρόεδρο της Hermès Axel Dumas για το αν ο Puech κατέχει τις μετοχές. «Δεν έχουμε τρόπο να τις δούμε και να τις ελέγξουμε», απάντησε εκείνος, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.
Ποιος είναι ο Nicolas Puech
Ξεκινώντας το 1998, ο Puech άρχισε να μεταφέρει σε ελβετικές τράπεζες μετοχές της Hermès, οι οποίες τελικά έφτασαν τα 6 εκατομμύρια. Από τότε, ανέθεσε στον Freymond μια σειρά υπογεγραμμένων εντολών για την επίβλεψη των λογαριασμών του. Από το 2001, οι μετοχές πωλούνταν, αγοράζονταν και μεταβιβάζονταν μέσω μιας από τις τράπεζες.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι καταγράφηκε κέρδος 53,7 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών σε μια περίοδο σχεδόν δύο ετών έως τον Οκτώβριο του 2010, τον ίδιο μήνα που ο Arnault αποκάλυψε στην οικογένεια Hermès ότι είχε αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία. Ο Puech δεν είχε «αντιρρήσεις» για την είσοδο του εξωτερικού επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της Hermès και μάλιστα τον θεωρούσε «σύμμαχο», σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράφονται στο δικαστικό έγγραφο. Η οικογένειά του, ωστόσο, ανέπτυξε μια στρατηγική που τελικά κατάφερε να κρατήσει τον Arnault μακριά.
Η απόφαση της Ελβετίας αφήνει αναπάντητο το ερώτημα για το πού βρίσκονται οι μετοχές.
Πέρυσι, ο Puech που κατοικεί στο ελβετικό καντόνι Valais, προσπάθησε να ακυρώσει το συμβόλαιο κληρονομιάς με το Ίδρυμα Ισοκράτης, αφού φέρεται να ξεκίνησε τις διοικητικές διαδικασίες για να υιοθετήσει τον μεσήλικα κηπουρό του στον οποίο θα κληροδοτούσε μέρος της περιουσίας του. Η απόφαση αυτή άφησε το φιλανθρωπικό ίδρυμα σε εκκρεμότητα και έκτοτε έχει αναβάλει τις επιχορηγήσεις που έκανε μέχρι τότε.
Πηγή ΟΤ