Ενας 25χρονος συνελήφθη από την ολλανδική αστυνομία καθώς φέρεται ότι έκλεψε και προσπάθησε να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο Ολλανδός ύποπτος συνελήφθη τον Νοέμβριο στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο μιας έρευνας της αυστριακής αστυνομίας η οποία σήμανε συναγερμό όταν εμφανίστηκαν σε ένα φόρουμ κυβερνοεγκληματιών τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αυστριακών – σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας. Τα στοιχεία αυτά (όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και άλλα) είχαν κλαπεί από την υπηρεσία έκδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών.
Επιχείρηση διείσδυσης από την αστυνομία
Η αυστριακή αστυνομία οργάνωσε μια «επιχείρηση διείσδυσης» και… αγόρασε τα δεδομένα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε μια διεύθυνση στο Άμστερνταμ.
Η σύλληψη ανακοινώθηκε μόλις σήμερα επειδή ο ύποπτος κρατήθηκε σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας ώστε να μην έρθει σε επαφή με κανέναν, εξήγησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η βάση δεδομένων που προωθούσε προς πώληση περιείχε στοιχεία πολιτών από τη Βρετανία, την Κίνα, την Κολομβία, την Ταϊλάνδη και την Ολλανδία.
Ο ύποπτος έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση τριών μηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Δεδομένα 178 εκατ. χρηστών
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνοι, σε μια ανάλογη υπόθεση, το Facebook κατέθεσε αγωγή εναντίον ενός Ουκρανού προγραμματιστή ο οποίος φέρεται να συνέλλεξε από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια να πούλησε προσωπικά δεδομένα 178 εκατομμυρίων χρηστών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Record, τα δεδομένα που υπέκλεψε ο Αλεξάντερ Σολονσένκο διοχετεύθηκαν σε φόρουμ κυβεροεγκληματιών, στο «σκοτεινό δίκτυο». Ο Σολονσένκο φέρεται να εκμεταλλεύθηκε ένα χαρακτηριστικό εισαγωγής επαφών (το Contact Importer) στον Messenger, δηλαδή την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, χρησιμοποιώντας ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο το οποίο στην ουσία μιμούνταν μία συσκευή Android.
Πηγή: ΟΤ