Όλο και περισσότεροι πλούσιοι Κινέζοι ετοιμάζονται να φύγουν από την χώρα, μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για την οικονομία, καθώς επενδύουν τα ρευστά διαθέσιμα τους σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία
Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η παρέμβαση του Σι Τζινπινγκ σε κλάδους όπως η τεχνολογία, τα ακίνητα και η εκπαίδευση και η προώθηση της πολιτικής για «κοινή ευημερία», έχει τρομάξει τους μεγιστάνες, οι οποίοι είχαν συνηθίσει να γίνονται πλουσιότεροι όσο δεν αμφισβητούσαν την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σύμβουλοι τους λένε ότι οι ανησυχίες αυτές έχουν επιδεινωθεί από τον Οκτώβριο, όταν ο Σι εδραίωσε τον πολιτικό του έλεγχο και εκλέχτηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία ως γενικός γραμματέας του ΚΚΚ.
Οι επιπτώσεις της εκροής κεφαλαίων
Η καναδική νομική εταιρεία μετανάστευσης Sobirovs παρατηρεί αύξηση Κινέζων, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.
«Θα έλεγα ότι τους τελευταίους έξι μήνες οι άνθρωποι πραγματικά βαρέθηκαν. Και έτσι βλέπουμε αύξηση στις κρατήσεις για συμβουλές», δήλωσε η Feruza Djamalova, ανώτερη δικηγόρος της Sobirovs.
«Τώρα οι πελάτες μας από την Κίνα, είναι πρόθυμοι να κάνουν μετεγκατάσταση και θέλουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό».
Πριν από την πανδημία, η Κίνα αντιμετώπισε φυγή κεφαλαίων ύψους περίπου 150 δισ. δολαρίων ετησίως από τους ανθρώπους που πήγαιναν στο εξωτερικό, αλλά το ποσό είναι πιθανό να είναι υψηλότερο το 2023, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία και τον Ειρηνικό στη Natixis.
«Η Κίνα θα αντιμετωπίσει μεγάλες εκροές φέτος και αυτό πιθανότατα θα πιέσει το γουάν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» σημειώνει.
Η φυγή κεφαλαίων μπορεί να μην είναι μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, αν πολλοί δεν καταφέρουν να βγάλουν τα χρήματά τους, αλλά θα μπορούσε και πάλι να επηρεάσει το εργατικό δυναμικό, την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
Η φυγή των μεγιστάνων
Η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό υπερπλούσιων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, με περισσότερους από 32.000 να κατέχουν πλούτο άνω των 50 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse Group.
Η φυγή των Κινέζων πολυεκατομμυριούχων άρχισε ήδη από πέρυσι. Περίπου 10.800 πλούσιοι Κινέζοι μετανάστευσαν το 2022, περισσότεροι από το 2019, και οι δεύτεροι περισσότεροι μετά τη Ρωσία, σύμφωνα με τη New World Wealth, παγκόσμιο συνεργάτη του συμβούλου επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners.
Σύμφωνα με την εταιρεία υπερτετραπλασιάστηκαν οι έρευνες από Κινέζους για μετανάστευση μόλις η χώρα ήρε τους περιορισμούς Covid. Η μετανάστευση ήταν χαμηλή στις αρχές της πανδημίας, αλλά τα ερωτήματα διπλασιάστηκαν το 2022.
Η Juwai IQI, κτηματομεσιτική εταιρεία που βοηθά στην πώληση διεθνών ακινήτων σε πελάτες στην Ασία, δήλωσε ότι ο αριθμός των ερωτημάτων των Κινέζων αγοραστών από την ηπειρωτική Κίνα μειώθηκε κατά 26% το 2021 και έπεσε κατά 11% το 2022, αλλά αυξήθηκε κατά 55% το 2023 μέχρι στιγμής και παραμένει υψηλός.
Ο Denny Ko, δικηγόρος μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ που συμβουλεύει πλούσιους Κινέζους πελάτες, δήλωσε ότι οι πραγματικά πλούσιοι έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης εδώ και χρόνια και οι άνθρωποι που αναζητούν τώρα επιλογές τείνουν να βρίσκονται πιο κάτω στην κλίμακα του πλούτου, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης μεσαίας τάξης, των επιχειρηματιών και των ανώτερων στελεχών.
Καθώς οι πλούσιοι επιδιώκουν να επενδύσουν στο εξωτερικό, οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει τα γραφεία τους για να αντιμετωπίσουν τη ροή κεφαλαίων.
Έχουν κάνει προσλήψεις στη Σιγκαπούρη για να εξυπηρετήσουν πλούσιους Κινέζους που επενδύουν στην πόλη-κράτος. Η πλημμύρα των χρημάτων έχει προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών στα ύψη για τα πάντα, από επαύλεις και συνδρομές στο γκολφ μέχρι πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στη Σιγκαπούρη.
Η JPMorgan Chase & Co. και η Julius Baer Group είναι μεταξύ των τραπεζών που έχουν στελεχώσει γραφεία σε άλλες τοποθεσίες, όπως η περιοχή του San Francisco Bay και η Ζυρίχη αντίστοιχα, με ομιλητές της γλώσσας των μανδαρινικών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Πηγή:ΟΤ