Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και στο Παρίσι, είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Χρυσό μετάλλιο για τις ΗΠΑ, αργυρό μετάλλιο για τη μαχητική Γαλλία.
Η Γαλλία το πάλεψε, όμως παρά το ότι έπαιξε αρκετές φορές καλή άμυνα, δε μπόρεσε να βρει σκορ σε κρίσιμα σημεία και να απειλήσει ουσιαστικά την «Team USA», η οποία φαίνεται ότι τον «τελικό» τον κέρδισε στο παιχνίδι με τη Σερβία, μετά τη μεγάλη της ανατροπή.
Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι ΗΠΑ διατηρούσαν ένα προβάδισμα που προσέγγιζε τους 10 πόντους, με τη Γαλλία να πλησιάζει όσο μπορούσε, όμως οι παίκτες του Στιβ Κερ έβρισκαν λύσεις.
Η Γαλλία στο 4ο δεκάλεπτο εξαπέλυσε την τελική της αντεπίθεση (φτάνοντας στο 79-82 με 3:00 να απομένουν) μέσα σε… παραλήρημα από τους Γάλλους στις κερκίδες. Όμως, ο Στεφ Κάρι έκανε το 79-85 και το γήπεδο σίγησε, ο Γουενμπανιάμα αστόχησε και κάπου εκεί το παιχνίδι πήρε το δρόμο του.
Η Γαλλία δεν τα παράτησε και έφτασε στο 81-87 όμως ο Κάρι και πάλι έκανε το 81-90 δηλώνοντας ότι… έληξε ο ίδιος το παιχνίδι. Ο Μπατούμ απάντησε για το 84-90, όμως ο Κάρι το είχε πάρει απόφαση ότι θα πάρει το χρυσό μετάλλιο και με 8/12 τρίποντα «σχόλασε» τον τελικό. Μάλιστα, σημείωσε 4/4 τρίποντα στο τελευταίο τρίλεπτο της αναμέτρησης και ένα κλέψιμο.
Η Σερβία την Πέμπτη και η Γαλλία το Σάββατο έφτασαν τις ΗΠΑ στα όριά τους, όμως η ομάδα του Στιβ Κερ με τον Στεφ Κάρι να «πυροβολεί» και στα δύο παιχνίδια, πήρε το 5ο σερί χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και 6ο στις 7 διοργανώσεις του 21ου αιώνα.
Βραδιά ρεκόρ για τον Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία των Ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ ανδρών με τέσσερα χρυσά μετάλλια, καθώς στο Παρίσι ο αστέρας των Φοίνιξ Σανς ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάτι που είχε επαναληφθεί στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2021.
Οι παίκτες με τα περισσότερα μετάλλια στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (τέσσερα), είναι οι Κέβιν Ντουράντ (ΗΠΑ: 4 χρυσά), Καρμέλο Άντονι (ΗΠΑ: 3 χρυσά, 1 χάλκινο), Γκενάντι Βολνόφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) και Σεργκέι Μπέλοφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 3 χάλκινα), ΛεΜπρόν Τζέιμς (ΗΠΑ: 3 χρυσά, 1 χάλκινο).
Τα δεκάλεπτα: 15-20, 41-49, 66-72, 87-98