More

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ – Γιατί οι νέοι δεν πάνε στις δουλειές που βρίσκουν;

    Με τις κενές θέσεις εργασίας στη χώρα μας να είναι αρκετές χιλιάδες, γίνεται μεγάλη κουβέντα για το λόγο που οι νέοι δεν αναζητούν ή απορρίπτουν θέσεις εργασίας.

    Ένα θέμα που δεν χωράει επιφανειακή κάλυψη, αυτό της μεγάλης προσφοράς για εργασίας και της μικρής ανταπόκρισης από Έλληνες κυρίως κάτων των 30 ετών, τείνει να να γίνει το μόνιμο θέμα συζήτησης σε επαγγελματικούς χώρους.

    Εμείς επικοινωνήσαμε και θέσαμε τα ερωτήματα μας σε 3 παιδιά κάτω των 30 ετών για να δούμε τη δική τους άποψη για το φαινόμενο.

    Γιώργος, 27 ετών

    Ο Γιώργος με πτυχίο φυσιοθεραπευτή, φέτος αναζήτησε τη τύχη του σε ξενοδοχειακές μονάδες που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας στους πελάτες του.

    Μέχρι να βρει εργασία, γιατί αυτή τη στιγμή εργάζεται, απέρριψε 4 ξενοδοχειακές μονάδες.

    Ο κυριότερος λόγος ήταν ο χαμηλός μισθός. Ο μεγαλύτερος μισθός που του προσφέρθηκε ήταν 850 ευρώ και bonus απόδοσης.

    Ο μεγαλύτερος μισθός που του προσφέρθηκε ήταν 850 ευρώ και bonus απόδοσης.

    Κάτι που όπως ο ίδιος μας είπε τον έβγαλε εκτός εαυτού, αφού δεν μπορείς να μιλάς για μπόνους, όταν η απόδοση του εργαζόμενου εξαρτάται από την προσέλκυση πελατών από το ξενοδοχείο, αλλά και τις τιμές που καθορίζει κάποιος άλλος.

    Στην ερώτηση αν έψαξε εργασία που δεν είχε σχέση με το πτυχίο που κατέχει, η απάντηση ήταν αρνητική, αφού όπως τόνισε, επέλεξε συνειδητά τον κλάδο που σπούδασε και θεωρεί πως η εργασία πάνω στο αντικείμενο είναι επένδυση για τον ίδιο και τους στόχους που έχει.

    Θεοδώρα 25 ετών

    Η Θεοδώρα εργαζόταν όλο το χειμώνα σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες τα μεροκάματα μειώνονται και αναζήτησε κάτι άλλο σε τουριστικούς προορισμούς. Τελικά απέρριψε 6 θέσεις εργασίας, 2 εξ αυτών αφού εργάστηκε σε αυτές.

    Οι συνθήκες εργασίες, ήταν απάνθρωπες όπως δήλωσε, αφού έπρεπε να μένει σε ένα σπίτι με άλλους 4 μαζί, αρκετά μακριά από το κατάστημα που θα εργαζόταν, που σημαίνει εξτρά κόστος, ενώ μεγάλο πρόβλημα ήταν και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

    Mεγάλο πρόβλημα ήταν και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

    Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας που απέρριψε ήταν καθαρά για μισθολογικούς λόγους.

    Σήμερα έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και δουλεύει σε δύο χώρους εστίασης για να συμπληρώνει ένα εισόδημα που θα της επιτρέπει να ζει αξιοπρεπώς.

    Ελένη 29 ετών, μικροβιολόγος

    Η Ελένη πριν βρει την εργασία που βρίσκεται σήμερα, αναγκάστηκε να αλλάξει 3 εργασιακούς χώρους. Ο λόγος ήταν οι παραπάνω ώρες εργασίας που δεν πληρώθηκαν ποτέ, αλλά και η απαξιωτική αντιμετώπιση που δεχόταν από τους εργοδότες. 

    Το αίσθημα του αναλώσιμου, όπως η ίδια δήλωσε, αλλά και η μη δυνατότητα εξέλιξης την ανάγκασαν να ψάχνει αλλού κάτι καλύτερο.

    Δε θέλει να θυσιάσει την ψυχική της υγεία, για κάποιο μισθό που θα της προσφέρει μια άνεση

    Η ίδια παραδέχεται πως το έκανε επειδή την στήριξαν οι γονείς, και πως σε διαφορετική περίπτωση τα δεδομένα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

    Δεν ονειροπολεί, ξέρει την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά, αλλά ελπίζει πως κάποια στιγμή θα αλλάξει και η αντιμετώπιση από τους εργοδότες. Χαρακτηριστικά δηλώνει πως δε θέλει να θυσιάσει την ψυχική της υγεία, για κάποιο μισθό που θα της προσφέρει μια άνεση.

    3 διαφορετικές περιπτώσεις, ένα κοινό. Ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους εργοδότες και τη νέα γενιά. Μένει να δούμε την έκταση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news