Μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι «πέφτει» στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφού τα περιθώρια που υπάρχουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ μικρά πλέον.
Οι προοπτικές αύξησης του κατώτατου μισθού στην Τουρκία πλέον δεν είναι τόσο ευοίωνες για τη βάση του Ερντογάν, καθώς προσκρούουν στην προσπάθεια του να τηρήσει τη δέσμευσή του να περιορίσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο.
Οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο σχετικά με μια πολιτικά φορτισμένη απόφαση. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, αύξησε δραματικά τον κατώτατο μισθό στο παρελθόν για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων που μάχονται με μια κρίση κόστους ζωής, αυξάνοντάς τον κατά 49% για φέτος.
Αυτό ενίσχυσε την εγχώρια ζήτηση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού που τρέχει στο 62% και περιπλέκει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας να τον μειώσει στο 38% φέτος και στο 14% μέχρι το τέλος του 2025. Πάνω από το ένα τρίτο του τουρκικού εργατικού δυναμικού αμείβεται, άλλωστε, με τον κατώτατο μισθό.
Από την επανεκλογή του το 2023, ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εγκαταστήσει μια οικονομική ομάδα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ, η οποία επικεντρώνεται σε πιο φιλικές προς την αγορά πολιτικές. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Φατίχ Καραχάν, ο οποίος ανέλαβε την κορυφαία θέση τον Φεβρουάριο, αύξησε τα επιτόκια στο 50%.
Τι βλέπουν οι αναλυτές
Οι επενδυτές ελπίζουν σε χαμηλότερη αύξηση των μισθών για το 2025, η οποία παραμένει πιο κοντά στον προβλεπόμενο στόχο της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank, Christian Wietoska και Yigit Onay, προέβλεψαν τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 42% και 23% για το 2025, με περιθώρια για μείωση των πιέσεων στις τιμές περισσότερο το επόμενο έτος. «Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 25-30% υποθέτοντας μια ενιαία αύξηση για το 2025, όπως ήταν για το 2024», ανέφεραν.
Παρόμοιο μήνυμα έχει μεταφέρει ιδιωτικά στην κυβέρνηση ο επιχειρηματικός τομέας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Η διατήρηση της αύξησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό θα σήμαινε στους επενδυτές ότι η χώρα θέλει να τον θέσει υπό έλεγχο.
Ο Ερντογάν στο παρελθόν έχει επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές πιέζοντας για φθηνή πίστωση για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.
«Οποιαδήποτε αύξηση άνω του 30% θα δυσκόλευε την επίτευξη των προοπτικών πληθωρισμού στο τέλος του έτους εντός της πληθωριστικής τροχιάς της κεντρικής τράπεζας έως το τέλος του 2025», δήλωσαν οι Wietoska και Onay. «Μια αύξηση κοντά στο 25% θα ήταν πιθανώς ιδανική για να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανοδική πίεση στον πληθωρισμό».
Πηγή: ΟΤ