Από τις 29 Αυγούστου, δηλαδή από την επομένη της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, θα πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε ακρωνύμια δίπλα στα ονόματα των αθλημάτων. Για παράδειγμα, από την πρώτη ημέρα, θα υπάρχει η σειρά 100 μ. πεταλούδα ανδρών S14 στην παρα-κολύμβηση, καθώς και μετάλλια στο παρα-ταεκβοντό K44. Αυτά τα γράμματα και οι αριθμοί δεν υπάρχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί αυτά τα γράμματα και οι αριθμοί αντιστοιχούν στην ταξινόμηση των αναπηριών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BFMTV, το πρώτο μέρος του ακρωνυμίου αποτελείται από ένα ή δύο γράμματα που αντιστοιχούν σε έναν κλάδο στην αγγλική ορολογία. Για την παραολυμπιακή κολύμβηση, είναι το S [σ.σ. «swimming» ονομάζεται η κολύμβηση στα Αγγλικά]. Στο τάε κβον ντο, το γράμμα Κ χρησιμοποιείται για το kyorugi, που σημαίνει μάχη. Στην παρα-κωπηλασία, επιλέχθηκε το PR. Ακόμα, στον στίβο των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, υπάρχουν δύο γράμματα: T για το τρέξιμο και τα άλματα και F για τις ρίψεις. Στο παρα-μπάντμιντον, το WH αναφέρεται στο αναπηρικό αμαξίδιο. Στους αγώνες παρα-ποδηλασίας, υπάρχει το C για την ποδηλασία, το H για το χειροκίνητο ποδήλατο, το T για το τρίκυκλο και το B για τους τυφλούς.
Τι σημαίνουν οι αριθμοί στα αθλήματα
Όσον αφορά τους αριθμούς, αυτοί χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τύπου και του βαθμού αναπηρίας. Συγκεκριμένα, στον στίβο των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, οι αθλητές κατατάσσονται σε έξι μεγάλες κατηγορίες με τον πρώτο αριθμό: 1 για οπτική αναπηρία, 2 για νοητική αναπηρία, 3 για εγκεφαλική κινητική αναπηρία, 4 για άτομα μικρού αναστήματος και περιορισμένων κινήσεων, 5 για αγώνες σε αναπηρικό αμαξίδιο, 6 για ακρωτηριασμούς κάτω άκρων.
Έτσι, λοιπόν, ο δεύτερος αριθμός συνδέεται με τον βαθμό αναπηρίας, με το 1 να είναι ο ισχυρότερος. Στην παραολυμπιακή κολύμβηση, για παράδειγμα, οι σωματικές αναπηρίες ομαδοποιούνται από S1/SB1/SM1 έως S10/SB9/SM10. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός αναπηρίας. Από 11 έως 13, πρόκειται για κολυμβητές με προβλήματα όρασης. Όσο για την κατηγορία 14, προορίζεται για τις διανοητικές αναπηρίες.
Για το παρα-τάε κβον ντο, ο κωδικός Κ43 αντιστοιχεί σε ακρωτηριασμό διπλού αντιβραχίου ή ισοδύναμο περιορισμό, ο Κ44 σε ακρωτηριασμό ενός βραχίονα ή ισοδύναμο περιορισμό. Ορισμένα αθλήματα έχουν τους δικούς τους ειδικούς όρους. Υπάρχει κατηγοριοποίηση από το 1 έως το 5 για την παραϊππασία, «CAT» A και B για την ξιφασκία με αναπηρικό αμαξίδιο, «quad» όταν όλα τα άκρα επηρεάζονται ή «Open» για τα κάτω άκρα στο τένις με αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς και οι κατηγορίες «Open» και «W1» στην τοξοβολία – στη δεύτερη κατηγορία ομαδοποούνται οι αθλητές με πιο σοβαρή αναπηρία, που απαιτούν αναπηρικό αμαξίδιο.
Όσον αφορά στα ομαδικά αθλήματα, όπως το ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο, το βόλεϊ καθιστών ή το μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο, οι ομάδες συγκροτούνται έτσι ώστε να υπάρχει ένα ισορροπημένο δυναμικό με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές αναπηρίες.
{https://youtu.be/5neilgLL22Q}