Μπροστά σε μία μεγάλη απειλή βρίσκεται η ανθρωπότητα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στα κράτη.
Και εξηγούμε…
Τι απειλεί την ανθρωπότητα;
Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες χώρες έχουν δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα για τους πολίτες τους σε μια προσπάθεια να τους ενθαρρύνουν πραγματικά να αποκτήσουν παιδιά και να αντιμετωπίσουν την πτώση των γεννήσεων.
Αλλά γιατί;
Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι δεν «παράγουν» αρκετά μωρά για να συντηρήσουν τον πληθυσμό.
Αν είστε 55 ετών ή νεότεροι, είναι πιθανό να γίνετε μάρτυρες σε κάτι που οι άνθρωποι δεν έχουν δει εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι κατά τη διάρκεια πολέμων ή πανδημιών. Μιλάμε για μια διαρκή μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια – και μάλιστα αρκετά γρήγορα.
Το Our World in Data αναφέρει ότι ο παγκόσμιος ρυθμός γονιμότητας για το 2024 ανέρχεται σε 2,25.
Όπως εξηγεί: Αυτό συνέβη με διαφορετικούς ρυθμούς παγκοσμίως, όπως μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα.
Τα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία είναι τώρα κάτω ή κοντά στα δύο παιδιά ανά γυναίκα.
Σε ολόκληρη την Αφρική, ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος, αλλά έχει επίσης μειωθεί σημαντικά. Στη δεκαετία του 1970, ήταν σχεδόν επτά παιδιά ανά γυναίκα. Σήμερα, είναι σχεδόν τέσσερα.
Και τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι τα ποσοστά θα συνεχίσουν να μειώνονται σε λιγότερο από τρία το 2050 και να πλησιάζουν τα δύο μέχρι το τέλος του αιώνα.
Στη Βόρεια Αμερική, οι δείκτες γονιμότητας μετρήθηκαν στο 3,76 το 1958, αλλά από το 2024 βρίσκονται στο 1,59, η Ασία έχει πέσει στο 1,88, η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική στο 1,80 και η Ευρώπη στο 1,40.
Μπορεί να είναι και χαμηλότερος ο ρυθμός γονιμότητας
Και το The Spectator ισχυρίζεται ακόμη ότι ο συνολικός αριθμός που δίνεται από τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πληθυσμού του ΟΗΕ, 2,25, είναι λανθασμένος και είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερος.
Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο αριθμός επειδή υπάρχει έλλειψη στατιστικών στοιχείων σε πολλές χώρες. Σε άλλες, πολιτικοί περιορισμοί δεσμεύουν τον οργανισμό.
Για πολλά μέρη με αξιόπιστα αρχεία, ο αριθμός των γεννήσεων πέρυσι ήταν μεταξύ 10% και 20% χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Στην Κολομβία, η εκτίμηση του ΟΗΕ ήταν 705.000 γεννήσεις. Ωστόσο, η εθνική στατιστική υπηρεσία μέτρησε 510.000.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Η IHME Health Data αναφέρει ότι «η δραματική μείωση των παγκόσμιων ποσοστών γονιμότητας [πρόκειται] να μεταμορφώσει τα πληθυσμιακά πρότυπα μέχρι το 2100».
«Μέχρι το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα (155 από τις 204) των χωρών δεν θα έχουν αρκετά υψηλά ποσοστά γονιμότητας για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού και, με την πάροδο του χρόνου- αυτό θα αυξηθεί στο 97% των χωρών (198 από τις 204) μέχρι το 2100», αναφέρεται στο The Lancet.
Βασικά, αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά εδώ και περίπου 60.000 χρόνια, οι άνθρωποι δεν κάνουν παιδιά αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν.
Ωστόσο, παρά την πτώση των επιπέδων γονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να μειωθεί τόσο πολύ που οι άνθρωποι τελικά θα πάψουν να υπάρχουν ή κάτι τέτοιο.
Το παράδοξο με την αύξηση του πληθυσμού
Το Lancet προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι σε πάνω από το 97% των χωρών τα ποσοστά πέφτουν κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα για τη διατήρηση του μεγέθους του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου, «τα συγκριτικά υψηλά ποσοστά γονιμότητας σε πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα, κυρίως στη δυτική και ανατολική υποσαχάρια Αφρική, θα συνεχίσουν να οδηγούν στην αύξηση του πληθυσμού σε αυτές τις τοποθεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα».
Η παγκόσμια οικονομία και η διεθνής ισορροπία δυνάμεων πρόκειται να αναδιαμορφωθούν.
Μια έκθεση του Έθνους των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2022 αναφέρει: «Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των 7,6 δισεκατομμυρίων αναμένεται να φτάσει τα 8,6 δισεκατομμύρια το 2030, τα 9,8 δισεκατομμύρια το 2050 και τα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100.
«[…] Με περίπου 83 εκατομμύρια άτομανα προστίθενται στον παγκόσμιο πληθυσμό κάθε χρόνο, η ανοδική τάση του μεγέθους του πληθυσμού αναμένεται να συνεχιστεί, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα επίπεδα γονιμότητας θα συνεχίσουν να μειώνονται».
Τότε είναι που θα ξεκινήσει η μετατόπιση των πληθυσμών.
Προειδοποιήσεις επιστημόνων
Ωστόσο, η μετατόπιση αυτή «θα αναδιαμορφώσει πλήρως την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων και θα απαιτήσει την αναδιοργάνωση των κοινωνιών».
Η επικεφαλής ερευνήτρια του IHME Dr. Natalia V. Bhattacharjee τόνισε «Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Αυτές οι μελλοντικές τάσεις στα ποσοστά γονιμότητας και στις γεννήσεις ζώντων θα αναδιαμορφώσουν πλήρως την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων και θα καταστήσουν αναγκαία την αναδιοργάνωση των κοινωνιών».