More

    Χατζηδάκης στο ΟΤ Forum: «Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην Ισπανία δεν φαίνεται να αποδίδει»

    Στους άξονες παρέμβασης για την επικαιροποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε από το στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο πλαίσιο της 88η ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

    Όπως είπε, η επικαιροποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης γίνεται πρωτίστως για να καλύψει τις πληγές που δημιουργούν η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και η στεγαστική κρίση. Επιπλέον, γενικός στόχος παραμένει η ανακούφιση και η ικανοποίηση αιτημάτων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται λόγω πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο πρωθυπουργός χθες ανακοίνωσε 45 μέτρα, αλλά αυτά είναι στην πραγματικότητα συνολικά 100 τα οποία θα αναλυθούν τις επόμενες ημέρες. Το σύνολο των οικονομικών μέτρων υπολογίζεται στα 3,6 με 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία κάτι παραπάνω από ένα δισ. αφορά δαπάνες του Δημοσίου, ένα δισ. αφορά συντάξεις (αυξήσεις παλαιών και νέες συντάξεις), περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή μέρους της αγοράς φρεγατών που κατασκευάζονται ενώ άλλα 400 εκατ. θα αφορούν το μέτρο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

    Για τις ασφαλιστικές εισφορές

    Ειδικά για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και σε ερώτηση γιατί δεν είναι μεγαλύτερες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών γίνονται με τα λεφτά των φορολογουμένων άρα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. «Θέλουμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Για τα τεκμήρια διαβίωσης

    «Υπάρχει κανείς που θα λάβει φορολογικά μέτρα και πιστεύει ότι θα ακούσει “μπράβο”;» είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Τόνισε δε ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία, θα γίνουν μόνο σημειακές αλλαγές και διορθώσεις στο συγκεκριμένο θέμα, με το τεκμήριο να αναπροσαρμόζεται σε σχέση με τον βασικό μισθό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο συγκεκριμένο μέτρο εμπίπτουν περίπου 400 χιλιάδες επαγγελματίες με το μεσοσταθμικό εισόδημα που δηλώθηκε να είναι 268 ευρώ. «Το πιστεύει κανείς αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης ενώ υπενθύμισε ότι οι νέοι εξαιρούνται από το τεκμήριο και ότι τελικά μόνο 263 το αμφισβήτησαν.

    «Δεν είναι ένα “κοστούμι” όπως ο ΕΝΦΙΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

    Για τη μείωση του ΦΠΑ

    Ερωτώμενος για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ (κυρίως στα τρόφιμα) ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπήρξαν μειώσεις εμμέσων φόρων λόγω της πανδημίας που παρέμειναν. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ισπανίας, όπου έχει εφαρμοστεί μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, είπε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα έχουμε συγκρίσιμες επιδόσεις σε επίπεδο πληθωρισμού, ενώ τελευταία η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς μείωσης του πληθωρισμού.

    Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει έντονη κριτική στο εσωτερικό της Ισπανίας γιατί το μέτρο δεν φαίνεται να αποδίδει, ενώ τόνισε ότι είναι ένα μέτρο που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και στην Ελλάδα αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Υπάρχει αντίλογος αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας τη μείωση του ΦΠΑ στα ναύλα που ήταν ένα μέτρο που απέδωσε και τελικά παρέμεινε.

    «Αύριο θα υπάρξει λίστα με όλους τους φόρους που μειώνονται», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    Για τα κλειστά ακίνητα

    Για το τέλος κλιματικής αλλαγής σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις τόνισε ότι αντίστοιχα τέλη υπάρχουν και σε άλλες χώρες που θεωρούνται ανταγωνιστικές της Ελλάδος, στον τουριστικό τομέα. «Δεν έπεσε ο τουρισμός λόγω του μέτρου, κάθε άλλο…» είπε και τόνισε την έμμεση ή άμεση ανταποδοτικότητα του τέλους κάνοντας αναφορά στην επισκευή των υποδομών στη Μαγνησία.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ετοιμάζονται τρεις πλατφόρμες ελέγχου φερεγγυότητας, μία για τράπεζες, μία για ιδιώτες (services) και μία που θα γεφυρώνει τις δύο προηγούμενες οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το 2025. Εκεί θα βλέπει κάποιος σε τι «κατάσταση» είναι ο επίδοξος ενοικιαστής ενός ακινήτου. Άλλωστε, όπως είπε, σύμφωνα και με την ΠΟΜΙΔΑ, ένας λόγος που δεν μπαίνουν στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα είναι ο φόβος ότι οι ιδιοκτήτες θα μείνουν απλήρωτοι από κακοπληρωτές ενοικιαστές.

    Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε την προσφορά στην αγορά ακινήτων, είπε χαρακτηριστικά.

    Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

    Πηγή: ot.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news