More

    Σήμερα έμαθα: Είναι καθαρός ο αέρας στα αεροπλάνα;

    Για εκατομμύρια ανθρώπους, ο ενθουσιασμός της κράτησης μιας πτήσης είχε για αρκετό καιρό μετατραπεί σε ανησυχία. Το να βρισκόσουν σε μια καμπίνα αεροπλάνου με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους για ώρες τη φορά έμοιαζε επικίνδυνο, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός αλλά και άλλες ασθένειες συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ταξίδι με αεροπλάνο είναι πράγματι επικίνδυνο και μεγάλο μέρος αυτού του κινδύνου σχετίζεται με την κοινωνική εγγύτητα. Αλλά ο ίδιος ο αέρας μπορεί να είναι πιο καθαρός από όσο νομίζετε.

    Σε ένα άρθρο για το Condé Nast Traveler, ο συγγραφέας William J. McGee γράφει ότι πολλά αεροπλάνα διαθέτουν εξαιρετικά αποτελεσματικά συστήματα καθαρισμού αέρα που χρησιμοποιούν φιλτράρισμα υψηλής απόδοσης σωματιδίων αέρα ή HEPA για την αφαίρεση του 99,97% των ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των ιών. (Αλλά όχι όλα. Ορισμένες περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες μπορεί να μην διαθέτουν συσκευές) Ο καθαρός αέρας διοχετεύεται μέσω της οροφής και φεύγει κάτω από τα καθίσματα του παραθύρου. Ο αέρας είναι περίπου 60% φρέσκος και 40% φιλτραρισμένος και ανακυκλώνεται συνεχώς.

    Θα επηρεάσει αυτό το πώς μπορεί να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός ή άλλα μικρόβια; Θεωρητικά ναι. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και άλλοι οργανισμοί υγείας προειδοποιούν ότι κανένα σύστημα φιλτραρίσματος αέρα δεν μπορεί να αναπληρώσει το γεγονός ότι κάθεται σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα μολυσμένο άτομο. Είναι απολύτως πιθανό τα μικρόβια τους να φτάσουν σε εσάς προτού τα αφαιρέσει ο αέρας που κυκλοφορεί. Και το φιλτράρισμα δεν είναι παράγοντας όταν οι ταξιδιώτες στέκονται ο ένας κοντά στον άλλο στην ουρά για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

    Οι ιοί δεν είναι η μόνη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα σε ένα αεροπλάνο. Οι αναθυμιάσεις από λάδι κινητήρα, υδραυλικό υγρό, καυσαέρια και άλλες πηγές μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα. Οι εφαρμογές φυτοφαρμάκων μπορεί επίσης να αφήσουν μια παρατεταμένη μυρωδιά.

    Η ουσία; Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς αγνώστους, μια καμπίνα αεροπλάνου μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνετε. Αλλά μεταβλητές όπως οι μολυσμένοι επιβάτες, η μάσκα και η εγγύτητα καθιστούν αδύνατο για κανέναν να προσφέρει διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια. Εάν έχετε επιθυμία ή ανάγκη να πετάξετε, φορώντας μάσκα και κρατώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ σας και των άλλων επιβατών είναι ο καλύτερος τρόπος να το προσεγγίσετε.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news