More

    Σαράντη: Ανάγκη λήψης μέτρων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας

    Για την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, έκανε λόγο η Λουκία Σαράντη, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

    «Αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ακολουθούν έναν αναπτυξιακό τόνο και έχουν ένα θετικό πρόσημο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σημαντικές οι ανακοινώσεις όπως για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – που πρέπει εξάλλου να μειωθούν κι άλλο – για την έρευνα που πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, για τα επιδόματα ανεργίας που πρέπει να εξορθολογιστούν χωρίς να  ξέρουμε πώς θα εξειδικευτούν», σημείωσε η κα. Σαράντη.

    Υποδομές

    Για την κα. Σαράντη, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν που δεν ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό.

    «Ο ΣΒΕ είναι ο μόνος κοινωνικός εταίρος -από τους συνολικά έξι- που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μείνει δυσανάλογα πίσω στο θέμα των υποδομών. Είναι προβληματικές οι συνδέσεις με σιδηρόδρομο, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα λιμάνια και χωρίς αυτά υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του ΣΒΕ, «αφού το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ξεκίνησε να υποδέχεται μόνο κρουαζιερόπλοια και μεταφέρθηκαν τα εμπορικά στο λιμάνι της Πρέβεζας, παρατηρείται και εκεί το θέμα που ταλαιπωρούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου λόγω απουσίας φωτισμού, οι επιχειρήσεις παραλάμβαναν τα εμποερύματά τους με ίδια μέσα. Και αυτό δεν είναι πολύ τιμητικό για τη βιομηχανία της χώρας».

    Θετικά βήματα

    «Το τέρας που λέγεται “γραφειοκρατία” το βλέπουμε σιγά σιγά να αντιμετωπίζεται, μειώνονται οι αλληλοεπικαλύψεις νόμων και γίνονται τα σχετικά βήματα προς  μια βελτίωση που χρειάζεται εντατικοποίηση. Για αρχή πρέπει να αντιληφθούμε οι επιχειρηματίες και δη οι βιομηχανίες ότι είναι προς όφελός μας να υπάρξουν όλα αυτά».

    Αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου. «Αν όντως προχωρήσει και επιτέλους ολοκληρωθεί, τότε θα είναι μια επανάσταση για τη χώρα και μια σημαντική εξέλιξη για τις βιομηχανικές μονάδες».

    Θέσεις εργασίας

    «Υπάρχουν και τα θέματα των θέσεων εργασίας. Δεν βρίσκουμε κόσμο για να στελεχωθούν οι τεχνικές θέσεις. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και τη ΔΥΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση, με σεμινάρια και σχολές μαθητείας, ώστε να δημιουργηθεί μια όσμωση. Εξάλλου και έρευνα που έκανε το Ινσιτούτο μας με τη Deloitte “φώτισε” τις παθογένειες των τεχνικών επαγγελμάτων και όσων πρέπει να γίνουν», διευκρίνισε η κα. Σαράντη.

    Ενέργεια

    Σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς «δεν ζητήσαμε μέτρα, αλλά με την κοινή ανακοίνωση που κάναμε και με άλλους φορείς, δηλώσαμε την ένστασή μας για το ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το ενεργειακό κόστος. Δεν μπορούμε να προτείνουμε λύση, μόνο το κράτος ίσως μπορεί μαζί με την ΕΕ. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε την εικόνα».

    «Η Ελλάδα έχει ακριβό ρεύμα και κακή ποιότητα, απαρχαιωμένο δίκτυο, διακοπές και βυθίσεις, και όταν έρχονται οι λογαριασμοί είναι αδύνατον να τους διαχειριστούμε. Δεν υπάρχει καμία σταθερότητα στις χρεώσεις. Υπήρξε μια έξαρση με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη δικαιολογήσαμε, μετά μια υποχώρηση και από τον Ιούλιο και μετά είναι πάλι στα ίδια χωρίς καμία εξήγηση να φτάνει ακόμη και τα 1000 ευρώ η κιλοβατώρα. Δεν μπορεί να το αντέξει η βιομηχανία», τόνισε η κα. Σαράντη.

    «Είναι σημαντικό γιατί η βιομηχανία θέλει να προγραμματίζει μακριά, εμείς για παράδειγμα δίνουμε προσφορές για 6 μήνες μπροστά. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε ζητήσει και από τον πρωθυπουργό. σε περιπτώσεις έξαρσης να κρατά ίδια τιμή πχ για ένα μήνα για την ενεργοβόρο βιομηχανία – κάτι που δεν αφορά μόνο την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου».

    Εξαγωγές

    «Μας προβληματίζει και μας ανησυχεί υποχώρηση των εξαγωγών. Σίγουρα έχει τη βάση του και στο ότι δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πρόχειρα. Χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη συζήτηση».

    Συμβάσεις

    «Είναι ώριμες οι συνθήκες να επανέλθουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των συνδικάτων για συμβάσεις. Και είναι πάντα καλό να γίνεται αυτό, γιατί αφουγκράζονται και οι δύο πλευρές τα θέματα του ενός του άλλου», κατέληξε.

    Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news