More

    ΗΑΕ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, τη Τ.Ν., την υγεία, την ασφάλεια των υδάτινων πόρων και τον τουρισμό

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν και ενδιαφέρονται για την δημιουργία του καλωδίου Ελλάδας- Κύπρου τόνισε ο πρέσβης στην Αθήνα Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, σημειώνοντας πως η εμιρατινή εταιρεία taka συμμετέχει ενεργά στο project από την αρχή.

    Ο κ. Al Dhaheri κατά την διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους επισήμανε την σταθερή θέση των Η.Α.Ε. για συνεργασίες μεταξύ των χωρών που θα είναι για αμοιβαίο όφελος και θα προσφέρουν βιώσιμες ενεργειακές λύσεις στις προκλήσεις που υπάρχουν. « Eίμαστε συμμέτοχoι στο project και είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε» υπογράμμισε ο πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Ελλάδα.

    Οι τομείς επενδύσεων που ενδιαφέρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    O κ. Al Dhaheri, που θήτευσε πριν από την Ελλάδα στην Κίνα και προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών διμερών σχέσεων ενώ σημειώνει την σχέση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και στην στρατιωτική και αμυντική συνεργασία.

    Στόχος είναι να «να αυξηθεί ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε νέα υψηλά, στοχεύοντας σε σημαντική ποσοστιαία αύξηση τα επόμενα χρόνια». Ειδικότερα, όπως τόνισε « διερευνούμε νέους δρόμους συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ασφάλειας του νερού» ενώ «τα ΗΑΕ είναι επίσης πρόθυμα να διερευνήσουν παραδοσιακούς τομείς όπως η φιλοξενία και ο τουρισμός, και οι δυνατότητες κοινών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, δεδομένης της εξέχουσας θέσης της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού».

    Στον τουρισμό αλλά και στην διεύρυνση των συναλλαγών βοηθούν οι απευθείας πτήσεις που έχουν ξεκινήσει οι οποίες καλύπτουν 4 προορισμούς και συνολικά αγγίζουν τις 50 για όλες τις εταιρείες. Υπολογίζεται, πως περίπου 500.000 μετακινήσεις πραγματοποιούνται ετησίως από και προς τα ΗΑΕ.

    ΗΑΕ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, τη Τ.Ν., την υγεία, την ασφάλεια των υδάτινων πόρων και τον τουρισμόΗΑΕ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ, τη Τ.Ν., την υγεία, την ασφάλεια των υδάτινων πόρων και τον τουρισμό

    Ο πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Αθήνα Dr. Ali Obaid Al Dhaheri στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους

    Αύξηση των διμερών συναλλαγών

    Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των ετών και χαρακτηρίζονται από συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και ο τουρισμός ανέφερε, ο πρέσβης.
    Οι ελληνικές εξαγωγές προς τα Η.Α.Ε. σημείωσαν αύξηση 12% κατά τη διάρκεια του 2023 σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 193% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.
    Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών το 2023, αυξήθηκαν κατά περίπου 60% σε σύγκριση με το 2022 και ο στόχος είναι να διπλασιαστούν στα επόμενα 5 χρόνια.
    Οι άμεσες επενδύσεις υπολογίζονται σε  400 εκ. ευρώ.

    Τα μεγάλα deals με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Οι σχέσεις των δύο χωρών με πολιτικές επισκέψεις υψηλού επίπεδου, την σημαντική παρουσία των ΗΑΕ πριν από δύο χρόνια ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ αλλά και στην έκθεση βιβλίου σηματοδοτούν μία δυναμική. Οι επισκέψεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές συμφωνίες. «Η σημαντικότερη από αυτές ήταν του Dr. Sultan Al Jaber τον Μάρτιο του 2024, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας επενδυτικής συνεργασίας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Mubadala και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Masdar και του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με έργα πράσινων νησιών στην Ελλάδα. Καθώς και τη νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της Masdar και της TERNA Energy (συμφωνία ύψους 3,2 δισ. ευρώ)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

    Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις με επιχειρήσεις στην Ελλάδα για συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του νερού με έργα που έχουν σηματοδοτηθεί ως προτεραιότητα και από τον ΟΗΕ.

    Ο Εμιρατινός πρεσβευτής στην Αθήνα αναφέρθηκε σε κοινές αξίες και αρχές μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών ενώ είπε ότι στη χώρα του υπάρχει μία ενεργή ελληνική κοινότητα, 10.000 εργαζομένων και επιχειρηματιών, η οποία «αισθάνεται «σαν στο σπίτι της» και απολαμβάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες, το συμπεριληπτικό περιβάλλον και την υψηλή ποιότητα ζωής στη χώρα».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news