Επιβράδυνση είχαν τα τουριστικά έσοδα της χώρας τον Ιούλιο, συγκριτικά με την μέχρι πρότινος ανοδική πορεία, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτά η χώρα εισήλθε στο «βαθύ» καλοκαίρι με τα τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Ειδικότερα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός οφείλεται στο ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%. Βάσει αυτού, ανακόπτεται η ανοδική πορεία των εσόδων συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Στο συγκεκριμένο διάστημα του 2024 οι εισπράξεις ήταν 10,952 δισ. ευρώ έναντι 10,375 δισ. ευρώ το 2023, ή 577 εκατ. ευρώ περισσότερα. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.
Υπενθυμίζεται ότι «βουτιά» σημείωσαν τα έσοδα καταλυμάτων και εστίασης τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εισπράξεις στη Μύκονο σε καταλύματα και εστίαση εμφανίζουν πτώση 7,8%, στα 95,7 εκατ. ευρώ. Αρνητικό πρόσημο και για τη Σαντορίνη, με τα έσοδα μειωμένα κατά 6,7% τον Ιούλιο, στα 68,6 εκατ. ευρώ, έναντι του Ιουλίου του 2023. Μειωμένα ήταν τα έσοδα και στη Σύρο, κατά 12,2%, στο 1,6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων τόσο σε ό,τι αφορά τα καταλύματα όσο και την εστίαση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Την έντονη ανησυχία της για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, σχετικά με τη Σαντορίνη και τον τουριστικό τομέα της που όχι μόνο αποτελεί τον κρίσιμο οικονομικό κλάδο, αλλά έχει και ισχυρή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι μέτρα, που όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και που εάν δεν τροποποιηθούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών. Η επιβολή τους πλήττει την επιχειρηματικότητα και βάζει τη Σαντορίνη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, όπως αντίστοιχους στην Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία, οι οποίοι ενισχύουν διαρκώς τις τουριστικές τους υποδομές προσφέροντας ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα, ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση στον παγκόσμιο χάρτη, γεγονός που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.
Πηγή:halkidikifocus.gr