Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κόσμος «δεν έχει την πολυτέλεια ο Λίβανος να γίνει μια άλλη Γάζα».
Πολλές εξέχουσες ισραηλινές προσωπικότητες φαίνεται να θέλουν ακριβώς αυτό, ωστόσο, χαράσσοντας ευθείες γραμμές μεταξύ της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο για να υπογραμμίσουν την απειλή που αποτελούν και να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις.
Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ταπετσαρίας του πολιτικού και στρατιωτικού μωσαϊκού. Ενώ διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη χώρα, δεν έχει τον έλεγχο της προεδρίας ή του κοινοβουλίου.
Σε αντίθεση με τη Γάζα, ο Λίβανος είναι παρών στα διεθνή συστήματα διακυβέρνησης και χρηματοδότησης. Οι δεσμοί της Γάζας και της Χαμάς με τη διεθνή τάξη γίνονται κυρίως μέσω της βοήθειας που παρέχεται από οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ.
Η Χαμάς, η οποία έχει μια αποτελεσματική στρατιωτική πτέρυγα όπως η Χεζμπολάχ, κυβερνά πλήρως τη Γάζα και πρέπει να διατηρήσει μια λειτουργική κοινωνία και μια κυβερνητική δομή.
Και οι δυο σύμμαχοι με το Ιράν
Το Ισραήλ τους έχει απεικονίσει ως ίσες προεκτάσεις αυτού που συνήθως χαρακτηρίζεται ως ο απόλυτος εχθρός του Ισραήλ: το Ιράν.
Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα και ότι οι δυνάμεις του «αντιπρόσωπου», η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούτι στην Υεμένη, αποτελούν εξίσου απειλή για το Ισραήλ και, κατ’ επέκταση, τη Δύση.
Και οι δύο ομάδες διατηρούν ισχυρές συμμαχίες με το Ιράν, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους και η σχέση τους με το Ιράν είναι διαφορετική.
Η Χεζμπολάχ είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τους περιφερειακούς στόχους του Ιράν, ενώ η Χαμάς χρησιμοποιεί μεν την ιρανική υποστήριξη, αλλά είναι πιο ανεξάρτητη.
Η Χαμάς τα έσπασε με το Ιράν για τρία χρόνια το 2011 λόγω της υποστήριξής της στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν φαίνεται να έχει προειδοποιήσει το Ιράν για την επίθεσή του στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η τακτική της «ανθρώπινης ασπίδας» που τους καταλογίζει το Ισραήλ
Για να δικαιολογήσει την εκτεταμένη στόχευση περιοχών αμάχων, το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ ότι κρύβουν σε αυτές τις περιοχές το στρατιωτικό υλικό τους.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς κρύβεται μέσα ή κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφή της Γάζας από μεριάς του.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα ως στρατιωτικά μέτωπα «κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης».
Το Ισραήλ έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τη μόνη υποστήριξη για τους Παλαιστίνιους πληθυσμούς προσφύγων που εκτοπίστηκαν στην εθνοκάθαρση της Nakba του 1948 από σιωνιστικές συμμορίες.
Πρόσφατα, το Ισραήλ έκανε παρόμοιους ισχυρισμούς για σπίτια στο νότιο Ισραήλ, ότι δηλαδή χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ.
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με πύραυλο της Χεζμπολάχ που ήταν κρυμμένος σε μια σοφίτα στο νότιο Λίβανο, που φαίνεται να προσπαθεί να προλάβει την κριτική για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που προκαλεί.
Δείχνοντας μια εικόνα, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε: «Είναι έτοιμος να εκτοξευτεί από ένα άνοιγμα στην οροφή».
«Κάτω από τη σοφίτα, στον πρώτο όροφο, ζει μια λιβανέζικη οικογένεια που λειτουργεί ως ανθρώπινη ασπίδα». Και μετά ακολούθησαν χιλιάδες επιθέσεις στον Λίβανο.
Οι πολίτες;
Στη Γάζα, το Ισραήλ έχει δείξει ελάχιστη ανησυχία για τα θύματα – βομβαρδίζοντας σπίτια, στρατόπεδα εκτοπισμένων, νοσοκομεία και σχολεία.
Στον Λίβανο, το Ισραήλ έστειλε αδιαφανείς «ειδοποιήσεις εκκένωσης» στους πολίτες μιας ξένης χώρας πριν από χτυπήματα σε στόχους που οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι βρίσκονται κοντά.
Οι έντυπες ανακοινώσεις, τα γραπτά μηνύματα και οι ηχογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις αναφέρθηκαν από το Ισραήλ ως «απόδειξη» ότι προσπαθεί να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση την Τρίτη, ο Νετανιάχου είπε στον λαό του Λιβάνου «ο πόλεμος μας δεν είναι μαζί σας. Ο πόλεμος μας είναι με τη Χεζμπολάχ», προτρέποντας τον λιβανικό λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στην ομάδα.
Μέχρι χθες, περισσότεροι από 600 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.
Εκτοπισμοί και στον Λίβανο, όπως στη Γάζα
Σε μια επανάληψη της επίθεσης στη Γάζα, χιλιάδες τρομοκρατημένες Λιβανέζικες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τον νότιο Λίβανο και προστέθηκαν στους περίπου 110.000 ανθρώπους που κατέφυγαν νωρίτερα, αναζητώντας καταφύγιο όπου ήταν δυνατόν.
Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων είναι περίπου 500.000 τώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
Μερικοί αναζητούν καταφύγιο σε στρατόπεδα παλαιστίνιων προσφύγων στη νότια Βηρυτό, όπως η Σατίλα, στρατόπεδα που στεγάζουν Παλαιστίνιους που ξεφεύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις από τη δεκαετία του 1940.
Άλλοι στριμώχνονται σε καταφύγια βομβών, κοιμούνται σε αυτοκίνητα ή συνωστίζονται στα σχολεία της Βηρυτού, τα οποία, σε αντίθεση με τα σχολεία που λειτουργούν από την UNRWA στη Γάζα, δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να λειτουργήσουν ως καταφύγια.
Η τακτική του Ισραήλ είναι ίδια αν και διαφέρει ο εχθρός
Η τακτική του Ισραήλ είναι ίδια, γιατί έχει ανάγκη από ένα γρήγορο τέλος και πιστεύει ότι αυτό θα λειτουργήσει, είπε ο Yousef Munayyer από το Arab Center Washington DC.
Στη Γάζα, η Χαμάς επέζησε ενός έτους από ισραηλινές επιθέσεις βασιζόμενη στο δίκτυο τούνελ της.
Η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων στον Λίβανο με εκτεταμένα πυρομαχικά μέσα τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο.
Το Ισραήλ θα δυσκολευόταν περισσότερο στον Λίβανο, κυρίως επειδή η Χεζμπολάχ είναι ισχυρότερη. «Και επομένως χρησιμοποιούν το ίδιο είδος τακτικής που χρησιμοποίησαν στη Γάζα», είπε ο Munayyer. «Αυτό είναι μέρος μιας ισραηλινής στρατηγικής που στοχεύει να ασκήσει μεγάλη πίεση στη Χεζμπολάχ».
Όπως είπε το Ισραήλ ήλπιζε «να βγει από την κατάσταση χωρίς χερσαία εισβολή, χωρίς μια μακροχρόνια μάχη» και να αποφύγει να βαλτώσει στον Λίβανο, όπως ακριβώς έκανε στη Γάζα.
Πληροφορίες: aljazeera.com