More

    Έρχεται το La Niña: Ο χειμώνας που μας περιμένει – Η πρόβλεψη για την Αθήνα και ο φόβος για την Θεσσαλία

    Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

    Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, σύμφωνα με τη Maxar Technologies. Η Αθήνα, η οποία «κάηκε» από κύματα καύσωνα και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 32 βαθμούς C στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Weather Services International.

    Μια σειρά από ήπιους χειμώνες βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, καθώς απομακρύνεται από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τα ψυχρά κύματα θα μπορούσαν ακόμη να ασκήσουν πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, καθώς το La Niña φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

    «Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar.

    «Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.

    Το La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες των ανέμων καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με τον Dross της Maxar, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Καιρός: «Κλείδωσαν» τα πρώτα χιόνια του χειμώνα ’24 – ’25, πότε θα δούμε… άσπρη μέρα στην Ελλάδα

    Καιρός: Στην Ελλάδα πλησιάζουν τα πρώτα χιόνια σύμφωνα με τα δυο μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με το ECMWF και το UKMO δύο σημαντικά συστήματα εποχικών προβλέψεων.

    Η μέση πρόβλεψη για την Ευρώπη δείχνει χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

    Περιμένουμε λιγότερα χιόνια Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

    Και τα δύο μοντέλα συμφωνούν σε μια αδύναμη περίοδο χιονόπτωσης στην Ευρώπη, εκτός από τις βόρειες περιοχές και ορισμένα κεντρικά μέρη γύρω από τις Άλπεις.

    Το weatherforattica.gr εκτιμά μελετώντας από τα προγνωστικά μοντέλο ECMWF και το UKMO για τον «Χειμώνα 2024 – 2025»

    Η πρόβλεψη Δεκεμβρίου δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Η μόνη περιοχή με περισσότερες χιονοπτώσεις είναι πάνω από τις Άλπεις και στη βόρεια Σκανδιναβία.

    Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου σύμφωνα το μοντέλο ECMWF δείχνει μειωμένη πιθανότητα χιονόπτωσης σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Ωστόσο, μια περιοχή με περισσότερες χιονοπτώσεις προβλέπεται να εκτιναχθεί στα νοτιοανατολικά τμήματα, πιθανότατα λόγω μιας ανωμαλίας υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά.

    Τι προβλέπουν τα μερομήνια για τον Φεβρουάριο

    Το δεύτερο μοντέλο, το σύστημα πρόβλεψης μακράς εμβέλειας UKMO δίνει μία ακόμα ασθενή πρόγνωση χιονόπτωσης πανομοιότυπη με την ECMWF. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, εκτός από ορισμένα βόρεια τμήματα.

    Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δεν δείχνει σημαντική βελτίωση εκτός από τα συνηθισμένα υψηλότερα υψόμετρα των βόρειων τμημάτων και μια μικρή περιοχή στις νότιες Άλπεις και πάνω από τα νοτιοανατολικά.

    Δεν προβλέπεται σημαντική αλλαγή για τον Ιανουάριο σε ολόκληρη την ήπειρο. Όπως δείχνει η πρόβλεψη, η πιθανότητα χιονοπτώσεων αυξάνεται προς τα βορειοανατολικά και σε ορισμένες περιοχές στα κεντρικά τμήματα.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news