More

    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής του

    Τρεις αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν το 2025 για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:

    *Θα υπάρξει αύξηση από τα 216 στα 250 ευρώ.

    *Θα υπάρξει προσαύξηση και για κάθε παιδί από τα 54 στα 75 ευρώ.

    * 30% του εισοδήµατος από µισθωτή εργασία δεν θα προσµετράται στα εισοδηµατικά όρια, με σκοπό να υπάρξει για τους δικαιούχους κίνητρο προς εργασία

    Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό επίδομα που δίνεται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

    Μέχρι τώρα, τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον το εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους έξι τελευταίους μήνες πριν τον μήνα υποβολής της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπου νοικοκυριού.

    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια;

    Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σε ότι αφορά το 2025 για το κατά πόσο θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια ή αν τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν σύμφωνα με την αύξηση του επιδόματος.

    Για το λόγο αυτό παραθέτουμε ενδεικτικά σε κάθε κατηγορία νοικοκυριού, τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2024, όσο και το πώς δύναται αυτά να διαμορφωθούν ανάλογα με την αύξηση του επιδόματος.

    – Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: στα 1.296 ευρώ εάν ισχύσουν του 2024, στα 1.500 ευρώ εάν αυξηθούν.

    – Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: στα 1.944 ευρώ εάν ισχύσουν του 2024, στα 2.400 ευρώ εάν αυξηθούν.

    – Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 2.268 ευρώ εάν ισχύσουν του 2024, στα 2.850 ευρώ εάν αυξηθούν.

    – Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 2.592 ευρώ με του 2024, στα 3.300 εάν αυξηθούν.

    – Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 2.916 ευρώ με του 2024, στα 3.750 εάν αυξηθούν.

    – Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 3.240 ευρώ με του 2024, στα 4.200 εάν αυξηθούν.

    Εάν υπάρξει αύξηση, για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού.

    euro 870758 1280 1
    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής του 3

    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποια είναι τα περιουσιακά κριτήρια

    *Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

     *Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ. 2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

    Πίνακας με όρια καταθέσεων για διακαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής του 4

    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Η διαδικασία σε οκτώ βήματα

    1)Εκκίνηση της διαδικασίας

    2) Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία

    Η αίτηση υποβάλλεται μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας του τόπου διαμονής, αυτοπροσώπως από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο ή το μέλος συμφώνου συμβίωσης του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού και εφόσον έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. Εάν δεν πραγματοποιηθεί η οριστική υποβολή της αίτησης εντός του μήνα, η αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και “ανακαλείται” αυτόματα λόγω παρέλευσης του μήνα αναφοράς

    3) Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω keaprogram.gr

    Διαδικασία απευθείας υποβολής αίτησης από τον αιτούντα: ο αιτών υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί taxisnet).

    4) Οριστική υποβολή της αίτησης

    Μετά την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της αίτησης από τον αιτούντα στα υποχρεωτικά της πεδία και σε περίπτωση που δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων, ο αιτών δύναται να υποβάλει οριστικά την αίτηση. Στη συνέχεια εγκρίνεται αυτόματα και εκδίδεται από το σύστημα ηλεκτρονικά πράξη έγκρισης.

    5) Έλεγχος δικαιολογητικών

    Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή στο Κέντρο Κοινότητας του τόπου διαμονής του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, δεν παρέχεται η επιλογή οριστικής υποβολής της αίτησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

    6) Απόρριψη της αίτησης

    Σε περίπτωση που μετά την οριστική υποβολή και επεξεργασία της αίτησης το νοικοκυριό δεν πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, η αίτηση σημαίνεται αυτομάτως με την ένδειξη «Μη έγκριση». Οι λόγοι της απόρριψης αναγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος.

    7) Έγκριση της αίτησης

    Στην υποβολή της αίτησης με αυτοπρόσωπη παρουσία ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου εκτυπώνει την αίτηση με τα δηλωθέντα στοιχεία. Στη συνέχεια η εκτυπωμένη αίτηση υπογράφεται από τον αιτούντα, πριν την οριστική της υποβολή και φυλάσσεται στο αρχείο του Δήμου από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο. Με την υπογραφή του ο αιτών δηλώνει ότι επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της αίτησης και σε περίπτωση που δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και του αποτελέσματος των διασταυρώσεων η αίτηση υποβάλλεται οριστικά. Μετά την οριστική υποβολή και σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί, η πράξη έγκρισης εκτυπώνεται σε ένα αντίτυπο, το οποίο παραλαμβάνεται από τον αιτούντα.

    8) Τροποποίηση εγκεκριμένης αίτησης

    Η εγκεκριμένη αίτηση δύναται να τροποποιηθεί από τον δικαιούχο απευθείας, ή μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας του τόπου διαμονής, καθ ́όλη τη διάρκεια ισχύος της αποκλειστικά για τη διόρθωση των στοιχείων επικοινωνίας, της διεύθυνσης αλληλογραφίας, του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των πεδίων διασύνδεσης με τις λοιπές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news