More

    Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν τον Δεκέμβριο αυξήσεις επιπλέον του 2,5% – Η «διόρθωση» για την Εισφορά Αλληλεγγύης

    «Διορθωτικές» αυξήσεις -πέρα από τις ετήσιες που έτσι και αλλιώς θα λάβουν τον Δεκέμβριο- θα εισπράξουν αρκετοί από τους συνταξιούχους οι οποίοι επιβαρύνονται με την περιβόητη Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιπλέον ποσά, λοιπόν, υπολογίζεται πως θα λάβουν μέχρι και 90 ευρώ τον μήνα -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- εκείνοι που θα δουν τις αποδοχές τους μετά την ετήσια αύξηση να «σκαρφαλώνουν» σε υψηλότερη κλίμακα κρατήσεων.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Με βάση τα ισχύοντα, υπό κανονικές συνθήκες όχι μόνον δεν θα λάμβαναν την αύξηση, αλλά θα έβλεπαν και τη σύνταξή τους να «ψαλιδίζεται». Όπως είναι δομημένες σήμερα οι κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης, στις περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος ανέβαινε κλίμακα έβλεπε τα «καθαρά» ποσά που λαμβάνει να «ψαλιδίζονται» από τις υψηλότερες κρατήσεις.

    «Φρένο» στις μειώσεις συντάξεων λόγω Εισφοράς Αλληλεγγύης

    Για παράδειγμα: Για σύνταξη 1.690 ευρώ παρακρατείται σήμερα ΕΑΣ 3% ήτοι 59,7 ευρώ το μήνα. Με πιθανή αύξηση 2,2% από 1.1.2025 οι ονομαστικές μηνιαίες αποδοχές θα ανέλθουν στα 1.727,18 ευρώ και η Εισφορά «Αλληλεγγύης» θα φθάσει τα 103,63 ευρώ. Και από τα 1.639,3 ευρώ που λαμβάνει φέτος ο συνταξιούχος του παραδείγματός μας, τα Χριστούγεννα (σύνταξη Ιανουαρίου), θα πάρει 1.623,5 ευρώ.

    Κατά συνέπεια, αντί για αύξηση ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας θα έχει μείωση αποδοχών 16 ευρώ κάθε μήνα τον νέο χρόνο, αν δεν έρθει η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δεδομένης λοιπόν αυτής της ιδιαιτερότητας και από την στιγμή που δεν υπάρχει σκέψη για κατάργηση της Εισφοράς, εκείνο που εξετάζεται είναι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αλλάζει κλίμακα λόγω της αύξησης, να παίρνει το ποσό που προκύπτει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη είτε το σύνολο είτε ένα μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκαλεί η ΕΑΣ.

    Από τα σενάρια που εξετάζονται οι συνταξιούχοι μπορεί να βγουν κερδισμένοι με καθαρές αυξήσεις συντάξεων ως και 50 με 60 ευρώ μηνιαίως με πάγωμα ή και μείωση της κράτησης της ΕΑΣ. Σε κάποιες μάλιστα εξαιρετικές περιπτώσεις το ποσό ανεβαίνει μέχρι και τα 90 ευρώ τον μήνα για συντάξεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 2.600 ευρώ.

    «Διορθωτικές» αυξήσεις αναμένεται να δοθούν στις συντάξεις το επόμενο δίμηνο, μαζί με αυτήν του 2,5% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

    Η πρώτη φάση του σχεδίου θα υλοποιηθεί με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου 2025, που θα γίνει τον Δεκέμβριο και η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί μέσα στο 2025.

    Πώς θα γλιτώνουν τις κρατήσεις οι συνταξιούχοι

    Για παράδειγμα συνταξιούχος που παίρνει 1.395 ευρώ δεν πληρώνει ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ.

    Με την αύξηση που θα πάρει το 2025 και εκτιμάται στο 2,5%, η σύνταξη θα ανέλθει στα 1.430 ευρώ και αυτομάτως θα χάσει από την ΕΑΣ τα 30 ευρώ και θα μείνει με αύξηση μόλις 5 ευρώ.

    Με τη ρύθμιση που προωθείται εξετάζεται είτε να πάρει ολόκληρη την αύξηση, (35 ευρώ) είτε να καταβάλει τη μισή ΕΑΣ για να του μείνουν 17 ευρώ αύξησης.

    Οι αλλαγές στο «μίγμα» των κρατήσεων της ΕΑΣ θα γίνουν σε όλες τις περιπτώσεις που οι συνταξιούχοι λόγω τη αύξησης που θα πάρουν θα αλλάξουν κλίμακα.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news