More

    Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοτομπουκιές

    Οι κοτομπουκιές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή σνακ παγκοσμίως, ιδιαίτερα για παιδιά, αλλά και για ενήλικες που αναζητούν ένα νόστιμο και γρήγορο γεύμα. Η ιστορία τους, ωστόσο, είναι πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

    Πριν από πενήντα χρόνια, το γνωστό σήμερα κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανητό δημιουργήθηκε στο Μάντσεστερ, του Νέου Χαμσάιρ. Αυτό υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης, αν και τέτοιες δηλώσεις συχνά είναι δύσκολο να αποδειχθούν, ειδικά λόγω της ασαφούς χρήσης του όρου “tender”.

    Για τους λάτρεις της κοτόπουλου, ο όρος “tender” αναφέρεται συγκεκριμένα στο φιλέτο, έναν μυ που βρίσκεται κατά μήκος του στήθους και είναι ιδιαίτερα τρυφερός. Πριν από το 1974, οι εστιάτορες προσέφεραν κοτομπουκιές και κοτόπουλο τηγανητό, αλλά η δημοφιλία του “tender” αποδόθηκε κυρίως στο Μάντσεστερ.

    Αυτές οι λωρίδες λευκού κρέατος με τραγανή κρούστα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου εκείνη την περίοδο. Εάν είστε μεγαλύτεροι από 50 ετών, σίγουρα θυμάστε μια εποχή χωρίς κοτομπουκιές, κάτι που οι νεότεροι δεν μπορούν να φανταστούν.

    Σήμερα, οι κοτομπουκιές είναι παντού: από σχολικά γεύματα μέχρι εστιατόρια και αεροδρόμια. Έχουν γίνει σύμβολο της αμερικανικής κουζίνας, αν και η σημασία τους είναι δύσκολο να καθοριστεί. Από τη μία, εκπροσωπούν την απλότητα και την προσβασιμότητα, ενώ από την άλλη, μπορεί να θεωρηθούν αδιάφορο φαγητό. Πολλά εστιατόρια έχουν προσπαθήσει να διαφοροποιηθούν, αναπτύσσοντας πιο τραγανές κρούστες και γευστικές σάλτσες, αλλά πολλές φορές παραμένει μια κοινή επιλογή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

    Στο Μάντσεστερ, η κοτομπουκιά είναι τόσο δημοφιλής που η πόλη έχει ανακηρυχθεί “Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Κοτομπουκιών”. Εδώ θα βρείτε κοτομπουκιές σε παραδοσιακά θαλασσινά εστιατόρια, σε καφέ με βάφλες, ακόμη και σε πιτσαρίες που προσφέρουν ασιατικές παραλλαγές.

    Η ιστορία τους ξεκινά με τους μετανάστες. Το 1917, οι Άρθουρ Πάππας και Λούις Κανότας, Έλληνες μετανάστες, άνοιξαν ένα ζαχαροπλαστείο στο Μάντσεστερ. Το 1974, προσέθεσαν εστιατόριο, το Puritan Backroom, όπου ο Άρθουρ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν την κοτομπουκιά, πειραματιζόμενοι με μια συνταγή που περιλάμβανε μαρινάρισμα σε χυμό ανανά.

    Η δημοτικότητα των κοτομπουκιών αυξήθηκε, και γρήγορα ξεπέρασαν άλλες επιλογές του μενού, όπως μπάρμπεκιου και πίτσα. Στις δεκαετίες του 1980, οι κοτομπουκιές έγιναν εθνικό φαινόμενο, χάρη στην εκστρατεία της Burger King, που επηρέασε τις πωλήσεις και άλλων εστιατορίων.

    Σήμερα, οι κοτομπουκιές θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρά την έλλειψη έντονης γεύσης, έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην αμερικανική κουζίνα. Η ιστορία τους αποδεικνύει ότι μερικές φορές τα πιο απλά φαγητά κρύβουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news