More

    Έρχεται αύξηση στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης μέχρι τις 11/10 – Πού θα κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

    Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή, δεν άφησε για πολύ αλώβητες τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Ήδη η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει «σκαρφαλώσει» 9 δολάρια το βαρέλι από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν και το Ισραήλ «εξόντωσε» τον Χασάν Νασράλα αρχηγό της Χεζμπολάχ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση σχεδόν 10% μέσα σε 11 μέρες. Η εξέλιξη αυτή θα έχει πλέον αντίκτυπο και στην λιανική στην χώρα μας, καθώς ως στο τέλος της εβδομάδας οι τιμές στις αντλίες θα είναι αυξημένες.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς στα καύσιμα κίνησης μέχρι την προσεχή Παρασκευή θα δούμε αυξημένες τιμές κατά 5 με 7 λεπτά. Και εφόσον, διατηρηθεί η ανοδική κίνηση των διεθνών τιμών, το πετρέλαιο θέρμανσης θα μπει στην αγορά τις 15 Οκτωβρίου με τιμή που θα ξεπερνά τα 1,15 ευρώ το λίτρο και θα «φλερτάρει» με το 1,20 ευρώ.

    Που διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά
    Αλλά ακόμη και σε αυτή την τιμή, η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την επόμενη Τρίτη στις 15 Οκτωβρίου με χαμηλότερα κόστη σε σύγκριση με πέρυσι με βάσει πάντα τα σημερινά δεδομένα και εφόσον η διεθνής τιμής δεν «εκτροχιαστεί».

    Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται με τα σημερινά δεδομένα γύρω στο 1,20 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον στις αστικές περιοχές, «ψαλιδισμένη» κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή έναρξης της προηγούμενης χρονιάς (15 Οκτωβρίου), η οποία ήταν 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

    Η τιμή που θα έχουν τελικά όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη εάν συνυπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης.

    Μέσα στον τρέχοντα μήνα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα λάβουν τις αποφάσεις σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.

    Έρχονται και αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων και αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στα κριτήρια χορήγησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Το επίδομα θα διατεθεί σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ για άγαμους και τις 24.000 ευρώ για έγγαμους, με αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες.

    Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση αγορών διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο ποσό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news