More

    Επίδομα Γονικής Άδειας: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χοργήγησής του

    Δικαιούχοι του επιδόματος γονικής αδείας είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς (φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι ή πρόσωπα που ασκούν τη γονική μέριμνα) με παιδιά έως οκτώ ετών, οι οποίο απασχολούντα στον ιδιωτικό τομέα ή το Δημόσιο.

    Το επίδομα καταβάλλεται για τους δύο πρώτους μήνες της άδειας για κάθε τέκνο και ισούται με τον κατώτατο μισθό, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης (πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής).

    Από 1η Απριλίου 2024 ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ.  

    Επίσης, καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

    Γονείς διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων δικαιούνται να λάβουν επιδότηση για δύο μήνες επιπλέον άπαξ, δηλαδή ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών που γεννήθηκαν μαζί.

    Διπλάσιο χρονικό διάστημα γονικής αδείας και επιδότησης δικαιούνται και οι γονείς που ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα, λόγω θανάτου του άλλου γονέα ή λόγω ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης του τέκνου από τον άλλο γονέα.

    Χαρτονομίσματα ευρώ
    Επίδομα Γονικής Άδειας: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χοργήγησής του 3

    Επίδομα Γονικής Άδειας: Τι θα χρειαστούν οι δικαιούχοι;

    Το Έντυπο Ε.14 δήλωσης χορήγησης της γονικής αδείας αναρτάται από τον εργοδότη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

    Περιλαμβάνει τα στοιχεία του εργοδότη και του/της εργαζόμενου/-ης, το είδος, τη μορφή και τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τον ΑΜΚΑ του/των τέκνου/-ων για το/τα οποίο/-α λαμβάνεται η άδεια, καθώς και το χρονικό διάστημα και τον τρόπο χορήγησης της γονικής αδείας.

    Επίδομα Γονικής Άδειας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

    1) Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης προαπαιτείται η κατοχή κωδικών TAXISNET προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να συνδεθούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ.

    2) Εγγραφή στο Μητρώο Φυσικών Προσώπων της Δ.ΥΠ.Α. σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι (Κατοχή Αριθμού Μητρώου Δ.ΥΠ.Α.). Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά με κωδικούς TAXISNET μέσω επαλήθευσης των στοιχείων της ενδιαφερόμενης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    3) Απασχόληση, είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε με έμμισθη εντολή στον ιδιωτικό τομέα ή στον δημόσιο τομέα (αναφορικά με τον δημόσιο τομέα, δικαιούχοι επιδότησης από τη Δ.ΥΠ.Α. είναι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην εργατική νομοθεσία).

    4) Ανάρτηση Εντύπου Χορήγησης της γονικής αδείας από τον εργοδότη (Έντυπο Ε.14) στο «ΕΡΓΑΝΗ».

    5) Συμπλήρωση ενός έτους συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιον εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμου.

    6) Το παιδί να μην έχει συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών.

    Γονιός κρατά ένα παιδί από το χέρι
    Επίδομα Γονικής Άδειας: Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις χοργήγησής του 4

    Επίδομα Γονικής Άδειας: Πώς θα το λάβετε σε 5 βήματα

    • Παραλαβή της αίτησης και πρωτοκόλληση

    Ο/η αρμόδιος/-α Προϊστάμενος/-μένη της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ.ΥΠ.Α παραλαμβάνει μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος την αίτηση, η οποία έχει υποβληθεί από τους/τις ενδιαφερόμενους/-ες ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α.

    • Επεξεργασία της αίτησης από υπάλληλο της Δ.ΥΠ.Α

    Ο/η αρμόδιος/-α υπάλληλος στον/στην οποίον/-α ανατίθεται από τον/την Προϊστάμενο/-μένη η επεξεργασία της αίτησης, εξετάζει την αίτηση, ελέγχοντας την ορθή και πλήρη συμπλήρωση του υποβληθέντος στο «ΕΡΓΑΝΗ» Εντύπου Ε.14. Ακόμη, επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους για τυχόν αναγκαίες διευκρινίσεις/διορθώσεις καθώς και σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο οποιοδήποτε επιπλέον δικαιολογητικό για την έκδοση της απόφασης.

    • Έκδοση Εγκριτικής Απόφασης Υπαγωγής στην Επιδότηση

    Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της αίτησης από τον/την αρμόδιο/-α υπάλληλο, το αποτέλεσμα ελέγχεται από τον/την ελεγκτή/-έγκτρια του αρμόδιου γραφείου και εγκρίνεται από τον/την Προϊστάμενο/-μένη της Δ.ΥΠ.Α και εκδίδει την Απόφαση Έγκρισης Ένταξης των αιτούντων στην Επιδότηση εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

    • Μηνιαία καταβολή ποσού

    Οι πληρωμές γίνονται αφού συμπληρωθεί έκαστος ημερολογιακός μήνας της άδειας, εντός της 1ης εβδομάδος του επόμενου μήνα. 

    • Έκδοση Απορριπτικής Απόφασης

    Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις της επιδότησης, αφού ελεγχθεί το αποτέλεσμα της εξέτασης της αίτησης από τον/την αρμόδιο/-α ελεγκτή/-έγκτρια, εκδίδεται από τον/την Προϊστάμενο/-μένη της Δ.ΥΠ.Α απορριπτική απόφαση.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news