More

    Ποια είναι η πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού

    Μια νέα μελέτη συγκρίνει τις τιμές των ακινήτων σε 62 χώρες σε σχέση με τους μέσους τοπικούς μισθούς. 

    Ο νικητής είναι, παραδόξως, μια ευρωπαϊκή χώρα που θεωρείται από τις πιο ακριβές για όλα τα υπόλοιπα.

    Η πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη 

    Η πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη για την αγορά κατοικίας, σε σχέση με το μέσο εισόδημα, είναι η Δανία – σύμφωνα με νέα έκθεση της BestBrokers.com.

    Η μέση τιμή ενός ακινήτου 100 τετραγωνικών μέτρων ισοδυναμεί με 114 καθαρούς μισθούς στη Δανία, κατατάσσοντας τη χώρα του Βορρά ως την πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη για να αγοράσει κανείς σπίτι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, του ειδικού σε θέματα τιμών ακινήτων Numbeo και της TradingEconomics, όπως διαπίστωσε η BestBrokers.

    Εν τω μεταξύ, η Δανία κατατάσσεται ως η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ το 2023 (οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες ήταν 43% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat), ενώ οι μέσες ετήσιες αποδοχές κατατάσσονται ως οι έβδομες υψηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Euronews.

    «Δεδομένου ότι οι τιμές και τα εισοδήματα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, η ομάδα της BestBrokers αποφάσισε να εξετάσει την αγορά ακινήτων μέσω του πόσοι μισθοί απαιτούνται για την αγορά ενός σπιτιού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται στην έκθεσή τους.

    Η κατάταξη της οικονομικής προσιτότητας βασίζεται σε δεδομένα που εξετάζουν τις τιμές των κατοικιών, το μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα, τον πληθωρισμό και τα «πραγματικά» επιτόκια ενυπόθηκων δανείων, δηλαδή τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό, σε 62 χώρες του κόσμου.

    Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ιρλανδία και η Σουηδία είναι η δεύτερη και η τρίτη πιο προσιτή χώρα στην Ευρώπη, με 123 και 129 καθαρούς μισθούς αντίστοιχα, να αρκούν για την αγορά ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με μισθούς 10 ετών. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή παγίδα, και αυτή είναι ότι η μέτρηση είναι καθαρά θεωρητική. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για φαγητό, διαμονή, φροντίδα παιδιών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζεται ή να θέλει ένα άτομο.

    Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία και η Σλοβακία. Στην τελευταία, το μέσο σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων κοστίζει 297 φορές τον μέσο μισθό, ο οποίος θα μπορούσε να κερδηθεί κατά τη διάρκεια σχεδόν 25 ετών. Αν κάποιος μπορεί να αποταμιεύσει το μισό του καθαρού μισθού του, θα έχει ακόμα μπροστά του 50 χρόνια αποταμίευσης για να αποκτήσει ένα σπίτι.

    Πραγματικά επιτόκια ενυπόθηκων δανείων στην Ευρώπη για το τρίτο τρίμηνο του 2024

    Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την ανάλυση των τιμών των κατοικιών και της οικονομικής προσιτότητας ήταν η καταμέτρηση των πραγματικών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε κάθε χώρα. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τα προβλεπόμενα ποσοστά πληθωρισμού για το τρίτο τρίμηνο του 2024 για να μάθει τα «πραγματικά» επιτόκια ενυπόθηκων δανείων για το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε διάφορες χώρες.

    «Το πραγματικό επιτόκιο ενυπόθηκων δανείων αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος των κεφαλαίων για τον δανειολήπτη και την πραγματική απόδοση για τον δανειστή», αναφέρεται στην έκθεση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλότερο πραγματικό επιτόκιο ενυπόθηκων δανείων είναι στη Ρωσία, όπου ένα κρατικά υποστηριζόμενο πρόγραμμα ενυπόθηκων δανείων έληξε τον Ιούλιο του 2024.

    Αλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά πραγματικά επιτόκια ενυπόθηκων δανείων περιλαμβάνουν τη Λετονία με 6,65% και την Πολωνία με 5,1%. Στη Γερμανία, το επιτόκιο είναι 1,85%, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 1,77%. Στις αμέσως μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, το ποσοστό είναι γύρω στο 1%, όπως στη Γαλλία (1,13%), την Ιταλία (0,99%) και τις Κάτω Χώρες (0,96%).

    Αρνητικά είναι τα πραγματικά επιτόκια ενυπόθηκων δανείων στο Βέλγιο (-0,52%) και στη Σουηδία (-1,21%), για παράδειγμα: «δεν υποδηλώνουν ότι οι αγοραστές κατοικιών εκεί τελικά δεν θα πληρώσουν τόκους για το στεγαστικό τους δάνειο- μάλλον, δείχνει ότι το πραγματικό (έναντι του ονομαστικού) κόστος δανεισμού μπορεί να έχει μειωθεί», αναφέρεται στη μελέτη.

    Πόσους μισθούς κοστίζει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων σε όλο τον κόσμο

    Η πιο προσιτή χώρα στον κόσμο για την αγορά σπιτιού σε σχέση με τους μισθούς είναι η Νότια Αφρική, όπου οι άνθρωποι χρειάζονται 71 φορές το μέσο μισθό για να αποκτήσουν ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν δεύτερες σε αυτή την κατάταξη. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων διαφέρουν πολύ από πολιτεία σε πολιτεία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι, στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι χρειάζονται 76 μέσους μηνιαίους μισθούς για να αγοράσουν ένα σπίτι. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με μισθούς έξι ετών.

    Στον «πάτο» της κατάταξης βρίσκεται το Νεπάλ, με 684 μισθούς να είναι απαραίτητοι για την αγορά κατοικίας, ενώ ακολουθεί η Τουρκία, όπου ο αριθμός είναι 631, που ισοδυναμεί με αποδοχές για 52,5 χρόνια.

    Πηγή: Economistas.gr

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news