Στην ιαπωνική οργάνωση κατά των πυρηνικών όπλων Nihon Hidankyo, με μέλη επιζώντες από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, απονεμήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το Νόμπελ Ειρήνης.
Όπως ανακοινώθηκε το Νόμπελ Ειρήνης δίνεται στη συγκεκριμένη οργάνωση για τις προσπάθειές της να πετύχουν την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και επειδή προσπαθούν να δείξουν με τις μαρτυρίες των μελών της ότι τα πυρηνικά όπλά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξανά.
Τι είναι η Nihon Hidankyo
Η μοίρα όσων επέζησαν από την κόλαση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (Hibakusha) αποκρύφτηκε και παραμελήθηκε για πολύ καιρό. Το 1956, οι τοπικές ενώσεις Hibakusha μαζί με τα θύματα των δοκιμών πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό σχημάτισαν την Ιαπωνική Συνομοσπονδία των Οργανώσεων των πασχόντων από τις βόμβες Α και Η έγιναν η Nihon Hidankyo, η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή οργάνωση Hibakusha στην Ιαπωνία.
Η Nihon Hidankyo έχει παράσχει χιλιάδες μαρτυρίες, έχει εκδώσει ψηφίσματα και δημόσιες εκκλήσεις και έχει στείλει ετήσιες αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη και σε διάφορα συνέδρια ειρήνης για να υπενθυμίσει στον κόσμο την επιτακτική ανάγκη για πυρηνικό αφοπλισμό.
Το σκεπτικό για το Νόμπελ Ειρήνης
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής που απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης «ως απάντηση στις επιθέσεις με ατομικές βόμβες τον Αύγουστο του 1945, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα, τα μέλη του οποίου εργάζονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σταδιακά, αναπτύχθηκε ένας ισχυρός διεθνής κανόνας, ο οποίος στιγματίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά απαράδεκτη. Αυτός ο κανόνας έγινε γνωστός ως “το πυρηνικό ταμπού”».
«Η μαρτυρία των Hibakusha – των επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι – είναι μοναδική σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Αυτοί οι ιστορικοί μάρτυρες συνέβαλαν στη δημιουργία και εδραίωση ενός ευρέως κινήματος στα πυρηνικά όπλα σε όλο τον κόσμο, βασιζόμενοι σε προσωπικές ιστορίες, δημιουργώντας εκπαιδευτικές εκστρατείες βασισμένες στις δικές τους εμπειρίες και εκδίδοντας επείγουσες προειδοποιήσεις κατά της εξάπλωσης και της χρήσης πυρηνικών όπλων» προσθέτει η επιτροπή.
Οι Hibakusha μας βοηθούν να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο τον ακατανόητο πόνο και τη δυστυχία που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα.
Αφού η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ σημειώνει ως ενθαρρυντικό ότι «κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια» προσθέτει ότι «οι εξαιρετικές προσπάθειες της Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων των Hibakusha συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην καθιέρωση του πυρηνικού ταμπού. Είναι επομένως ανησυχητικό το γεγονός ότι σήμερα αυτό το ταμπού κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων δέχεται πιέσεις. Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους- νέες χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα- και διατυπώνονται απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος».
«Τα σημερινά πυρηνικά όπλα έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική ισχύ. Μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους και θα επηρεάσουν καταστροφικά το κλίμα. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό μας» προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής.