More

    8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο

    Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε συνεργασία με το SDSN Greece.

    «Είναι αρκετά δύσκολο να παραμείνει κανείς αισιόδοξος, καθώς η πρόοδος των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν ακολουθεί την αναμενόμενη πορεία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεδρίου John Andrews,consultant editor του περιοδικού Economist. «Περισσότερο από 30% των στόχων δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο, ανέφερε, και αν συνεχίσουν αυτές οι αρνητικές τάσεις, τα επόμενα 6 χρόνια περ. 575 εκατ. άνθρωποι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τόνισε. Παρόλα αυτά, ίσως το ζητούμενο να είναι πλέον περισσότερο η προσαρμογή, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος αλλά ούτε και η ελπίδα, καθώς ο άνθρωπος διαθέτει δημιουργικότητα και –εντέλει–τη δυνατότητα να θέσει τους ΣΒΑ στη σωστή τους πορεία» πρόσθεσε.

    Τέσσερις τάσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο του αύριο, όπως υπογράμμισε από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών του ΜΙΤ, Daron Acemoglu: 1) τεχνητή νοημοσύνη, ανισότητα και θέσεις εργασίας, 2) γήρανση, 3) κλιματική αλλαγή και 4) κρίση της δημοκρατίας. Η τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δεν επωφελούνται όλοι το ίδιο, σημείωσε, εξηγώντας ότι πχ δεν επωφελούνται τα χαμηλής μόρφωσης στρώματα. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, και στην αδυναμία των συνδικάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, ανέφερε ότι και η παραγωγικότητα δεν πάει καλά στην ψηφιακή εποχή. Για να μην επηρεαστούν αρνητικά οι μισθοί από την αυτοματοποίηση και για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι γενικά από την τεχνολογική μετάβαση απαιτείται κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, τόνισε ο κ. Acemoglou. Ακόμα, θα υπάρξει ανεπάρκεια ταλέντου λόγω της παγκόσμιας γήρανσης, είπε, παράλληλα επισημαίνοντας ότι στην πράξη δεν είναι πάντα αρνητική η σχέση μεταξύ γήρανσης και ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Acemoglou έφερε ως παράδειγμα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, οι οποίες έριξαν το βάρος τους στην τεχνολογία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού.

    Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, είπε ότι με τις επενδύσεις που γίνονται και με την υποστήριξη των πολιτών, υπάρχει ένα πραγματικό ράλι στην ανταγωνιστικότητα των ΑΠΕ. Μετά τη δεκαετία του 2010 το φθηνό φυσικό αέριο κατέστησε τις ΑΠΕ λιγότερο κερδοφόρους, οπότε τώρα χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Acemoglou μίλησε για διολίσθηση πολλών χωρών στους δείκτες της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πίεσης των οικονομικών μετασχηματισμών. Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν γίνει περισσοτερο δημοφιλείς, πρόσθεσε, και τόνισε ότι όταν οι θεσμοί ελέγχουν τη διαφθορά και δεν αυξάνονται οι ανισότητες, η δημοκρατία μπορεί να τα πηγαίνει καλά.

    8ο συνέδριο βιωσιμότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
    Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ιδρυτής του Mare Studio, μιλάει σε πάνελ, στην 8η Σύνοδο Αειφορίας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο του Economist με θέμα: «Επανεφεύρεση της πράσινης ηγεσίας: Συλλογικότητα έναντι κατακερματισμού;», στο Καβούρι, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

    «Ο κόσμος έχει γίνει δυσκολότερος σε κάθε πτυχή, αλλά ειδικά για τις γυναίκες», τόνισε από το βήμα του Economist η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκηιδρύτρια της Endeavor Greece και συνιδρύτρια του Zeus + Dione Craftsmanship Council. Οι ποσοστώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν υπάρξει βοηθητικές, αλλά πολλές φορές επιλέγονται γυναίκες μόνο λόγω της ποσόστωσης, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιλέγονται γυναίκες βάσει αξιοκρατίας. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν να ανέβουν ιεραρχικά στη δουλειά τους σε σχέση με τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν μέτρα πολιτικής που θα βοηθήσουν τις γυναίκες σε αυτό το πλαίσιο. Τέλος, η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα των Ελλήνων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του κατάλληλου υποστηρικτικού οικοσυστήματος, ιδίως όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στο UN Sustainable Development Solutions Network ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και συμπρόεδρος του SDSN Greece, Ανδρέας Παπανδρέου, είπε ότι στόχος του είναι να συνδέσει την ακαδημαϊκή γνώση με την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και τις κυβερνήσεις ώστε να προχωρήσουν οι κατάλληλες λύσεις για την αειφορία. Τα ζητήματα είναι πιο επείγοντα από ποτέ, ανέφερε, τονίζοντας ότι η ατζέντα της βιωσιμότητας απειλείται από γεωπολιτικούς κινδύνους. Πολλές προσπάθειες βρίσκουν εμπόδια σε τοπικό επίπεδο, γιατί υπάρχει φόβος πως θα πληγεί η αγροτική παραγωγή και γενικά η οικονομία από τα περιβαλλοντικά μέτρα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε ότι η βιωσιμότητα θυσιάζεται στον βωμό του ανταγωνισμού και πως οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

    Βάσει έκθεσης του ΟΗΕ το 2024, μόνο το 17% των ΣΒΑ προχωρά ώστε να καλυφθεί μέχρι το 2030, ενώ σε στόχους σχετικούς με την ισότητα των φύλων, τη φτώχεια και τη δράση για το κλίμα υπάρχει υποχώρηση αντί για πρόοδο, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Βιωσιμότητα, ευημερία, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή πάνε μαζί, είπε και τόνισε ότι οι επενδυτές είναι πολύ διστακτικοί λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος και πως ο χρηματοοικονομικός τομέας πρέπει να δημιουργήσει προϊόντα που να προωθούν τις πράσινες επενδύσεις. Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε την ανάγκη νέων συμμαχιών και συμμετοχικής πράσινης ηγεσίας.

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news