More

    Οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στα άτομα άνω των 50

    Η γνώση των κοινών παθήσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε συμπτώματα και να αναζητήσετε υποστήριξη.

    Συχνές Ψυχικές Παθήσεις

    Άγχος

    Το άγχος επηρεάζει περίπου το 42% των ατόμων ηλικίας 50-59 ετών. Οι αιτίες περιλαμβάνουν φυσικά προβλήματα, οικονομικές πιέσεις και κοινωνικές αλλαγές. Για τις γυναίκες, οι ορμονικές μεταβολές λόγω της εμμηνόπαυσης μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Οι άνδρες, από την άλλη, συχνά αγωνίζονται με την έλλειψη ρουτίνας μετά τη συνταξιοδότηση.

    Κατάθλιψη

    Η κατάθλιψη μπορεί να προκύψει από φυσικές ασθένειες ή από την κοινωνική απομόνωση. Έρευνες δείχνουν ότι 1 στους 5 ηλικιωμένους μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη μετά από μοναξιά. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με τη μειωμένη κινητικότητα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

    Γνωστικές Διαταραχές

    Γνωστικές διαταραχές όπως η άνοια επηρεάζουν τη μνήμη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, προκαλώντας συχνά απογοήτευση και κοινωνική απομάκρυνση. Αν και ορισμένες γνωστικές παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες, κάποιες μπορούν να διαχειριστούν με τη σωστή θεραπεία.

    Διαταραχές Ύπνου

    Οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και η άπνοια, είναι κοινές και μπορούν να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν ψυχικές καταστάσεις. Η καλή ποιότητα ύπνου είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία.

    Υποστήριξη και Θεραπεία

    Ψυχοθεραπεία

    Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την κατάθλιψη και το άγχος. Οι θεραπείες που εστιάζουν στον ύπνο, όπως η CBT-I, βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

    Διατροφικές Παρεμβάσεις

    Η υγιεινή διατροφή, με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να ενισχύσει τη γενική ευημερία.

    Φαρμακευτική Θεραπεία

    Συνταγές όπως οι SSRIs και SNRIs είναι κοινές για την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ για τη διαταραχή του διπολισμού χρησιμοποιείται το λίθιο. Για τις διαταραχές ύπνου, φάρμακα όπως οι αντιισταμινικές ουσίες μπορεί να συνταγογραφούνται, αν και η ψυχοθεραπεία παραμένει η προτιμώμενη μέθοδος.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news