More

    Η Jane Fonda και το πολιτικό σκάνδαλο που ενεπλάκη στα 70ς

    Η Jane Fonda, μια εμβληματική ακτιβίστρια και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες κινηματογραφικές σταρ της δεκαετίας του 1970, επισκέφθηκε το Βόρειο Βιετνάμ το 1972, στην κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ των Βιετναμέζων και των Αμερικανών.

    Η επίσκεψή της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με πολλές συντηρητικές ΜΜΕ να την αποκαλούν «ανοϊκή Τζέιν» σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τον αντιπολεμικό της ακτιβισμό.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βιετνάμ, η Η Jane Fonda, μια εμβληματική ακτιβίστρια και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες κινηματογραφικές σταρ της δεκαετίας του 1970, επισκέφθηκε το Βόρειο Βιετνάμ το 1972, στην κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ των Βιετναμέζων και των Αμερικανών.  συμμετείχε σε 10 ραδιοφωνικά προγράμματα, όπου ασκούσε κριτική στις στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και καλούσε τους Αμερικανούς πιλότους να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πολίτες και μη στρατιωτικούς στόχους. Η εικόνα της ηθοποιού να κάθεται σε ένα αντι-αεροπορικό όπλο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τους Βετεράνους Πολέμου να ζητούν τη δίκη της στις ΗΠΑ ως προδότη, παρά το γεγονός ότι οι αντιπολεμικές απόψεις είχαν αρχίσει να είναι ευρέως αποδεκτές στην αμερικανική κοινωνία.

    Η Fonda έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για τη φωτογραφία αυτή, τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες της αφορούσαν τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης στο Βιετνάμ και όχι τους αμερικανούς στρατιώτες. Ωστόσο, οι νεοσυντηρητικοί σχολιαστές, όπως η Μέγκιν Κέλι, συνεχίζουν να συνδέουν την ακτιβιστική της δράση με αντιαμερικανική ιδεολογία, ακόμα και το 2018, σχεδόν 50 χρόνια μετά την επίσκεψή της.

    Η ιστορία της Fonda στο Βιετνάμ αναδεικνύει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική, τον κινηματογράφο και τον κοινωνικό ακτιβισμό. Η γενναιότητα της να εκφράσει τις απόψεις της σε μια τόσο τεταμένη εποχή μας υπενθυμίζει τη δύναμη του ατόμου να επηρεάσει την κοινή γνώμη και την αναγκαιότητα του διαλόγου σε περιόδους κρίσης.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news