More

    Παππάς: «Επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 4 εκατ. στρέμματα»

    Επίθεση στον πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

    Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

    Έκανε μάλιστα λόγο για σοβαρές αδυναμίες τόσο στον τομέα της πολιτικής προστασίας όσο και στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων της χώρας. Ειδικότερα, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό, αλλά δεν μας είπε πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό, ενώ το “112” προέτρεπε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς το Χαλάνδρι». Σχολιάζοντας περαιτέρω την κατάσταση, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα επιτυχίας, ενώ όπως υπογράμμισε «επί των ημερών της κυβέρνησής του έχουν καεί 4 εκατομμύρια στρέμματα στην Ελλάδα», καταδεικνύοντας την έκταση των καταστροφών που έχουν σημειωθεί κατά την τελευταία τετραετία.

    Συνεχίζοντας, επικεντρώθηκε στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των μέσων πυρόσβεσης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα Air Tractors, τα αεροσκάφη που αγόρασε η Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Η χώρα από την οποία προμηθευτήκαμε αυτά τα αεροσκάφη ελέγχεται για καρτέλ», δήλωσε, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, αν και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δοθούν απαντήσεις». Επιπλέον, ο Παππάς έθεσε το ζήτημα της πρόληψης και τόνισε ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν αρκεί μόνο η καταστολή των πυρκαγιών, χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση και αποκατάσταση».

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «ισοπέδωσε τη δασική υπηρεσία», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «πρέπει να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν διαχειριστικά σχέδια για τα δάση και να δημιουργηθούν “έξυπνες” δασικές υπηρεσίες, που να συνδυάζουν τεχνολογία και εμπειρία για την πρόληψη των πυρκαγιών». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι απαραίτητο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. «Δεν μπορεί να σταματούν οι πυρκαγιές μόνο όταν φτάνουν στη θάλασσα ή στον αστικό ιστό», σχολίασε με δριμύτητα, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι «οι πυροσβέστες έχουν εξαντληθεί» και απαιτείται άμεση ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτουν. «Με τις επιλογές σας, η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις», προειδοποίησε ο Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση ανασφάλειας για τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι στη διάρκεια της τοποθέτησής του «παρίστανε τον ψύχραιμο και συναινετικό για να εκτοξεύσει ανοίκεια κριτική στην αντιπολίτευση». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Αττική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Παππάς επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για το πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες και τις υποδομές από τις φυσικές καταστροφές. Κατέληξε, λέγοντας ότι «κάτι πρέπει να γίνει ώστε οι πυρκαγιές να μην φτάνουν στην θάλασσα ή τον αστικό ιστό», κάνοντας έκκληση για πιο αποφασιστική δράση στο μέλλον.

    Πέρα από τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε έντονη κριτική και στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο Παππάς ανέφερε ότι το 2025 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. «Η μερίδα του λέοντος θα προέλθει από το χαράτσι που επιβάλατε στους μικρομεσαίους», τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μια πολιτική που πλήττει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν ζει περίοδο ανάπτυξης», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάκαμψη λόγω κακής αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ανέφερε επίσης ότι η δημοσιονομική χαλαρότητα, που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της οικονομίας, δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από την κυβέρνηση. Επεσήμανε δε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών αντιμετωπίζει συνθήκες ύφεσης, με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας να αυξάνεται.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιτρέπουν στη χώρα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει, καλώντας σε αλλαγή πορείας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες.

    Κυριάκος Μητσοτάκης Νίκος Παππάς φωτιές

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news