More

    Δημοσκόπηση MEGA: Μονοψήφια η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το οποίο «αγγίζει» το 20%

    Τι απαντούν οι πολίτες για την πορεία της χώρας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

    Σταθερά πρώτη σε ποσοστά που πλησιάζουν το 30% βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπει την διαφορά της από το δεύτερο κόμμα να είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά το 2011 «αγγίζει» δημοσκοπικά το 20%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 22,5%, το ΠΑΣΟΚ 15,3%, η Ελληνική Λύση 7%, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, η Φωνή της Λογικής 3,5%, η Νέα Αριστερά 3,1%, η Νίκη 1,9%, το ΜέΡΑ25 1,4%, οι Σπαρτιάτες 1,3%, τα υπόλοιπα κόμματα 3,7%, άκυρο και λευκό συγκεντρώνουν 3,8%, αποχή επιλέγει 8,4% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,3%.

    Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος η ΝΔ συγκεντρώνειο 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 19,8%, η Ελληνική Λύση 9%, το ΚΚΕ 8,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,7%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3%, η Φωνή της Λογικής με 4,5%, η Νέα Αριστερά με 4%, η Νίκη με 2,34, το ΜέΡΑ25 με 1,8%, οι Σπαρτιάτες με 1,6%, οι Πατριώτες με 1% και τα υπόλοιπα κόμματα με 3,9%.

    Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 41%, ακολουθεί με 38% ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έπεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 37%, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην τέταρτη θέση με 36%.

    Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο «κανένας» με 37% κερδίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολουθεί με 29%, ενώ πολύ μακριά με 6% ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος και ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

    Όσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποτυπώνεται μια αποδοκιμασία της κυβέρνησης που έχει 67% αρνητικές γνώμες και μόλις 27% θετικές, ενώ από την άλλη μεριά, η κρίση και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει σε ένα συντριπτικό αίσθημα αποδοκιμασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση με τις θετικές αξιολογήσεις να φτάνουν μόνο το 4% και τις αρνητικές να εκτινάσσονται στο 92%.

    Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αρνητικών αξιολογήσεων. Συγκεκριμένα, μόνο το 31% έχει θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 65%.

    Ένα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι οτι οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση με ποσοστό 68%, σε αντιδιαστολή από το μόλις 25% που υποστηρίζει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ως προς το ποια προβλήματα ιεραρχούν οι πολίτες, η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 38% με την οικονομία να είναι στη δεύτερη θέση με 24%, ενώ ακολουθούν η κρίση των θεσμών με 6%, το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 4% και η ανεργία με 3%.

    Πέρα από την οικονομία μια άλλη παράμετρος που δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες είναι αυτή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς το 56% εκτιμά θα χειροτερέψουν ενώ μόλις το 31% εκτιμά ότι θα βελτιωθούν.

    Metron Analysis Δημοσκόπηση MEGA

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news