More

    Φλώρινα: Ενεργειακός επιθεωρητής εξηγεί τα 4 πιθανά λάθη που προκάλεσαν τη διαρροή

    Το 2006 μία κατασκευαστική κακοτεχνία στο ξενοδοχείο «Κέρκυρα Μπητς» οδηγεί στον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα τα δύο παιδιά της οικογένειας Σέφερντ από τη Βρετανία.

    Πήγαν για τριήμερο ξεκούρασης και κατέληξαν στο νοσοκομείο. Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτώβρη, όταν οι ένοικοι ενός ξενοδοχείου, στο Αμύνταιο, άνοιξαν τη θέρμανση στα δωμάτιά τους και ένιωσαν δυσφορία.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό. Αρχικά υπέθεσαν ότι ήταν τροφική δηλητηρίαση. Καθώς τα αρχικά συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, αίσθημα κακουχίας, και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με αυτά ενός κοινού ιού, όπως η γρίπη, ή άλλων ασθενειών, όπως τροφική δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα.

    Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία.

    Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 48χρονος -που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ στην Κοζάνη- από την Πάτρα με τη σύζυγο του, η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.

    Το ξενοδοχείο είχε παραμείνει κλειστό για αρκετό καιρό. Ξανάνοιξε μετά από πλήρη ανακαίνιση πριν από ένα μήνα στις 13 Σεπτεμβρίου και είχε καινούργιο λέβητα αερίου. Οι έρευνες των Αρχών εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού.

    Ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου.

    Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης, είχε επιβάλει στις 20 Οκτωβρίου 2024 πρόστιμο πάνω από 10 χιλ. ευρώ, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ανακριβή και αναληθή στοιχεία, που χρησιμοποίησε για την άδεια λειτουργίας.

    Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται ηλεκτρονικά, στην οποία διαπιστώθηκαν από την εν λόγω υπηρεσία οι παραβάσεις με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου και σήμερα στη σφράγιση της ξενοδοχειακής μονάδας μετά και τα περιστατικά δηλητηρίασης των 14 ατόμων.

    Την περασμένη εβδομάδα όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου για το υγειονομικό τμήμα μετέβη στο ξενοδοχείο για έλεγχο και το βρήκε κλειστό.

    Τέσσερα ερωτήματα που ζητούν απάντηση

    Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Μηχανολόγος Μηχανικος ΑΠΘ, Σμήναρχος ε.α, Μηχανικός Αεροσκαφών ΣΜΑ, Ενεργειακός Επιθεωρητής, με αναρτησή του εκθέτει τους πιθανούς λόγους που συνέβη η δηλητηρίαση 14 ανθρώπων από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.

    «Το CO εκλύεται από την ατελή καύση, δηλαδή τη μη στοιχειωμετρική αναλογία καύσης του οξυγόνου με το καύσιμο!

    Τα ερωτηματικά που ανακύπτουν

    1. Πως δημιουργήθηκαν συνθήκες ατελούς καύσης; Δεν υπήρχε επαρκής αέρας στο χώρο του λεβητοστάσιο; ή για κάποιο λόγο η καιόμενη ποσότητα αερίου ήταν δυσανάλογη μεγάλη σε σχέση με το υπάρχοντα αέρα καύσης; Είχε γίνει ρύθμιση του καυστήρα; Μάλλον όχι
    2. Τα ανοίγματα αερισμού κ εξαερισμού του λεβητοστάσιου ήταν ανοικτά και διαστασιολογικά σωστά; Γιατί αν δεν ήταν ανοικτά, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν συνθήκες ατελούς καύσης και συγκέντρωσης CO».
    3. Υπήρχε ανιχνευτής διαρροής CO, αν ναι τότε θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός στο κτήριο. Δυστυχώς, πολλές εγκαταστάσεις καύσης ορυκτών καυσίμων δεν έχουν τέτοιους ανιχνευτές, έχουν συνήθως μόνο καπνού ή εκρηκτικών αερίων!
    4. Πολλές εγκαταστάσεις που έχουν κεντρικό σύστημα προσαγωγής ζεστού αέρα μέσω αεραγωγών, έχουν τις κλιματιστικές μονάδες στον ίδιο χώρο με τα λεβητοστάσια! Λάθος.

    Μάρτυρας -κάτοικος στην περιοχή- υποστηρίζει ότι ήπιε καφέ στο ξενοδοχείο και μύρισε αέριο

    Μονοξείδιο του άνθρακα, ένας σιωπηλός εχθρός

    Υπάρχουν καταγεγραμμένα πολλά περιστατικά δηλητηρίασης από εισπνοή μεγάλης ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα. Το CO είναι ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που παράγεται όταν ένα ορυκτό καύσιμο -άνθρακας, αργό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο- καίγεται από κλιβάνους, φορητούς θερμαντήρες, οχήματα, σόμπες, γκριλ ή τζάκια. Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και αθόρυβο κίνδυνο που είναι δύσκολο να αντιληφθούμε. Δεν έχει οσμή ή χρώμα και μπορεί να δημιουργηθεί από πράγματα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Σε γενικές γραμμές, παράγεται κατά την καύση της βενζίνης ή και άλλων καυσίμων αυτοκινήτων, φορτηγών, γκριλ, τζακιών, φούρνων αερίων κλπ. Μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα η συγκέντρωση του σε κλειστούς χώρους και να αποβεί μοιραία σε όποιον το αναπνεύσει.

    Τραγικοί θάνατοι από Μονοξείδιο

    Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα σε σπίτια αλλά και περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης σε ξενοδοχειακές μονάδες.

    Το 1999 από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα έπειτα από βλάβη του καυστήρα πέθαναν σε ξενοδοχείο της Ρόδου 3 Αυστριακοί- δύο γυναίκες και ένας άνδρας.
    Το 2006 μία κατασκευαστική κακοτεχνία στην ψευδοροφή του μπανγκαλόου του ξενοδοχείου «Κέρκυρα Μπητς» μετέτρεψε το δωμάτιο σε θάλαμο αερίων, οδηγώντας στον θάνατο λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα τα δύο παιδιά της οικογένειας Σέφερντ από τη Βρετανία. Τον 6χρονο Ρόμπερτ και η 7χρονη Κριστιάνα Σέφερτ. Ο πατέρας τους Νέλι Σέφερτ και η σύντροφός του Ρουθ Αμί είχαν βρεθεί τότε σε κωματώδη κατάσταση αλλά τελικά κατάφεραν να επιβιώσουν.
    Το 2009 φρικτό θάνατο, δηλητηριασμένοι από μονοξείδιο του άνθρακα, βρήκαν στο ξενοδοχείο «Νεφέλη» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ένας 27χρονος κι ένας 28χρονος πελάτης με διαφορά 24 ωρών ο ένας από τον άλλο. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ένας θάνατος, δεν έγινε καμία παρέμβαση ώστε να ελεγχθούν οι συνθήκες στο ξενοδοχείο, κάτι που ενδεχομένως θα είχε αποτρέψει τον δεύτερο θάνατο.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news