More

    Μετρητά: Γιατί τα επιλέγουν οι Millennials; Ο ρόλος της… αποταμίευσης στη ζωή τους

    Τα μετρητά και η αποταμίευση, το απόλυτο περιουσιακό στοιχείο ασφαλείας στον κόσμο των επενδύσεων, είναι ξαφνικά το πιο «καυτό» προϊόν στη Wall Street.

    Εξάλλου το 2024 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αποταμίευση χρημάτων από τη δεκαετία του 1970, πίσω μόνο από το 2023.

    Ακόμα και με τον S&P 500 να έχει αυξηθεί κατά 22% φέτος, οι Αμερικανοί έχουν ρίξει περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια στις χρηματαγορές: κεφάλαια που κατέχουν μετρητά και βραχυπρόθεσμο χρέος. Συνήθως, τα μετρητά προορίζονται για επενδυτές που θέλουν προστασία σε περιόδους αναταραχής – αυτό που κάποτε χαρακτηρίζαμε ως «κρύβω χρήματα κάτω από το στρώμα.

    Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτή τη στροφή προς τα μετρητά είναι ότι δεν είναι οι baby boomers που μαζεύουν δολάρια για τη συνταξιοδότηση – είναι οι Millennials που προσθέτουν στα αποθέματά τους ολοένα και περισσότερα και ποντάρουν στην αποταμίευση.

    Σε μια έρευνα του Ιουνίου από τον βραχίονα διαχείρισης πλούτου της Bank of America σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εύποροι Αμερικανοί προσεγγίζουν τα οικονομικά τους, οι αναλυτές της τράπεζας διαπίστωσαν ότι τα τελευταία δύο χρόνια, το 55% των επενδυτών μεταξύ 21 και 43 ετών αύξησαν τα μετρητά τους, σε σύγκριση με το 46% των επενδυτών 44 ετών και άνω. Αυτό δεν ήταν μόνο οι νέοι που ανησυχούσαν για την οικονομία ή τους κινδύνους ενός ξαφνικού ξεπουλήματος: Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι νεότεροι ερωτηθέντες είχαν αισιόδοξες απόψεις για την οικονομία και τα οικονομικά τους.

    Υπάρχει κάτι που οδηγεί τους νεότερους Αμερικανούς να αποταμιεύουν τα μετρητά τους, και δεν φαίνεται πως είναι μόνο τα επιτόκια καταθέσεων του 5%.

    Αποταμίευση: Πώς την επηρεάζει η εμπειρία των κρίσεων

    Οι επενδυτές της χιλιετίας έχουν σημαδευτεί βαθιά από δύο κρίσεις που άλλαξαν τη ζωή τους αρκετά νωρίς. Για πολλούς Millennials, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε ακριβώς όταν εισήλθαν στα χρόνια της εργασίας τους. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, μια πανδημία που συμβαίνει μία φορά στη γενιά – και δύο επώδυνες αγορές bear market – επέφεραν άλλο ένα πλήγμα.

    Και τώρα, στην ακμή της επενδυτικής τους ηλικίας, ο απόηχος αυτών των γεγονότων τους έχει κάνει να αποφεύγουν τον κίνδυνο στις επενδύσεις τους. Οι Millennials μπορεί να προστατεύονται καλά με την ικανότητά τους να αποταμιεύουν. Αλλά όταν ο πλούτος χτίζεται σε σύνθετες αποδόσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η δυσπιστία τους απέναντι στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να τους γυρίσει πίσω μακροπρόθεσμα.

    Οι νέοι επενδυτές έχουν γίνει συνώνυμο της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας: Εμπορεύονται δικαιώματα προαίρεσης μηδενικής ημέρας, ανεβαίνουν στον πύραυλο των μετοχών-μνημών ή αναλαμβάνουν ακραία ρίσκα στο όνομα της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Μήπως όμως αυτή η στερεοτυπική άποψη είναι λανθασμένη; Αρκεί να κοιτάξει κανείς τους σκληρούς δείκτες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με το τι πραγματικά κατέχουν οι Millennials επενδυτές.

    Καθώς ο μέσος Millennial μεγάλωνε από τα 21 στα 30, ο S&P 500 αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 11,5% ετησίως, ενώ οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν απέδιδαν σχεδόν τίποτα λόγω της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων της Fed.

    Τι κατέχουν οι Millennials

    Όπως τονίζει το Business Insider, παρά την ενηλικίωσή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά ράλι στην ιστορία, οι Millennials είχαν το 19% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους σε μετρητά στις 30 Ιουνίου, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη γενιά.

    Κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι λογικό – όσο πιο νέοι είναι, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για να διαθέσουν τα χρήματά τους σε άλλες επενδύσεις.

    Ωστόσο, όταν συγκρίνουν τα επίπεδα μετρητών των Millennials με τα επίπεδα μετρητών της Gen X στην ίδια ηλικία, η αποστροφή προς τον κίνδυνο γίνεται σαφής. Αν γεννηθήκατε ακριβώς στη μέση της γενιάς των Millennials , τώρα είστε 36 ετών. Αυτοί οι «μεσαίοι Millennials » είχαν περισσότερα μετρητά ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών τους στοιχείων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 απ’ ό,τι οι Gen X σε αυτές τις ηλικίες – μια διαφορά περίπου 13 ποσοστιαίων μονάδων.

    Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι Millennials απέφευγαν τις μετοχές κατά τη διάρκεια μερικών από τα καλύτερα χρόνια για τους επενδυτές. Καθώς ο μέσος Millennials μεγάλωνε από τα 21 στα 30, ο S&P 500 αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 11,5% ετησίως, ενώ οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν απέδιδαν σχεδόν τίποτα λόγω της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων της Fed.

    Η κίνηση αυτή δεν τους οδήγησε απλώς να εγκαταλείψουν μια πολύτιμη δεκαετία ανατοκισμού, αλλά να χάσουν έχασαν μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές αγορές στην ιστορία.

    Η εμμονή με τα μετρητά

    Ενώ το χάσμα έχει αρχίσει να κλείνει τώρα που οι περισσότεροι Millennials είναι στα 30 τους, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η εμμονή των Millennials με τα μετρητά δεν έχει σταματήσει.

    Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την πρόσφατη άνοδο της κατανομής μετρητών. Τα επιτόκια αποταμιεύσεων και χρηματαγοράς εκτοξεύτηκαν στο 5%, προσφέροντας στους επενδυτές ελκυστικές αποδόσεις χωρίς κίνδυνο- οι γεωπολιτικές αναταραχές σημαίνουν ότι ο κόσμος μοιάζει εξαιρετικά ασταθής- και οι επαγγελματίες της Wall Street προειδοποιούν για ύφεση εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Όσον αφορά όμως τους νεότερους επενδυτές, τα σημάδια είναι βαθύτερα από τις ανησυχίες για μια επερχόμενη ύφεση.

    Οι Millennials είχαν μια ταραχώδη εισαγωγή στην ενηλικίωση. Πολλοί από αυτούς ήταν στο λύκειο ή στο κολέγιο ή στα πρώτα χρόνια της εργασίας τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Από το 2009 έως το 2014, το ποσοστό ανεργίας ήταν 10% ή υψηλότερο για τους Αμερικανούς ηλικίας 20 έως 24 ετών. Έμαθαν να δίνουν προτεραιότητα στα μετρητά, καθώς διέσχιζαν μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία.

    Στη συνέχεια, μόλις βρήκαν τα πατήματά τους, χτύπησε η πανδημία Covid-19. Κλειδώθηκαν μέσα στα σπίτια τους για εβδομάδες, ενώ οι μετοχές εισήλθαν σε μία από τις ταχύτερες καταρρεύσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αμέσως μετά, ξαναμπήκανε νευρικά στα νερά της οικοδόμησης πλούτου, μόνο και μόνο για να τους χτυπήσει ο πληθωρισμός και άλλη μια bear market.

    Μετρητά: Γιατί τα επιλέγουν οι Millennials; Ο ρόλος της... αποταμίευσης στη ζωή τουςΜετρητά: Γιατί τα επιλέγουν οι Millennials; Ο ρόλος της... αποταμίευσης στη ζωή τους

    Κάθε γενιά έχει τη δική της ιστορία

    Κάθε γενιά έχει τις δικές της πολεμικές ιστορίες. Η Gen Χ έπρεπε να επεξεργαστεί την 11η Σεπτεμβρίου και το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας στα τέλη της δεκαετίας των 20. Οι baby boomers αντιμετώπισαν τη δική τους κρίση πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων ως 20άρηδες τη δεκαετία του 1980. Οι γονείς τους είχαν την ατυχία να βιώσουν τη Μεγάλη Ύφεση, μια τριετία των πιο σκοτεινών οικονομικών ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά υπάρχει κάτι πραγματικά ολέθριο στο να πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς όχι μία αλλά δύο κοσμοϊστορικές κρίσεις νωρίς στην ενηλικίωσή του.

    Τα χρήματα μπορεί να είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα. Τα αισθήματα, σύμφωνα με το Business Insider, για την οικονομική σταθερότητα αναπτύσσονται μέσα από εμπειρίες, όχι μέσα από μαθήματα ή εγχειρίδια.

    Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν του 2017 διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήδη από τα 5 έτη μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν συνήθειες για τις δαπάνες και την αποταμίευση. Υπάρχει επίσης ένας τόνος ερευνών που δείχνουν ότι το οικονομικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά προβλήματα.

    Το πρώιμο οικονομικό τραύμα μπορεί να διαμορφώσει βαθιά τη σχέση με τα χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προσωπικά οικονομικά μπορεί να μοιάζουν τόσο παράλογα μερικές φορές – γιατί κάποιοι μπορεί να είναι τακτοποιημένοι στα χαρτιά, αλλά να φοβούνται συνεχώς ότι θα τα χάσουν όλα.

    Η αποταμίευση έχει και λάθη

    Η αποταμίευση πολλών χρημάτων φαίνεται να είναι ένα καλό πρόβλημα, αλλά το να διατηρεί κανείς όλα τα χρήματά του σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, μπορεί να είναι ένα τεράστιο οικονομικό λάθος.

    Σε μια υπόθεση εργασίας, βάζει κάποιος 1.000 δολάρια σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό τον Ιούλιο του 2023 -στην κορύφωση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed- κερδίζοντας ένα γλυκό ετήσιο επιτόκιο 5% για τα μετρητά του. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, θα είχε κερδίσει περίπου 60 δολάρια από αυτά τα χρήματα.

    Πώς συγκρίνεται αυτό με τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου; Όχι πολύ καλά.

    Παραμένοντας σε μετρητά τον τελευταίο χρόνο, έχασε ένα ράλι 27% στον S&P 500. Με άλλα λόγια, αυτά τα 1.000 δολάρια θα είχαν μετατραπεί σε περίπου 1.277 δολάρια αν τα είχε επενδύσει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χωρίς τέλη. Υπήρχαν ισχυρά κέρδη και σε άλλους μεγάλους δείκτες: 28% άνοδος στον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq 100 και 18% άνοδος στον Dow των μεγαλοεταιρειών.

    Φυσικά, οι μετοχές και τα μετρητά είναι διαφορετικά οικονομικά θέματα. Τα μετρητά μπορούν να είναι αξιόπιστα σε δύσκολους καιρούς και συχνά είναι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσει κανείς κεφάλαια για μια μεγάλη αγορά. Είναι επίσης λογικό να έχει κάποια μετρητά στο χέρι.

    Οι μετοχές, αντίθετα, συχνά απέχουν πολύ από το να είναι σταθερές. Πολλές δημοφιλείς μετοχές έχουν πέσει κατά 10% έως 20% της αξίας τους μέσα σε μία μόνο ημέρα, και θεωρητικά θα μπορούσε να χάσει όλα τα χρήματα που έχει επενδύσει στο χρηματιστήριο.

    Αλλά όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται αυτό, είναι η ουσία της ανάληψης κινδύνου. Αν έχει κανείς δεκαετίες μπροστά του ως επενδυτής, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αναλάβει κάποιο ρίσκο.

    Κάθε μικρό κομμάτι έχει επίσης σημασία. Σε μεγάλες χρονικές περιόδους, η διαφορά μεταξύ αποδόσεων 5% και 6% σε μια επένδυση 1.000 δολαρίων μπορεί να είναι χιλιάδες δολάρια. Για ό,τι αξίζει, ο S&P 500 – ένας δείκτης των μεγαλύτερων εταιρειών της Αμερικής – έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% ετησίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Πηγή: ΟΤ

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news