More

    Τι είναι το χρέος ανοσίας και πώς αρρωσταίνει περισσότερο τα παιδιά;

    Υπήρξε μια αύξηση στις ιογενείς λοιμώξεις κατά την περίοδο μετά την πανδημία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

    Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να μη μας φοβίζει πια, αλλά η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειές της.

    Για παράδειγμα, στη Δανία ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων με mycoplasma pneumoniae, ένα βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού, τριπλασιάστηκε περίπου το 2023-2024 συγκριτικά με τα προπανδημικά επίπεδα. Επίσης, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία ήταν 2,6 φορές περισσότερες. Παρόλα αυτά, οι λοιμώξεις στη Δανία δεν ήταν πιο σοβαρές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι παρόλο που αρρώστησαν περισσότεροι άνθρωποι, η ένταση της νόσησης δεν ήταν αυξημένη.

    Άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης δει ασυνήθιστες αυξήσεις σε λοιμώξεις όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο Dr. Peter Openshaw, ειδικός στο αναπνευστικό από το Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει ότι αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα του «χρέους ανοσίας» που δημιουργήθηκε λόγω της μείωσης των λοιμώξεων κατά την πανδημία, όταν οι άνθρωποι έμεναν σπίτι, απέφευγαν τις συναθροίσεις και έπαιρναν προφυλάξεις. Αυτό μείωσε την κυκλοφορία ιών, και όταν άρθηκαν οι περιορισμοί, οι λοιμώξεις επέστρεψαν.

    Ο όρος «χρέος ανοσίας» περιγράφει την καθυστέρηση στη φυσική έκθεση σε ιούς, όχι ότι η φυσική μόλυνση είναι καλύτερη από τον εμβολιασμό. Ο Openshaw τονίζει πως τα μέτρα δημόσιας υγείας έσωσαν πολλές ζωές, και η αύξηση λοιμώξεων μετά την πανδημία ήταν αναπόφευκτη.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το RSV, που προκαλεί ήπια συμπτώματα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Καθώς τα βρέφη γεννιόνταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν εκτίθεντο στον ιό, δημιούργησαν μια ευάλωτη ομάδα που εκτέθηκε όταν οι περιορισμοί έπαψαν.

    Παράλληλα, καταγράφεται και αύξηση στον κοκκύτη. Το 2021, ευρωπαϊκές παιδιατρικές ενώσεις πρότειναν ενισχυμένα εμβολιαστικά προγράμματα για τα παιδιά, και το 2023 εγκρίθηκαν εμβόλια για τον RSV για έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένους.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news