More

    Κατώτατος μισθός: Πόσο και πότε θα αυξηθεί – Ο νέος μηχανισμός υπολογισμού και τα κέρδη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

    Πορεία για τα 950 ευρώ έχει «χαράξει» ο κατώτατος μισθός, πορεία που θα αποφέρει στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τριπλό «κέρδος», ήδη από τις αρχές της νέας χρονιάς.

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, τον Απρίλιο του 2025 ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμοστεί και θα αγγίξει ακόμη και τα 870 ευρώ από 830 που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου ενεργοποιείται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα αυξηθούν και βασικά επιδόματα.

    Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

    Οι κατώτατες αποδοχές αναμένεται λοιπόν να διαμορφωθούν πέριξ των 870 ευρώ, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και μια σειρά επιδομάτων. Σταθερός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει να διαμορφωθούν οι κατώτατες αποδοχές στα 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027.

    Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και οι 3ετίες

    Όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση θα δοθεί αύξηση περίπου 49 ευρώ για την ερχόμενη χρονιά. Μαζί με τις κατώτατες αποδοχές «φουσκώνει» και το βασικό ημερομίσθιο για τον ανειδίκευτο εργάτη, όπως και μια σειρά από επιδόματα για ανέργους, εποχικά εργαζόμενους μέχρι και…  φοιτητές.

    Φυσικά θα διαμορφωθεί αναλόγως και το επίδομα γάμου, αλλά και οι κατώτατες αποδοχές με ενσωματωμένες τριετίες.

    Σήμερα, οι κατώτατες αποδοχές είναι 710 ευρώ καθαρά (830 ευρώ μικτά) και είναι η βάση υπολογισμού των επιδομάτων προϋπηρεσίας, τα οποία έχουν «ξεπαγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2024 και λαμβάνουν υπόψιν την προϋπηρεσία προ της 12ης Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Έτσι, οι αποδοχές με προϋπηρεσία (3ετία) διαμορφώνονται ως εξής:

    • Καμία τριετία: 830 ευρώ για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου)
    • Mία τριετία:913 ευρώ για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους
    • Δύο τριετίες: 996 ευρώ για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους
    • Τρεις τριετίες: 1.079 ευρώ για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους

    Αύξηση… διά της πλαγίας από τη μείωση των εισφορών

    Πριν όμως από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, θα έχει έρθει και μία αύξηση μισθών… δια της πλαγίας λόγω της περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών στο ιδιωτικό τομέα. Οι κρατήσεις θα μειωθούν κατά 1 μονάδα από το 2025.

    «Κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη βγαίνουν φυσικά και οι εργαζόμενοι που θα έχουν μικρότερες κρατήσεις στο μισθό τους (και άρα περισσότερα καθαρά στην τσέπη κάθε μήνα) αλλά και οι εργοδότες που θα δίνουν λιγότερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ειδικά όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, τον Απρίλιο που θα λάβουν νέα αύξηση και -λόγω της μείωσης κρατήσεων- θα δουν να περνάει μεγαλύτερο μέρος της από ότι υπολόγιζαν στο τελικό «καθαρό» ποσό.

    Πιο συγκεκριμένα, εάν η περικοπή γίνει από τις κρατήσεις υγείας από 1/1/2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ θα μειωθούν κατά 0,5% και ισόποσα θα μειωθούν και οι εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης.

    Έτσι η εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στα 4,55% θα γίνει 4,05% από το επόμενο έτος, ενώ οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων που είναι στα 2,55% προβλέπεται να μειωθούν στα 2,05%.

    Αυτό θα έχει ως συνέπεια το ποσοστό των εισφορών ασθενείας που σήμερα ανέρχονται στο 7,10% για τους μισθωτούς να υποχωρήσουν στο 6,10%.

    Το όφελος για έναν εργαζόμενο που έχει έναν μισθό κοντά στον κατώτατο θα είναι σχεδόν 3 ευρώ τον μήνα, ποσό που ανεβαίνει όσο αυξάνεται και ο μισθός και για παράδειγμα εκείνοι που λαμβάνουν 1.200 ευρώ μεικτό μισθό, θα έχουν κέρδος της τάξης των 5 ευρώ περίπου τον μήνα.

    Ο νέος μηχανισμός αυξήσεων από το 2028

    Από το 2028, πάντως, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται, μέσω ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες, που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ.

    Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται από την Επιστημονική Επιτροπή παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σε περίπτωση π.χ. μεγάλων οικονομικών αναταράξεων.

    Επισημαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του κατώτατου μισθού δεν θα μπορεί να μειωθεί.

    Ως προς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προβλέπεται η εκπόνηση σχεδίου δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news