More

    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Άγγιξε το 12 σε ένταση ο σεισμός στη Τουρκία – Στα 290 χλμ η ζώνη καταστροφής

    Εφιαλτικά είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον σεισμό της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία, ξεπέρασε σε ένταση τον βαθμό 11 , ενώ σε ορισμένες περιοχές που στον χάρτη που επισυνάπτει είναι με σκούρο χρώμα «προσέγγισε τον βαθμό 12» στην κλίμακα Mercalli-Sieberg.

    Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook θέλοντας να εξηγήσει το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος του σεισμού αναφέρει ότι ο επόμενος βαθμός, το 12, «είναι ο μέγιστος, αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, και σπανιότατα έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο».

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που επικαλείται ο σεισμολόγος η ζώνη καταστροφής από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει μήκος 290 χλμ.

    Ειδικά, δε, για τα κτίρια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αυτά που «υπέστησαν βλάβες 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, υπερβαίνουν τα 100.000».

    Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

    100.000 εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

    Για 100.000 εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια έκανε λόγο ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 λίγες ώρες μετά από την επιστροφή του από την Τουρκία, όπου βρέθηκε με την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.

    Συγκλόνισε η αναφορά του για τους εγκλωβισμένους, καθώς είπε «το 1999 στην Τουρκία, είδα μια μπουλντόζα που διαμέλισε έναν εγκλωβισμένο που είναι ζωντανός κατω από τα συντρίμμια, Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Υπάρχουν 100.000 εγκλωβισμένοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας.

    Δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των νεκρών, από την ώρα που θα μπουν οι μπουλντόζες για να απομακρύνουν τα μπάζα. Ίσως τον μάθουμε μετά από χρόνια τον αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στα κρεβάτια τους, όπως ήταν στον σεισμό του Αιγίου το 1995».

    «Αν είχαμε τον σεισμό αυτόν στην Ελλάδα δεν θα έπεφταν τόσα κτήρια, λόγω του οικοδομικού κανονισμού που εφαρμόζεται από το 1984. Από τα δημόσια κτήρια, υπάρχουν 16.000 που είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, όπως τα σχολεία, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 10 χρόνια», είπε ο κ. Λέκκας

    Σχετικά με τις προβλέψεις για σεισμό στην Ελλάδα πάνω από 8 Ρίχτερ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, είπε «Δεν θα έχουμε ποτέ τέτοιο σεισμό στην Ελλάδα, αλλά και να μπορούσαμε να έχουμε, δεν το λες έτσι και δεν το λες τώρα στον πληθυσμό.

    Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος από τέτοια ρήγματα. Ακόμη, στην Τουρκία, η στατική μηχανική υποκλινόταν στην αρχιτεκτονική και στα συμφέροντα», και στο πως ήθελαν οι κατασκευαστές να φτιάξουν τα σπίτια.

    Αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του Ευθύμη Λέκκα, που είπε «Περιμέναμε έως το 2024 έναν μεγάλο σεισμό έως 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ αλλάζει τα δεδομένα. Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα δούμε εάν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι από τώρα».

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr
    spot_img

    more news