Η Πελοπόννησος και οι Περιφέρειες της Μακεδονίας αναδείχτηκαν οι ωφελημένες Περιφέρειες, σε ότι αφορά την κατανομή των εκτάσεων για τις νέες άδειες φύτευσης στο αμπέλι για το 2024. Στον αντίποδα η Αττική καταγράφεται ως η πιο προβληματική Περιφέρεια.
Σε κρίσιμα συμπεράσματα, με βάση την ανακοίνωση του Νοεμβρίου 2024 του Τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την χορήγηση και κατανομή σε Περιφερειακό επίπεδο, των Αδειών Φύτευσης 2024, καταλήγει η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία και επεξεργάστηκε τα δεδομένα.
Απόλυτη και ποσοστιαία συμμετοχή των Περιφερειών στο σύνολο των χορηγηθεισών Αδειών Φύτευσης έκτασης 6.450,6 στρέμματων
Οι μεταβολές στο αμπέλι
Στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (+4,22%), Δυτικής Μακεδονίας (+3,96%), Πελοποννήσου (+1,90%), Κεντρικής Μακεδονίας (+1,29%), χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης οι οποίες υπερβαίνουν το 1% της υφιστάμενης με αμπελώνες έκτασης, που αποτελεί το θεσπισμένο ποσοστό βάσει του κανονισμού 1308/2013 που δύναται αναλογικά να λαμβάνει κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση για τις Άδειες Φύτευσης, κατά την χορήγηση τους Φύτευσης για πρώτη φορά το 2024, ελήφθησαν υπ΄ όψιν ως σταθμικό κριτήριο για την χορήγηση εκτάσεων πλέον του 1% ανά Περιφέρεια και οι επιλέξιμες εκτάσεις των αιτημάτων που κατατέθηκαν, αιτήματα που υποδηλώνουν το ενδιαφέρον ή όχι για λήψη Αδείας Φύτευσης από τους δικαιούχους σε κάθε Περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση μη απορρόφησης του 1% των εκτάσεων τους από κάποιες Περιφέρειες, η υπολειπόμενη συνολική έκταση διενεμήθη αναλογικά στις Περιφέρειες στις οποίες οι αιτούντες ζήτησαν περισσότερες εκτάσεις, βάσει και μόνο των αιτημάτων.
Μεταβολή αμπελώνα σε σύγκριση με τον υφιστάμενο αμπελώνα:
Στις Περιφέρειες της, Θεσσαλίας ( 0,89%) , Δυτικής Ελλάδας (0,68 %), Κεντρικής Ελλάδας (0,31%), στο σύμπλεγμα Περιφερειών Ιονίων νήσων, Β και Ν. Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου και Αττικής (0,14%), χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης κάτω του 1% της έκτασης του υφιστάμενου σε αυτές αμπελώνα.
Το γεγονός αυτό της υποαπορρόφησης βάσει των εγκεκριμένων αιτημάτων των ανωτέρω Περιφερειών, έδωσε τη δυνατότητα επί πλέον χορήγησης εκτάσεων άνω του 1%, στις Περιφέρειες στις οποίες οι δικαιούχοι είχαν αιτηθεί βάσει των αρχικών επιλέξιμων αιτημάτων, περισσότερες εκτάσεις.
Οι εκτάσεις και το ποσοστό που έλαβαν οι Περιφέρειες με βάση το ποσοστό του 1% του υφιστάμενου εθνικού αμπελώνα για 6.450 στρέμματα Αδειών Φύτευσης για το 2024, αναλύονται ως εξής:
- Πελοπόννησος 1.924,6 στρέμματα, ποσοστό 30%
- Δυτική Μακεδονία 1.103,7 στρέμματα, ποσοστό 17%
- Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 1.001 στρέμματα, ποσοστό 15%
- Κεντρική Μακεδονία 621,1 στρέμματα, ποσοστό 10%
- Δυτική Ελλάδα 609 στρέμματα, ποσοστό 9%
- Ιόνια νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ήπειρος 508,4 στρέμματα, ποσοστό 8%
- Θεσσαλία 375,2 στρέμματα, ποσοστό 6%
- Κεντρική Ελλάδα 219,1 στρέμματα, ποσοστό 3%
- Αττική 86,5 στρέμματα, ποσοστό 1%
Από την παραπάνω κατάταξη προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής, κατατάσσεται ως η προβληματικότερη Περιφέρεια και ως προς το ενδιαφέρον και ως προς την λήψη νέων Αδειών Φύτευσης, γεγονός που έχει εκληφθεί ως σήμα κινδύνου για του συνεταιρισμούς της περιοχής, την Ε.Ν.Ο.Α.Α. και την ΚΕΟΣΟΕ.