Με άνοδο της ζήτησης κινήθηκε το φθινόπωρο η βραχυχρόνια μίσθωση – τύπου Airbnb – στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η επέκταση της τουριστικής σεζόν βγάζει κερδισμένη και αυτή την αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα με διψήφιο ποσοστό αύξησης 20,1% σε επίπεδο ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών κρατών.
Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης της πληρότητας και του Εσόδου ανά Διαθέσιμη Ενοικίαση (RevPAR) επιβραδύνθηκε στο 5%.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Πολωνία με άνοδο 29,9%, ακολουθεί η Νορβηγία στο συν 27,4% και έπονται, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, Ουγγαρία (23,9%), Γερμανία (23,1%) και Τσεχία (22,9%).
Ενώ η αύξηση της ζήτησης μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, η αύξηση της προσφοράς —που σημαίνει την προσθήκη νέων καταχωρήσεων— μπορεί να αντισταθμίσει τα θετικά αποτελέσματα, προειδοποιεί η AirDNA.
Σημαντική άνοδος της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη
Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των «shoulders months» (στα άκρα της σεζόν) και εν προκειμένω το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική, με τις χώρες που βρίσκονται νότια και ανατολικά να αναδεικνύονται ως οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών.
Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη παρουσίασε σημαντική άνοδο, με διψήφια ποσοστά σε πολλές χώρες.
Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+25,6%), την Ισπανία (+21,1%), την Φινλανδία (+20,4%), την Ουγγαρία (+17%) και την Πορτογαλία (+15,2%).
Επίσης, ο Νοέμβριος δικαίωσε τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 24,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 18% από πέρυσι. Ο αριθμός των νέων καταχωρήσεων συμπίπτει με την άνοδο της ζήτησης, αφού τα νέα καταλύματα ήταν περισσότερα κατά 11,6%.
Το Airbnb το 2025
Το νέο έτος αναμένεται δυναμικό, με τη ζήτηση τον Ιανουάριο να αυξάνεται κατά 16% και τον Φεβρουάριο κατά 9%. Η μείωση του ρυθμού αύξησης τον Μάρτιο (+0,2%) αποδίδεται στη μετατόπιση του Πάσχα τον Απρίλιο, μήνας που σημειώνει άνοδο της ζήτησης κατά 38%.
Η συνολική εικόνα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη υποδηλώνει περαιτέρω ανάπτυξη, με προοπτικές για αύξηση των εσόδων και των ταξιδιωτικών ροών.
Πηγή: ΟΤ