Οι εταιρείες που εμπορεύονται αλκοολούχα ποτά υποφέρουν από hangover από τότε που η έκρηξη των κοκτέιλ της εποχής της πανδημία ξεθύμανε. Οι εμπορικοί πόλεμοι απειλούν να επιδεινώσουν σημαντικά αυτόν τον πονοκέφαλο.
Αυτή την εβδομάδα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ήδη επιβάλει δασμούς μεταξύ 10 και 20% σε μη κινεζικές εισαγωγές, απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά από την πρώτη ημέρα της θητείας του. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς έως και 39% στο μπράντι από ΕΕ, ως απάντηση στις εισφορές στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Είναι ένα άσχημο κοκτέιλ για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ποτών. Όσοι διαθέτουν μάρκες τεκίλα, όπως η βρετανική Diageo και η ιταλική Campari, εκτίθενται σε δασμούς ΗΠΑ από προϊόντα που προέρχονται από το Μεξικό. Η Diageo αντιμετωπίζει επίσης υψηλότερους δασμούς στο ουίσκι Crown Royal που αποστέλλεται από τον Καναδά στις ΗΠΑ. Αυτές οι εταιρείες μαζί με τις Rémy Cointreau και Pernod Ricard, που εδρεύουν στη Γαλλία, θα πληγούν επίσης από δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για κάποιους, ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτος. Η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό και 10% σε εκείνες από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείωνε τα κέρδη ανά μετοχή για τις Pernod, Campari, Diageo και Rémy κατά 3%, 8%, 8% και 19% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Ο κλάδος ασκεί σκληρές πιέσεις για τον αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας
Μπορεί να μην συμβεί. Το 2019, οι απειλές για τους δασμούς του Τραμπ συντάραξαν την αγορά για μήνες, αλλά τελικά μειώθηκαν για να καλύψουν μόνο το single malt scotch και το ιρλανδικό ουίσκι που παρασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στους Financial Times ο Εντ Μάντι της Jefferies. Ο κλάδος ασκεί σκληρές πιέσεις για τον αντίκτυπο στους καταναλωτές και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα της φιλοξενίας.
Οι δασμοί της Κίνας είναι πρόβλημα για ευρωπαϊκά ακοολούχα
Οι κινεζικοί δασμοί αποδεικνύονται ήδη ενοχλητικοί. Η Hennessy, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο πολυτελείας LVMH, σκέφτηκε για λίγο να εμφιαλώσει το κονιάκ της στην Κίνα για να αποφύγει τους δασμούς εισαγωγής. Αλλά ανέστειλε το σχέδιο μετά την απεργία εκατοντάδων εργαζομένων. Η Rémy Cointreau είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Την Πέμπτη είπε ότι ο προτεινόμενος δασμός 10% των ΗΠΑ «σίγουρα δεν πρόκειται να μας σκοτώσει», αλλά αναγνώρισε ότι οι κινεζικοί δασμοί ήταν ανησυχητικοί. Σκοπεύει να μειώσει το κόστος και να προσαρμόσει τις τιμές για να μετριάσει τον αντίκτυπο, αν και η χαμηλή ζήτηση θα δυσκολέψει τη μετακύλιση του επιπλέον κόστους.
Ακόμη και πριν η Rémy αισθανθεί το πλήγμα από τους κινεζικούς δασμούς, οι πωλήσεις της φέτος θα μειωθούν περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά των ΗΠΑ. Η άνοδος της τιμής της μετοχής κατά 3% την Πέμπτη είναι ένα σημάδι ότι ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η πτώση των μετοχών, που έχει πέσει κατά 70% από το 2021, έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Εάν οι δασμοί μειωθούν, οι επενδυτές μπορούν να αρχίσουν να προσμένουν μια στιγμή που το πάρτι θα ξαναρχίσει. Προς το παρόν, ωστόσο, η απειλή των υψηλότερων δασμών μετριάζει κατά πολύ την όποια καλή διάθεση.
Πηγή: ΟΤ