Ο σπουδαίος Μίμης Δομάζος πέθανε σήμερα 24 Ιανουαρίου, έδωσε γενναία μάχη στην Εντατική, όμως δεν τα κατάφερε μετά την ανακοπή που υπέστη ανήμερα των γενεθλίων του έξω από διαγνωστικό κέντρο στο Χαλάνδρι.
Η ζωή και οι καλύτερες στιγμές του Μίμη Δομάζου μέσα από ιστορικές εικόνες και βίντεο.
Από την υπογραφή για ένα κοστούμι, στις δόξες με τον Παναθηναϊκό.
{https://www.youtube.com/watch?v=vnst43HNx8c}
Ο έρωτας με την μπάλα, το αξέχαστο «ψαλιδάκι» και η «λαχτάρα» να παίζει κάθε Κυριακή με τον αιώνιο αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
Ο Δόμαζος ήταν ένας θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου και θεωρούταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Έγραψε ιστορία με τον Παναθηναϊκό, όπου έγραψε 502 συμμετοχές και σκόραρε 134 γκολ.
Πριν από λίγα χρόνια, το 2017 ανέφερε: «Το 1959, 15 χρονών πήγα στον Παναθηναϊκό με κοντά παντελονάκια. Υπέγραψα για ένα κοστούμι! Έμαθα μπάλα στην αλάνα, δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟ. Το πρωί έπαιζα μπάλα με φίλους και μετά στο γήπεδο.
Πήρα 10 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, ένα αήττητο πρωτάθλημα και είχα 536 συμμετοχές. Εύχομαι κάποιος να με ξεπεράσει κάποτε.
Έπαιξα αντίπαλος με τον Πελέ, τον Κρόιφ, τον Εουσέμπιο, τον Ματσόλα, τον Ριβέρα και πάντα αυτοί φοβόντουσαν, όχι εγώ. Είμαι περήφανος που ήμουν αρχηγός του Παναθηναϊκού.
Δεν φόρεσα ποτέ επικαλαμίδες επί 23 χρόνια και δεν χτύπησα ποτέ. Ήξερα πολύ καλά πώς θα πέσω, πώς θα κινηθώ μέσα στο γήπεδο. Από τη Δευτέρα προετοίμαζα το ματς της Κυριακής. Κάποτε κέρδισα την Βουγιουκλάκη σ’ ένα διαγωνισμό του περιοδικού Φαντάζιο και ήρθε στο Ζυγό να δει ποιος την πέρασε».
Ο ψηλότερος κοντός του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ο Μίμης Δομάζος, όπως γράφει το ogdoo, όταν ρωτήθηκε -το 2017 σε εκδήλωση- αν εξακολουθεί να έχει την ίδια γνώμη για το ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, επέμενε στον Τάκη Λουκανίδη! Το είπε όμως με τον δικό του τρόπο φέρνοντας τα πάνω – κάτω: «Ο καλύτερος ήταν ο Λουκανίδης. Έχει παίξει και στις 11 θέσεις, μέχρι και τερματοφύλακας. Αλλά από τα 30 ματς του πρωταθλήματος ήταν ο καλύτερος σε 6-7, εγώ ήμουν και στα 30!»
Ο «Στρατηγός» του Παναθηναϊκού
Ο Δομάζος αναδείχτηκε ο μεγάλος «Στρατηγός» της ομάδας του Παναθηναϊκού κατακτώντας με το τριφύλλι 9 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα Ελλάδας.
Υπήρξε ο ηγέτης της χρυσής ενδεκάδας που οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971.
Στο τέλος της καριέρας του πήγε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ για να επιστρέψει το 1980 στον Παναθηναϊκό και να σταματήσει το ποδόσφαιρο στην ομάδα που λατρεύτηκε. Είναι 50 φορές διεθνής με την εθνική Ελλάδας και έχει σημειώσει 4 γκολ.
«Την μπάλα ήθελα να την κυνηγάει συνέχεια, ήμουν ερωτευμένος μαζί της».
«Ήθελα να παίζω με τον Ολυμπιακό κάθε Κυριακή»
Λεωφόρος Wembley
Λεωφόρος Wembley, το ντοκιμαντέρ για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κορυφή του Παναθηναϊκού αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την παρουσία του στον τελικό του Γουέμπλεϊ.
Όταν μεγάλες δόξες της ομάδας όπως ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Τότης Φυλακούρης και ο Φραγκίσκος Σούρπης μιλούν για το πράσινο έπος, την συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών του 1971 με αντίπαλο τον μεγάλο Άγιαξ.
Η τελευταία του συνέντευξη πριν 10 μήνες
Ποιος ήταν ο Μίμης Δομάζος
Ο Μίμης Δομάζος (Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 1942 – 2024) ήταν Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου. Θεωρούταν ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. Η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021. Ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν τη φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Σε συλλογικό επίπεδο
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί ν’ αγωνίζεται. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής. Σύντομα το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού.
Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. Το 1959 ο τότε προπονητής των «πρασίνων», Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς, εισηγήθηκε την απόκτησή του και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.
Στο «τριφύλλι» έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρούταν ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των «πρασίνων».
Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.
Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Συνολικά είχε καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και βρισκόταν στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες. Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια, παρέμενε στην κορυφή του σχετικού πίνακα.
Στις εθνικές ομάδες
Ήταν 50 φορές διεθνής με την Ελλάδα και είχε σημειώσει 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια έφερε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας.
Στις 11 Νοεμβρίου 1980, στο ίδιο γήπεδο, διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.
Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια). Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.
Προσωπική ζωή
Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου (με κουμπάρους τον Γιάννη και τη Ντίνα Πάριου και τον καπετάνιο Φίλιππα Αξιώτη), με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη δημοσιογράφο και δημοτική σύμβουλο Αθηναίων, Θεόπη (Πόπη) Δομάζου.
Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού (με κουμπάρο τον στρατιωτικό Ιωάννη Λαδά), με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) και την Ευαγγελία.
Το 2016 παρουσίασε το λεύκωμά του με τίτλο «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις», στο οποίο αναφέρονται πολλά περιστατικά από τη μεγάλη καριέρα του, ενώ ήταν γεμάτο από σπάνιες φωτογραφίες.
Ο Μίμης Δομάζος υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στα ελληνικά γήπεδα όσο και στις καρδιές των φιλάθλων.