More

    Από τον έναν πόλεμο στον άλλο: Πόσο θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία η σύρραξη στη Γάζα

    Φωτογραφία από Alesia Kozik

    Χωρίς να έχουμε προλάβει να ανακάμψουμε από τον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας, τώρα η παγκόσμια οικονομική σκηνή έχει να αντιμετωπίσει κι άλλον έναν.

    Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια περίοδο πληθωρισμού που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ένας άλλος πόλεμος σε μια περιοχή παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό ενώ οι ευρύτερες συνέπειες θα μπορούσαν να επεκταθούν από την αναταραχές στον αραβικό κόσμο, έως τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές της βενζίνης είναι βασικές για την κοινή γνώμη των ψηφοφόρων.

    Όλες αυτές οι πιθανές επιπτώσεις εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

    Το Bloomberg Economics εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε τρία σενάρια. Στην πρώτη, οι εχθροπραξίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στη Γάζα και το Ισραήλ. Στη δεύτερη, η σύγκρουση επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία, και μιλάμε ουσιαστικά για πόλεμο με αντιπροσώπους μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Το τρίτο περιλαμβάνει την κλιμάκωση σε μια άμεση στρατιωτική ανταλλαγή μεταξύ των δύο περιφερειακών εχθρών.

    Πάντως και στις 3 περιπτώσεις, η κατάσταση είναι πανομοιότυπη, για να μην πούμε η ίδια – ακριβότερο πετρέλαιο, υψηλότερος πληθωρισμός και βραδύτερη ανάπτυξη – όμως, το μέγεθος της συνέπειας είναι διαφορετικό. Όσο ευρύτερα εξαπλώνεται η σύγκρουση, τόσο περισσότερο ο αντίκτυπός της γίνεται παγκόσμιος παρά τοπικός.

    Φυσικά, το πραγματικό φάσμα των κινδύνων και των πιθανοτήτων είναι ευρύτερο και πιο περίπλοκο από ό,τι μπορούν να αποτυπώσουν αυτά τα σενάρια.

    Αν η σύγκρουση μείνει στη Γάζα, το πετρέλαιο θα αυξηθεί σίγουρα αλλά όχι πολύ.Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία υπό αυτό το σενάριο θα ήταν ελάχιστος, ειδικά εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίσουν τα χαμένα βαρέλια του Ιράν χρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα δυναμικότητά τους.

    Στη δεύτερη περίπτωση, σε έναν πόλεμο μεσω αντιπροσώπων, θα αυξηθεί η πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, οδηγώντας πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Στην περίπτωση πολέμου Ισραήλ με Ιράν, (που είναι ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας, αλλά όχι απίθανο), θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια παγκόσμια ύφεση. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα προκαλούσαν σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη και θα ανέβαζαν τον πληθωρισμό κατά μια βαθμίδα υψηλότερα.

    Οι προβλέψεις πάντως έχουν αποδειχθεί δύσκολο παιχνίδι, εν μέσω της αστάθειας των τελευταίων ετών, αφού οι πόλεμοι και τα αποτελέσματά τους είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

    Newsroom
    Newsroomhttps://ekozani.gr
    Γίνε εσύ ο ρεπόρτερ και στείλε την είδηση της ημέρας... info@ekozani.gr

    more news