Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο μηχανισμός ελέγχου της ΔΥΠΑ. Ενισχύεται με τη δημιουργία εξειδικευμένου σώματος ελεγκτών – των λεγόμενων “Ράμπο”. Θα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε παρόχους κατάρτισης, επιχειρήσεις και δικαιούχους προγραμμάτων απασχόλησης.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ, προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων της ΔΥΠΑ αναφορικά με τους ελέγχους. Αυτοί, οι οποίοι διαχωρίζονται σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους, έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Ποιοι πραγματοποιούν πρωτοβάθμιους ελέγχους
Την πρωτοβάθμια διαδικασία ελέγχου μπορούν να αναλάβουν υπάλληλοι της ΔΥΠΑ που δεν είναι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων. Επίσης μπορούν να την αναλάβουν προϊστάμενοι τμήματος ή υποδιεύθυνσης. Οι εν λόγω ελεγκτές, που ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό ή απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, προέρχονται από πανεπιστημιακή, τεχνολογική ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Κάθε έλεγχος πραγματοποιείται από δύο ελεγκτές, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και διαφάνειας της διαδικασίας. Η ανάθεση των ελέγχων γίνεται είτε από τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, είτε από τον Υποδιοικητή. Σε αυτόν έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα.
Παράλληλα, στο εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα προγράμματα της ΔΥΠΑ – είτε πρόκειται για πρόσκληση είτε για προκήρυξη – καθορίζονται και τα όργανα που έχουν την εξουσιοδότηση να αναθέσουν τον έλεγχο.
Η ιεραρχία των ελέγχων: Δευτεροβάθμιοι και τριτοβάθμιοι
Η αρμοδιότητα για δευτεροβάθμιους ελέγχους ανήκει σε προϊσταμένους Τμήματος ή Υποδιεύθυνσης. Η εντολή για ανάθεση δίδεται από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Διοίκησης ή των Περιφερειακών Διευθύνσεων, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 11/2022.
Αντίστοιχα, οι τριτοβάθμιοι έλεγχοι, που έχουν και τον πλέον ελεγκτικό χαρακτήρα, πραγματοποιούνται από προϊσταμένους Διευθύνσεων ή Γενικών Διευθύνσεων. Η ανάθεση αυτών γίνεται είτε από τον Διοικητή ή Υποδιοικητή της ΔΥΠΑ, είτε από προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης. Αυτό συμβαίνει όταν ο έλεγχος αφορά διευθυντικά στελέχη της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης.
Στόχος: Διαφάνεια και αξιοπιστία στα προγράμματα της ΔΥΠΑ
Με τους ελεγκτές-“Ράμπο” να ενισχύουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το κράτος επιχειρεί να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ. Επίσης, στοχεύει στην αποτροπή καταχρήσεων και την ορθολογική αξιοποίηση δημόσιων πόρων. Οι νέες ρυθμίσεις ενισχύουν το πλαίσιο λογοδοσίας και αναβαθμίζουν την εικόνα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου. Αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, εξυπηρετώντας τόσο τους ανέργους όσο και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα της ΔΥΠΑ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: