«Αυτός είμαι» – Η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του ΓΓ του ΚΚΕ
Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».
«Αυτός είμαι» ξεκίνησε με χιούμορ ο Δ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς για την όχι τόσο ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί. «Ούτε εταιρεία έχουμε ούτε τέτοια σχήματα ποτέ χρησιμοποιήσαμε. Είναι ο Κουτσούμπας. Αυτός είμαι… Αλλά νομίζω ότι δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρώτη φορά που κομμουνιστής, Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει τέτοιο λόγο. Να σας θυμίσω πως αντίστοιχα πράγματα έλεγαν και για τον Χαρίλαο Φλωράκη και για την Αλέκα Παπαρήγα. Και για τις ατάκες τους και για τη… γλώσσα την κατανοητή. Αυτή που προσεγγίζει τον εργαζόμενο λαό και καταλαβαίνει αυτά που νιώθει. Βέβαια, ο καθένας ανάλογα με το ιδιόχρωμα της καταγωγής του, με τον χαρακτήρα του…».
Όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές ατάκες του, που έχουν γίνει viral, o κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο τα Μέσα Ενημέρωσης ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιο εξοικειωμένη η νεολαία με αυτά και φυσικά τώρα ο νέος άνθρωπος γεννιέται με την τηλεόραση στο σπίτι, με το tablet, με το κινητό… Είναι πολύ οικεία αυτά. Εγώ, για παράδειγμα, είχα δει τηλεόραση, όταν ήμουν ήδη στο Δημοτικό και μάλιστα στη γειτονιά».
Σχετικά με το αν τις σχολιάζει ο κόσμος, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Τα σχολιάζει ο κόσμος. Ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο που ήταν καθημερινή η επαφή με τον κόσμο έξω στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις λαϊκές, σε σχολεία, σε νοσοκομεία παντού, μου έκαναν αναφορά είτε εδώ στους δρόμους της Αθήνας είτε στη Λαμία και μου φώναζαν τα παιδιά “Αυτοί είστε” ή “Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια;”».
«Προσπαθώ όσο γίνεται να είμαι κοντά στη σύζυγο. Ε, φυσικά, τώρα και η κόρη είναι μεγάλη. Έχει τελειώσει τις σπουδές της, έχει κάνει τα μεταπτυχιακά της. Δουλεύει αναπληρώτρια σε νηπιαγωγείο… Σιγά σιγά παίρνει τον δρόμο της», είπε ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην οικογένειά του.
Μάλιστα, ο ΓΓ του ΚΚΕ προέβη και στην αποκάλυψη ενός περιστατικού, το οποίο αφορά την κόρη του. «Όταν ήταν στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έτυχε σε μια εξόρμηση που είχε, με ανακοινώσεις, προκηρύξεις και τέτοια και της λέει μια κυρία εκεί: “αα, σας κοροϊδεύει αυτός ο Κουτσούμπας, ο καινούριος που μπήκε στη θέση της Παπαρήγα. Και αυτός έχει την κόρη του στην Αμερική σε κολέγια και σπουδάζει, όπως έχει και η Παπαρήγα” και κάτι τέτοια. Λέω “τι της είπες;” Λέει “δεν της είπα τίποτα. Την καταχέριασαν οι υπόλοιποι σύντροφοι που ήταν εκεί, τι να της πω;” Λέω: “Δεν της είπες ότι εγώ είμαι η κόρη του Κουτσούμπα και είμαι εδώ και σπουδάζω εδώ;”».
«Τον πατέρα μου τον συνέλαβαν για ένα ροσμπίφ. Πήγε στον μπακάλη να πάρει μακαρόνια»
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οικογένειά του και τις συλλήψεις που βίωσε.
Όπως αποκάλυψε, τον πατέρα του τον είχαν συλλάβει λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και μάλιστα η σύλληψή του έγινε ενώ πήγαινε στον μπακάλη της γειτονιάς.
«Ο παππούς ήταν στέλεχος του ΕΑΜ, ήταν υπεύθυνος στον τομέα της Αλληλεγγύης, καθότι ήταν ιερέας. Η σύλληψη έγινε την ημέρα του Αγίου Αντωνίου, ιερουργούσε ο παππούς μου, ως ψάλτης ήταν ο θείος μου ο Κώστας, που ήταν και γραμματέας του ΟΚΝΕ. Ο πατέρας μου ήταν στη Λάρισα στους σιδηροδρόμους. Την ημέρα που έπιασαν τον πατέρα του ήταν στην Λάρισα. Η σιδηροδρομική γραμμή περνάει από το χωριό. Έτσι ήταν η κατάσταση τότε, ήταν στέλεχος του ΕΑΜ ο παππούς μου και όλο το σόι, η αδελφή του πατέρα μου ήταν στον δημοκρατικό σταθμό της Ελλάδας. Ήταν οικογένεια αγωνιστών, πάλεψαν ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα. Βρέθηκαν σε εξορίες και φυλακές, γιατί ήταν στην άλλη όχθη.
Στο χωριό εμείς πηγαίναμε στις γιορτές και τα καλοκαίρια. Όλοι είχαν έρθει στη Λαμία καταδιωκόμενοι, έφτιαξαν το σπιτικό τους. Ήταν φτωχά χρόνια και για τις πόλεις. Στα χωριά υπήρχε ακόμη το να μαζέψουν τα χόρτα, να σφάξουν κανένα γουρουνάκι. Ζούσαμε σε μια αυλή 6 οικογένειες. Σιγά σιγά με τη δουλειά πήγαμε και νοικιάσαμε ένα σπίτι που είχε δύο δωμάτια και μια κουζίνα μικρή. Τελειώνοντας το εξατάξιο αρχίσαμε να φτιάχνουμε το σπίτι και σιγά σιγά μέναμε εκεί.
Ο πατέρας μου βγήκε το 1952 από τη Γυάρο, απολύθηκε και αμέσως μετά τον πήγαν στη Μακρόνησο. Απολύθηκε, γύρισε, παντρεύτηκε τη μάνα μου και εκεί μεγαλώσαμε. Θυμάμαι Σάββατο βράδυ και λέει στον πατέρα μου η μάνα μου “Τι θα μαγειρέψουμε, Αποστόλη; Το κρέας πώς θα το φτιάξουμε;”. Λέει ο πατέρας μου “Δεν το φτιάχνουμε ροσμπίφ;”. Δεν είχαμε μακαρόνια και πήγε στον μπακάλη και τον έπιασαν. Τον είδαμε μετά από 15 μέρες. Έκαναν πολιτικές συζητήσεις, αριστερός ο Αποστόλης και τον έπιασαν. Θυμάμαι τη μάνα μου να πηγαίνει κουβέρτες στο τμήμα, να περάσει το βράδυ. Μετά τον έδιωξαν, γιατί μετά δούλευε στη ΔΕΗ. Το 1967 του ζήτησαν να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού, δεν υπέγραψε και τον απέλυσαν από τη ΔΕΗ και έμεινε χωρίς δουλειά».