Τι λένε οι πολίτες για τις εξελίξεις σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών – Ποια είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν
Βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια, αλλά και την κρίση θεσμών, ωστόσο παρά την φθορά της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατορθώνει να υποδεχτεί αυτή τη δυσαρέσκεια, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.
Ειδικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει, ότι η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί από το 22,9% στο 22,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από το 13,7% στο 11,3%, κάτι που αντανακλά και την αρνητική αποτίμηση που φαίνεται ότι κάνουν οι πολίτες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί από το 6,4% στο 5,9% κάτι που επίσης αντανακλά μια σχετική αδυναμία κατοχύρωσης πολιτικού χώρου. Αντιθέτως, το ΚΚΕ έχει άνοδο στο 6,7%, η Ελληνική Λύση στο 7,9%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 6,9%, ενώ υποχωρούν η Νίκη και η Φωνή της Λογικής.
Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη δεν κατορθώνει να αποκτήσει μια δυναμική, που θα του επέτρεπε να περάσει το φράγμα του 3%. ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά εξακολουθούν να μην μπορούν να αποκτήσουν δυναμική για πάνω από 3%. Άνοδο καταγράφει και η αδιευκρίνιστη ψήφος, με τους αναποφάσιστους να ανεβαίνουν στο 8,1%.
Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παραμένει κάτω από το 30% συγκεντρώνοντας 28,8% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 14,6%, Ελληνική Λύση 10,3%, ΚΚΕ 9,1%, Πλεύση Ελευθερίας 8,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7,6%, Φωνή Λογικής 4,8%, Νέα Αριστερά 3,3%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,2%, ΜέΡΑ25 2,6%, Νίκη 2,5% και Σπαρτιάτες 0,4%.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών (θετικές / μάλλον θετικές γνώμες), καταγράφεται και εδώ υποχώρηση της δημοτικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας δείχνουν να έχουν τις περισσότερες θετικές γνώμες. Ειδικότερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προηγείται με 44%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί με 37%, Κυριάκος Μητσοτάκης 33%, Σωκράτης Φάμελλος 33%, Νίκος Ανδρουλάκης 30%, Κυριάκος Βελόπουλος 26%, Αλέξης Χαρίτσης 24%, Αφροδίτη Λατινοπούλου 22%, Στέφανος Κασσελάκης 18%, Δημήτρης Νατσιός 12%, Βασίλης Στίγκας 5%.
Όπως έχει καταγραφεί σε αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο «Κανένας» παραμένει η βασική επιλογή ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού με 36%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 29%, των ωρα που οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και αυτοί που καταγράφουν υψηλή δημοτικότητα, δεν καταγράφουν αντίστοιχη προτίμηση για τη θέση του πρωθυπουργού.
Το κλίμα δυσαρέσκειας καταγράφεται στις απαντήσεις ως προς το εάν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, όπου οι απαντήσεις «προς τη λάθος κατεύθυνση» ανεβαίνουν στο 68%, ενώ οι απαντήσεις «προς τη σωστή κατεύθυνση» υποχωρούν στο 26%.
Αυτό μεταφράζεται και σε μια επιδείνωση του υποκειμενικού βιώματος, καθώς αυξάνονται οι απαντήσεις ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, που τώρα φθάνουν το 45%, ενώ το 40% να αναφέρει ότι είναι στην ίδια κατάσταση και μόνο το 15% να θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μέτρηση στη δημοσκόπηση των προβλημάτων που αναφέρουν οι πολίτες αυθόρμητα ως σημαντικότερα, καθώς μετά την ακρίβεια (27%) και την οικονομία (21%), δύο απαντήσεις που σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν την κρίση κόστους ζωής, έχουμε την κρίση θεσμών (12%), τη διαφθορά (6%) και την ανασφάλεια / ανεπάρκεια κυβέρνησης (5%).
Ως αποτέλεσμα ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οιοκνομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει) παραμένει αρνητικός στο -42.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών αποτυπώνεται και στο ότι οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση ανεβαίνουν στο 68% και οι θετικές υποχωρούν στο 24%, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών. Με την εξαίρεση όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροδεξιοί, σε όλους τους άλλους αυτοπροσδιρισμούς καταγράφεται υποχώρηση των θετικών γνωμών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι θετικές γνώμες σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί υποχωρούν από το 47% στο 37%.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι τα Τέμπη παραμένουν μια ανεπούλωτη πληγή στη συνείδηση της κοινωνίας και βασική παράμετρος μιας δυσπιστίας απέναντι στη λειτουργία των θεσμών. Έτσι, το 71% πιστεύει ότι υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών και μόνο το 26% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν.