Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία γύρω από τις μεταβιβάσεις εμποδίζουν την άμεση εισαγωγή στην αγορά περίπου 15.000 – 17.000 οικιστικών ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης (servicers).
Η ένταξη αυτού του όγκου ακινήτων στην αγορά θα μπορούσε να βάλει φρένο στη ραγδαία αύξηση των τιμών
Ταυτόχρονα η μεγάλη ζήτηση και η ανοδική πορεία των τιμών αποθαρρύνει τις τράπεζες να ρίχνουν μαζικά ακίνητα στην αγορά για να μην μειωθεί η αξία τους. Η ένταξη αυτού του όγκου ακινήτων στην αγορά, αν και δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κενό των περίπου 200.000 κατοικιών, θα μπορούσε να βάλει φρένο στη ραγδαία αύξηση των τιμών ακινήτων, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα του 2007.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 9.000 είναι τα ακίνητα που έχουν βρεθεί στα χέρια των τραπεζών και περίπου 8.000 αυτά που είναι στους servicers. Οι ίδιες πηγές παρουσιάζουν τις τράπεζες ότι είναι κατά βάση θετικές στο να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκταμιεύσουν και νέα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν αδύναμο σημείο του κλάδου τα τελευταία χρόνια, με το υπόλοιπο της χρηματοδότησης να μειώνεται συνεχώς – στα 26,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο.
Ακίνητα: Λίγα όσα είναι έτοιμα να μεταβιβαστούν άμεσα
Αυτό που τις εμποδίζει, όμως, είναι το γεγονός ότι τα πλήρως τακτοποιημένα από νομικής άποψης ακίνητα που μπορούν να μεταβιβαστούν «αύριο» δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες. Τα υπόλοιπα απαιτούν διάφορες πολεοδομικές τακτοποιήσεις για να πουληθούν – και οι τράπεζες δεν δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η διαδικασία ωρίμασης παίρνει περίπου 9-12 μήνες, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 2½ χρόνια.
Εξάλλου, η πλειονότητα των ακινήτων δεν είναι φιλέτα, επομένως οι τράπεζες διστάζουν να επενδύσουν τον χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται. Γι’ αυτό και ζητούν επίμονα από την κυβέρνηση να προβεί σε ρύθμιση προκειμένου να μπορούν να γίνουν οι μεταβιβάσεις χωρίς τις τακτοποιήσεις, με τον αγοραστή να αποκτά φθηνότερα το ακίνητο, αλλά να επωμίζεται το κόστος. Οι τράπεζες έθεσαν το ζήτημα στην κυβέρνηση στις συζητήσεις για το «Σπίτι Μου ΙΙ», και σε δεύτερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες.
Από την άλλη, οι servicers δεν βιάζονται για την εισαγωγή των ακινήτων στην αγορά. Εχουν αναλάβει τη διαχείριση των ακινήτων, προχωρούν σταδιακά τις τακτοποιήσεις και τα βγάζουν στην αγορά ένα ένα μέσω μεσιτών, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση και τις υψηλές τιμές που δέχονται ανοδικές πιέσεις, ειδικά από ξένους αγοραστές. Σε αντίθεση με τις τράπεζες, άλλωστε, δεν αποκομίζουν οφέλη από τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αλλαγές. Για παράδειγμα, η εταιρεία διαχείρισης doValue ξεκίνησε τη λειτουργία της Finthesis. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως μεσίτης για στεγαστικά δάνεια όλων των τραπεζών. Παράλληλα, η ΕΤΕ ετοιμάζει (μαζί με την Qualcο) μια πλατφόρμα για την αξιοποίηση περίπου 4.000 ακινήτων της τράπεζας, αλλά όχι μόνο.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»