Φωτ. αρχείου / pexels
Οι έρευνες δείχνουν ότι ειδικά από την εποχή του κορονοϊού και μετά τα ποσοστά μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης έχουν αυξηθεί, τόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες, όσο και στους νέους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παρατεταμένα συναισθήματα μοναξιάς είναι καταστροφικά για την υγεία, καθώς συμβάλλουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ.
Έτσι, η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θαvάτoυ.
Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό;
“Κοινωνική συνταγογράφηση” ή αλλιώς “social Rx”
Για τη συνταγογράφηση φαρμάκων γνωρίζουμε όλοι, αλλά ήρθε η ώρα να μάθουμε και για την «κοινωνική συνταγογράφηση», η οποία έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Όπως όταν έχουμε ένα πρόβλημα υγείας πηγαίνουμε στο γιατρό για να μας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, έτσι και όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη αγωγή μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχολογία μας. Κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε έχει τη λύση του και αν είμαστε ανοιχτοί στο να δεχτούμε βοήθεια, τότε μόνο μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας. Το θετικό με την κοινωνική συνταγογράφηση είναι ότι υπάρχουν σε κάθε δήμο και κοινότητα δωρεάν δομές που μπορούν να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.
Τι περιλαμβάνει η «κοινωνική συνταγογράφηση»;
Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις παροχές σε 4 κατηγορίες:
- Εκπαίδευση / κατάρτιση: Σεμινάρια, επιμορφώσεις, προγράμματα e-learning, Ανοιχτά Πανεπιστήμια, ομάδα εκμάθησης ξένων γλωσσών, εκπαίδευση σε χόμπι όπως ραπτική, κηπουρική, μελισσοκομία, δημιουργία κοσμημάτων, δημιουργική γραφή, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, μαγειρική κλπ.
- Πολιτιστικές & ψυχαγωγικές δραστηριότητες: Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αφιερώματα, συναυλίες, ομιλίες, ξεναγήσεις σε μουσεία, επισκέψεις σε θέατρα, προβολή ταινιών, ομαδικοί περίπατοι / πεζοπορίες, Φιλαρμονικές, Λέσχη βιβλίου, εκδρομές, γυμναστική, χορός, αθλητικές ομάδες, ομάδες συζητήσεων κ.α.
- Οικονομική & Υλική υποστήριξη: Προγράμματα στήριξης, επιδόματα, κοινωνικό παντοπωλείο, ανταλλακτήρια ρούχων κλπ.
- Εύρεση εργασίας: Δωρεάν υπηρεσίες για εύρεση εργασίας, γραφεία διασύνδεσης, ιστοσελίδες, εθελοντισμός.
Η μοναξιά για κάποιους ανθρώπους δεν είναι πάντα επιλογή και πολλοί αναγκαστικά «κλείνονται» στο σπίτι γιατί φοβούνται την απόρριψη και την κοινωνική απομόνωση. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζοντας κάποια απώλεια (διαζύγιο ή θάvατo), δυσκολεύονται να βρουν ξανά την κοινωνικότητα τους. Η «κοινωνική συνταγογράφηση» έρχεται εδώ για να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να ενωθούν σε ομάδες, να συνομιλήσουν, να διασκεδάσουν και να βρουν ξανά ένα νόημα, ένα σκοπό στην καθημερινότητά τους, μέσα από την κοινότητα στην οποία ζουν.
Πώς να βρεις ποια είναι η κατάλληλη «κοινωνική συνταγογράφηση» για εσένα;
Το σημαντικό εδώ (πέρα από το να ζητήσεις βοήθεια από ειδικό για να σε καθοδηγήσει), είναι να βρεις δραστηριότητες που να έχουν νόημα για σένα, όπως δραστηριότητες που απολάμβανες ως παιδί ή κάτι καινούργιο που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις.
Μπορείς να ψάξεις διαδικτυακά ή να απευθυνθείς στον Δήμο σου ή σε γειτονικούς δήμους για να βρεις ομάδες ένταξης σε κοινωνικές δραστηριότητες που αναφέραμε παραπάνω.
Μην ξεχνάς ότι ζωή μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να το περνάμε μόνοι μας δεν είναι λύση.