Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “Promoting Urban Resilience Through an Integrated Advanced Decision Support System for Flood Control” με ακρωνύμιο “URBANFLOODS”. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με τη συμμετοχή εταίρων από 8 χώρες και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων.
Στόχοι και Αντικείμενο του Έργου URBANFLOODS
Το έργο URBANFLOODS έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας σε κινδύνους πλημμύρας στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός ενιαίου Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων που προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση των πλημμυρών, λειτουργώντας ως εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.
Το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη βελτίωση της διαχείρισης των πλημμυρών, μέσω της ανάπτυξης πολιτικών και μέτρων που θα ωφελήσουν τοπικούς αξιωματούχους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και μέλη της κοινότητας. Το URBANFLOODS συγχρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VI-B Αδριατική – Ιόνιο ADRION 2021-2027 και από εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων χωρών, με συνολικό προϋπολογισμό 1.747.583,17€. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2027.
Συμμετέχοντες και Συνεργαζόμενοι Φορείς
Από την Ελλάδα, επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχει επίσης η ΔΕΥΑ Κοζάνης. Συνεργαζόμενοι φορείς περιλαμβάνουν:
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Υδάτων)
- Το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. ΤΗΜΕΝΟΣ
- Τον Δήμο Κοζάνης
Δραστηριότητες της Συνάντησης
Η εναρκτήρια συνάντηση περιλάμβανε συζητήσεις για τη διαχείριση του έργου και τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων. Την πρώτη ημέρα, οι εταίροι ανέλυσαν τεχνικά και οικονομικά θέματα, ενώ τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο φράγμα Ιλαρίωνα και στο ρέμα Σιόποτο, την πιλοτική περιοχή του έργου στην Ελλάδα.
Καινοτομίες και Προοπτικές
Το URBANFLOODS εισάγει καινοτόμες λύσεις που βασίζονται σε πληροφοριακά συστήματα για την πρόληψη και διαχείριση των πλημμυρών, ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες και βοηθώντας στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.